DİRENEN İŞÇİLER KAZANDI
Türkiye Motorlu Taşıt işçileri Sendikası (TÜMTİS) dünyanın en büyük kargo şirketi olan UPS´nin Türkiye şubesinde toplam 1,5 yıl süren çetin mücadelelerin ardından 3200 işçi adına toplu iş sözleşmesi imzaladı.
Türkiye Motorlu Taşıt işçileri Sendikası (TÜMTİS) dünyanın en büyük kargo şirketi olan UPS’nin Türkiye şubesinde toplam 1,5 yıl süren çetin mücadelelerin ardından 3200 işçi adına toplu iş sözleşmesi imzaladı.
Mücadele 272 gün devam etti
Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) UPS’nin Türkiye şubesinde 3200 işçi adına toplu iş sözleşmesi imzaladı. Sözleşmeye göre TÜMTIS’e üye olan 187 taşeron işçi sözleşmenin yürürlüğe girmesinden itibaren kadrolu işçi statüsüne geçecek, bununla beraber sosyal haklarda ve ikramiyelerde kabul edilen yeni sözleşme hükümlerine göre yemek parasında yüzde 50 artış sağlandı ve aileler için eğitim yardımı, bunun yanı sıra evlilik, hamilelik ve ölüm durumlarında yardım hakkı elde edildi. Ücret ve prim artışlarıyla birlikte işçilerin eline geçen aylık ortalama ücretlerde gelecek yıl için net olarak yüzde 30 ile 50 arasında artış sağlandı.
Bu anlaşma, UPS’de yaşanan 272 günlük direniş, direnişin başarıyla sonuçlanmasının ardından gelen 6 aylık örgütlenme süreci ve örgütlenmenin yetkiyle sonuçlanmasının ardından sürdürülen 5 aylık görüşmelerin ardından bir final anlamına geliyor. Böylece hem TÜMTİS, hem de UPS örgütlenmesi öncesinde sıfır örgütlenme oranına sahip olan kargo sektörü açısından yeni bir dönemin başladığı söylenebilir. TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk imzanın ardından yaptığı açıklamada, bu sözleşmeyi "Uluslararası işçi sınıfı için bir zafer ve uluslar arası dayanışmanın bir ürünü" olarak nitelendirirken, Uluslararası Taşımacılık işçileri Federasyonu’na ve Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu’na direniş boyunca sürdürdükleri dayanışmadan dolayı teşekkür etti.
Zaferin 1,5 yıllık hikayesi
UPS’nin Türkiye kolunda çalışan toplam 5000 işçinin TÜMTİS tarafından örgütlenmesine başlanmış ve bunun patron tarafından öğrenilmesiyle İstanbul, İzmir ve Ankara’dan 33 işçi işten atılmıştı. İşçilerin aynı gün direnişe başlaması ve uluslar arası girişimler sonucu istanbul’dan atılan 25 işçiden 24’ünün ertesi gün tekrar iş başı yapmasını kabul eden işveren, daha sonra tekrar işten atmalara başlamıştı. 33 işçinin işten atılmasıyla başlayan işten atma dalgası parça parça toplam 162 işçinin iş akitlerinin feshedilmesiyle daha da boyutlanmıştı. UPS işçilerinin ve TÜMTİS’in 272 gün sonra gelen bu kazanımı, UPS direnişini, uzun soluklu direnişler içinde kazanımla sonuçlanan az sayıda direnişten birisi olarak öne çıkarttı.