DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN
Dünya emek gündeminden.
HİNDİSTAN:
Assam petrokimya işçileri grevde
Devlete ait Brahmaputra Crackers and Polymers Limited (BCPL) petrokimya tesisindeki yaklaşık 2.300 taşeron işçi, maaş artışı talep etmek için çalışmayı durdurdu. Grev, iki sendika delegesinin Dirbugarh’daki fabrikaya girmesinin yasaklanmasının ardından başladı, işçiler, artan yaşam maliyetini ve enflasyonu gerekçe göstererek birkaç aydır maaşlarında artış talep ediyorlardı. Sendikaya göre, fabrikada on yıldır ücret artışı yapılmadı.
Chhattisgarh’ta sağlıkçılar iş bıraktı
15 binden fazla Kırsal Sağlık Koordinatörü, Çarşamba günü Chhattisgarh eyaletinde ücret artışı talep etmek için greve gitti. Sağlık Koordinatörü Çalışanları Sendikası (HCEU) üyeleri, maaşlarının 2.200 rupiden (28.82 ABD Doları) 2.800 rupiye çıkarılmasını, bulaşıcı koğuşlardaki işçiler için Covid-19 ödeneği, aylık 5.000 rupi teşvik ödemesi ve iş sınıflandırmalarının değiştirilmesini istiyor. Koronavirüs devleti kasıp kavurduğunda hükümet tarafından “Covid savaşçıları” olarak selâmlanan işçilere son derece düşük ücretler ödeniyor, işçiler talepleri karşılanana kadar grevde olacaklarını söyledi.
Öğretmenler zam için direniyor
Meghalaya’daki Tüm Okullar Öğretmenleri Federasyonu (FASTOM) üyeleri, eyalet hükümetinin tüm özel okulları açık hibeye ulaşmada yaşanan uzun gecikmeleri protesto etmek için salı günü Raj Bhavvan’dan Shillong’daki Malki’ye yürüdü. Bir alt sınıf öğretmeninin mevcut aylık maaşı, lise, ortaokul ve lise öğretmenleri için sırasıyla yalnızca 12 bin rupi ($157) ve 16 bin rupi, 20 bin rupi ve 24 bin rupi. Bu kategorilerin her birinde öğretmenler için ek ödenek yok. Bir FASTOM sözcüsü, öğretmenlerin Meghalaya Okul Eğitim Kurulu (MBoSE) dışında günde dört saatlik protestolar düzenlemeye karar verdiğini söyledi. Öğretmenler, taleplerinin kabul edilmemesi halinde Nisan ayında eyalet çapında bir protesto eylemi yapmakla tehdit etti.
İnşaat işçileri ücretlerini istiyor
Tamchi Kusuk Enterprise (TKE) yol yapım işçileri Demvve’de gösteri yaptı ve 19 Mart’ta TKE otoyol kampında gecikmiş ücretlerin ödenmesi için açlık grevi başlattı. Tüm Arunaçal Pradeş işçi Sendikası (AAPVVU) üyeleri, TKE ve alt yüklenicisi Ankur Enterprise’ın (AE), şirkete Ulusal Karayolları ve Altyapı Geliştirme Ajansı (NHIDA) tarafından ödeme yapılmasına rağmen son dokuz aydır maaş ödemediğini belirtiyor. İşçiler, TKE ve AE’yi, ödenmemiş ücretler için birbirleriyle suçlama oyunları oynayarak kendilerine oyalamakla suçladı. Ayrıca AE denetçileri, bekleyen ödemeleri sorduklarında işçilere saldırdılar. Sendika, TKE ve AE’den gecikmiş ücretlerin ödeneceğine dair güvence aldıktan sonra grevi bıraktı.
Akademisyenlerden protesto
İşten atılan 2 binden fazla öğretim görevlisi, 14 Şubat’tan bu yana Bengaluru’daki Özgürlük Parkı’nda (Freedom Park) işe iade talebiyle direniyor. 18 Mart’ta geçici bir açlık protestosu başlattılar. Görevden alınmalarından önce, eyalet genelinde sekiz saatlik iş yükü olan 12 bin 900 rupi ödenen düşük ücretli öğretim görevlisi vardı. Hükümet maaşlarını artırmayı kabul etti. Ancak aynı zamanda iş yüklerini artırdı ve 2 bin 264 öğretim görevlisini işten çıkardı.