Karkas et ithalatı nedeniyle canlı hayvan kesiminin çok azalması sakatat fiyatlarının artmasına neden oldu. BirGün’e konuşan işletmeciler, sakatat fiyatlarındaki artışa tepki gösterdi. İşletmeci Karabel, “Dertliyiz. Gerçekten bu sektör can çekişiyor” diyor.
Karkas et ithalatı nedeniyle canlı hayvan kesiminin çok azalması sakatat fiyatlarının artmasına neden oldu. Geçmişte pek rağbet görmeyen kelle, bacak, ciğer, böbrek, yürek, işkembe, uykuluk gibi sakatat ürünlerinin tüketimi son yıllarda artarken, fiyatları büyük artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, sakatat fiyatları 5 yılda yüzde 86 artış gösterdi. Aralık 2012’de 17.65 TL olan sakatat fiyatları, Aralık 2017’de 32.87 TL’ye yükseldi. Fiyat artışları yurttaşları kokorece yöneltti. Talep artınca küçükbaş hayvan sakatatından elde edilen kokorecin fiyatı da fırladı. Canlı hayvan kesiminin azalmasının da kokoreç fiyatlarını artıran diğer bir etken olduğu kaydedildi.
BirGün, sakatat ürünlerinin fiyatlarındaki büyük artışları, işletmecilere sordu. İşletmeciler fiyatlardaki artışa dikkat çekerken, sakatat ürünlerini bulmak konusunda da hayli sıkıntılı. İşletmeci Zuhal Karabel, “Dertliyiz. Hayvancılığa büyük destek vermeleri lazım, yoksa böyle giderse bizler de gümbürtüye gideceğiz. Gerçekten bu sektör can çekişiyor” diyor.
Böyle bir sıkıntı daha önce yaşanmamıştı
Kesimin çok azaldığını belirten Karabel, şöyle devam ediyor: “O yüzden gelen ürünlerimiz çok azaldı. Bizim fiyatlarımızı da etkiliyor. Eski kesim hiç yok, sakatat bulmak konusunda değişik değişik firmalara başvurmak zorunda kalıyoruz ve hangisi getirirse ondan almak zorunda kalıyoruz. Böyle bir sıkıntı da şimdiye kadar hiç yaşanmadı Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, yani uykuluk sonuçta.”
“Hayvancılık sektörü can çekişiyor” diyen Karabel, sözlerini şöyle sonlandırıyor: “Hele de mezbaha buradayken bu sıkıntıları yaşıyoruz. Hayvancılığa büyük destek vermeleri lazım, yoksa böyle giderse bizler de gümbürtüye gideceğiz. Şimdiye kadar hiç yaşanmamış bir sıkıntı var herkes tarafından dile getirilen. Görünen köy kılavuz istemiyor”
‘Çalıştığımız şirketlerin sayısı değişti’
Fiyatlardaki artışla iki farklı şirketle çalışmak yerine 3-4 şirketle çalışmak zorunda olduklarını söyleyen Murat Kayaoğlu ise, “Sakatat yine bir şekilde bulunuyor ama çalıştığımız şirketlerin sayısı değişti” ifadelerini kullanıyor.
Her şeye zam geldiğini vurgulayan Kayaoğlu, şunları söylüyor: “Bu normal; yılsonu, yılbaşı vs. Benzine zam, kiraya zam, arabaya zam, sakat ete zam, ete zam. 2-3 zam alırsak bizde mecburen fiyatlarda artış yapıyoruz. Kış sezonunda olduğumuz için işler düşük, dolayısıyla sakatat bulmak kolay ama yazın gerçekten büyük bir problem vardı, özellikle kurban bayramı üzeri. Ciddi anlamda bir problem oluyor.”