DOKTORA SAHİBİ KOMİ, MASTERLI KUAFÖR İŞSİZ
İşsizlik, üniversite mezunlarını garsonluktan bekçiliğe pek çok alanda iş aramaya itiyor. İş-Kur´a göre, komilik yapan doktoralılar da işsiz
Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) 2014 yılı Ocak ve Nisan ayları arasında yapılan başvuruları açıkladı. İşsiz sayısı Nisan ayı sonu itibariyle 2 milyon 182 bin 867 oldu.
En çok işsizlik 486 bin 121 kişi ile 2529 yaş grubunda görülüyor. Bunu 413 bin 60 kişi ile 20-24 yaş, 392 bin 697 kişi ile 3034 yaş grubu izliyor. En çok işsizlik, 1 milyon 5 bin 61 kişi ile ilköğretim mezunlarında görüldü.
Bunu sırasıyla, 634 bin 50 kişi ile lise ve dengi, 226 bin 892 kişi ile lisans, 221 bin 552 kişi ile ön lisans mezunları takip etti. Son 4 ayda 8 bin 381 yüksek lisans, 341 doktora derecesine sahip üniversite mezunu işsiz kaldı.
Bekçiliği komilik takip ediyor
İşsiz kalan üniversiteliler; komi, büro yönetimi ya da garsonluk gibi mesleklere yöneliyor. Üniversite mezunları en çok bekçiliği tercih ediyor: Son 4 ayda 1 doktora, 2 yüksek lisans, 57 lisans mezunu bekçi iken işsiz kaldı. Yüksek eğitimlilerin işsiz kaldığı bir diğer meslek, komilik. 48 üniversite mezununun yanında, bir yüksek lisans ve bir de doktora mezunu komilik yaparken işsiz kalarak İş Kur’a başvurdu.
Son 4 ayda 9 yüksek lisans mezunu garson, 9 yüksek lisans mezunu kasiyer işsiz kaldı. Üniversite mezunlarının işsizlik nedeniyle başvurduğu ve yine işsiz kaldığı meslekler şöyle: 37 yüksek lisans ve 1 doktora mezunu sekreterlik. 4 yüksek lisans ve 1 doktora mezunu taksi şoförlüğü; 1 yüksek lisans mezunu kadın kuaförlüğü; 9 yüksek lisans mezunu güvenlik görevlisi, 5 doktora ve 351 yüksek lisans mezunu büro memuru.
Gençlik Gelecekten Kaygılı
Çağdaş Doğan
Anadolu Üniversitesi Basın Yayın:
İşsiz kalmaktan korkuyorum. Okulda verilen eğitim yetersiz. Donanımsız bireyler olarak yetiştiriliyoruz. Üniversiteye gelene kadar verilen eğitim de yetersiz. İşsiz kalmamak için herkes kendini belli konularda yetiştirmeye çalışıyor. Ben de yabancı dil öğreniyorum.
Uğurcan Dilek
Anadolu Üniversitesi Çevre Mühendisliği:
Her yıl bin kadar çevre mühendisi mezun oluyor. İş bulabilmek için yalnızca diploma yeterli değil. Yurt dışına gitmeyi planlıyorum.
Güler Dinçer
İstanbul Üniversitesi Gazetecilik:
İşsizlik kaygım oldukça yüksek. Bu sektör farklı alanlardan da eleman alıyor. İstihdam olasılığımız azalıyor. Gelecek beni endişelendiriyor.
Oğuzhan Soydemirgil
Osmangazi Üniversitesi İşletme Bölümü:
Mezun fazlalığı var. İstihdamı da düşününce iş bulma olanağım çok düşük. Tekrar sınava hazırlanıyorum. Türkiye’de işsiz kalmamak için ya torpilin olmalı ya da eşi benzeri olmayan bir yeteneğin. Kapitalist sisitemin hakim olduğu düzende hayata tutunmak için garsonluk da yapılır, canını ikinci plana atıp madencilik de.