DAR GELİRLİNİN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ
Gıda enflasyonundaki hızlı tırmanış, maaş zamlarını büyük oranda aşınca, dar gelirlilerin gıda alım güçlerinde büyük düşüşler yaşandı.
Gıda enflasyonundaki hızlı tırmanış, maaş zamlarını büyük oranda aşınca, dargelirlilerin "gıda alım güçlerinde" büyük düşüşler yaşandı. Dar gelirli sofralarının önemli protein kaynağı kuru fasulyeden geçen yıl Temmuz ayında 128 kilo alabilen bir asgari ücretin alım gücü bu yıl, 39 kilo birden gerilelerek 89 kiloya kadar düştü.
Aynı dönemler itibarıyla emekli işçi maaşmin kurufasulye alım gücü 153 kilodan 105 kiloya, emekli memur maaşının gücü 188 kilodan 132 kiloya, emekli öğretmen maaşının gücü ise 255 kilodan 177 kiloya düştü. Enflasyonun yükselmesiyle asgari ücretli, memur ve emeklilerin gıda alım güçlerinde ciddi düşüşler yaşandı. Dana etinde Temmuz 2013 ile Temmuz 2014 arasında yaşanan yüzde 18.24’lük zam da et alım güçlerini düşürdü. Asgari ücretli bir kişinin dana etu alım gücü Temmuz 2013’de 32.7 kilo düzeyindeyken, 2014 yılının Temmuz ayında bu güç 30.7 kiloya kadar geriledi.
GIDA YOKSULLUĞU ÖNEMLİ ÖLÇÜDE YÜKSELDİ
Tüketici Hakları Derneği, tarafından Türk-İş ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yapılana gıda enflasyonu rakamlarına göre, son bir yıllık sürede, gıdada tüketicilerin satın alma gücü düşerken, gıda yoksulluğu yükseldi. TÜİK 2013 Yüı Temmuz Ayı üe 2014 yılı Temmuz ayı gıda fiyat istatistikleri karşılaştırdığında büyük bir çoğunluğu temel gıda maddesi olan tam elli çeşit gıda kaleminde fiyat artışlarının resmi enflasyon oranının çok üzerinde olduğu görülüyor.
Söz konusu 50 çeşit gıda maddesinin tamamının son bir yıllık fiyat artış oranları, asgari ücretli işçiler ve emekli işçiler ile emekli memurlar ve emekli öğretmenlerin maaş artış oranlarının üzerinde gerçekleşti. Yani, milyonlarca asgari ücretli, emekli işçi, emekli memur ve emekli öğretmenin son bir yılda elli çeşit gıdada satın alma güçleri düştü.
MAAŞ ARTIŞLARI ALIM GÜÇLERİNİ KORUYAMADI
Temmuz 2014’de, bir önceki yılın aynı dönemine göre, asgari ücretli işçinin maaş artış oranı yüzde 10.9 emekli işçinin 9.16 emekli memurunun yüzde 11.77, emekli öğretmenin 9.31 iken, elli çeşit gıda maddesinin fiyat artış oranları ise yüzde 12.26 ile yüzde 91.9 arasında değişiyor. Tüm tüketicilerin yüzde 70’den fazlası 2014 Yılı Temmuz ayında 2013 Yılı Temmuz ayma göre, tam elli çeşit gıda maddesini daha az satın almak ve tüketmek zorunda kaldı.
Tüketici Hakları Derneği, tarafından yapılan değerlendirmede ise "Gerek Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı araştırması, gerekse TÜİK’in eşdeğer hane halkı kullanılabilir gelir durumuna göre, tüketicilerin yüzde 70’den fazlası gıda yoksulu olup, yeterli ve dengeli beslenebilecek gelir düzeyine sahip değildir. Bugün Türkiye’de en az 55 milyon kişi gıda yoksuludur; en az 15 milyon kişi ise açlık sınırında yaşamaktadır" denildi.
"BÜYÜKŞEHİR POLİTİKALARI NEDENİYLE TARIM TOPRAKLARI YOK OLACAK"
DHA’ya değerlendirmelerde bulunana Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Turhan Çakar, Türkiye’de dar gelirlilerin satın alma gücünün önemli ölçüde düştüğünü belirterek, "Şu anda halkın yüzde 70’den fazlası yoksulluk sınırında ve yine yüzde 70’den fazla gıda yoksulluğu yaşıyor.
TÜİK’in eş değer hane halkı sınırında tablo böyle. Türk-İş’in rakamlarını bakıldığında ise yüzde 80’den fazlası açlık sınırında" dedi ve ekledi:
"Gıdadaki yüksek enflasyon ve ücretlerdeki artışın düşük kalması satın alma gücünü iyice düşürdü. Gıda fiyatları resmi enflasyonun 2-3 kat üzerinde. Bunun nedeni tarım ve gıda politikalarının ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor. Bir zamanlar kendi kendine yeten 7 tarım ülkesinden biri olan Türkiye’nin durumu, yanlış gıda ve tarım politikaları nedeniyle bugün içler acısıdır. Böyle giderse bu politikalar ülkede açlık sınırını çok daha artacaktır. Yetersiz ve dengesiz beslenme daha da artacaktır. Hastalıklar arttı, insanların fiziksel durumu bozuldu. Kırsal kesim boşaldı, kırda tarım yapacak insan kalmadı. Büyükşehir politikaları nedeniyle tarım toprakları yok olacak."