COKO-WERK’TE SENDİKALI İŞÇİ KIYIMI
Bosch Siemens Ev Aletleri için üretim yapan Coko-Werk fabrikasında, 11 işçi sendikalı oldukları için işten atıldı. İşçiler direnişe geçti
Tekirdağ Çerkezköy’de kurulu Coko-Werk fabrikasında, Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları için işçi işten çıkarıldı. Çamaşır ve bulaşık makineleri için plastik parça üreten Coko-Werk, Almanya firması Bosch Siemens Hausgerate (BSH) için üretim yapıyor. Fabrikada 120 işçi çalışıyor, işçilerin çoğu kadın. Direnişe geçen işçiler, sendikal haklar için verdikleri mücadeleyi BirGün’e anlattı.
‘GÜNDE 16 SAAT ÇALIŞTIK’
Dudu Çelik, fabrikada 20 aydır çalışıyordu. Çalışma koşullarının çok kötü olduğunu söyleyen Çelik, şunları anlattı: "Normalinde mesaimiz günde 8 saat. Ama sıklıkla fazla mesai yapûrılıyordu. işin yoğunluğuna göre haftada iki ya da üç gün günde 16 saat çalışûğımız çok oldu. Pazar günü tatil olmasına rağmen neredeyse her pazar çalıştık. Bayramda bile çalıştırıldık. Buna rağmen asgari ücret alıyordum." Çelik, ustalardan yoğun basla gördüklerini de ifade etti: "Lavaboya giderken izin almak zorundaydık. Lavaboda iki dakika fazla kalsak usta ‘Nerede kaldın?’ diye soruyordu."
‘E-DEVLET ŞİFRELERİNİ İSTİYORLAR’
Bu kötü çalışma koşullarını değiştirebilmek için yaklaşık 45 gün önce örgüdenme kararı aldıklarını söyleyen Çelik, sonrasında yaşananları şu sözlerle anlattı: "Örgütlenmemizi tamamlamak üzereydik İd patronun kulağına gitmiş. 4 Haziran’da 6 işçi işten atıldı, biri de bendim. 5 Haziran’da 5 işçi daha attılar." işten çıkarmaların ardından fabrikada baskıların daha da arttığını belirten Çetin, "işçilerden e-devlet şifrelerini istiyorlarmış. ‘Madem sendikalısınız, şifrenizi verin de görelim’ diyorlarmış. Cep telefonlarını fabrikaya girerken soyunma odasında bıraktırıyorlar, bizimle iletişim kurmasınlar diye. Ama bu baskılara boyun eğmeyeceğiz, mücadele edeceğiz" dedi.
‘HARCINDA BİLE ALIN TERİM VAR’
İşten çıkarılmadan önce vardiya amir yardımcısı olarak çalışan Mehmet Adıgüzel de şunları kaydetti: "Bizim fabrika BSH’nin en büyük taşeronu. Fabrika eskiden BSH’nin içindeydi, sonra kendi yerine taşıdılar. Benim, daha inşaat halindeyken bile bu fabrikanın kumunda harcında alın terim var." 4 yıldır fabrikada çalıştığını, 1200 TL maaş aldığını anlatan Adıgüzel, "Eskiden yarım aylık ikramiye alıyorduk, 50-60 TL aylık performans primi alıyorduk, hepsini bu yıl kestiler. Kazanılmış haklarımızı da kaybettik. Daha insani koşullarda çalışabilmek için sendikal örgütlenme başlattık" dedi. Sendikada örgüdenmenin anayasal bir hak olduğuna dikkat çeken Adıgüzel, "Hakkımı aradığım için kötü olduysam, kabul ediyorum. Ben ve arkadaşlarım sonuna kadar direneceğiz" dedi.