DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN
Dünya emek gündeminden.
HİNDİSTAN:
150 BİN ÇELİK İŞÇİSİ GREV YAPTI
Hindistan Çelik Kurumu (India Steel Authority-SAIL) ve Rashtriya ispat Nigam Limited’in (RINL) fabrikalarında çalışan 150 binden fazla işçi, maaş zammı görüşmelerinin kilitlenmesinin ardından 30 Haziran’da iş bıraktı. Ücret artışı Aralık 2017’den bu yana ödenmemiş durumda.
Toplu ücret ve koşullar sözleşmesi, SAIL yönetimi ve Hindistan’ın beş merkezi sendika federasyonundan oluşan Ulusal Ortak Çelik Komitesi tarafından genellikle her beş yılda bir gözden geçirilir.
İşçilerin talepleri arasında kadrolu ve sözleşmeli işçiler için daha yüksek ücret, işverenin emeklilik planına yaptığı katkıların artırılması, bir işçinin Covid-19’dan ölmesi halinde aile üyeleri için tazminat ve istihdam, Bhilai ve Bokaro çelik fabrikalarında işçilerin işten çıkartılma kararının geri alınması ve özelleştirme yapılmaması yer aldı.
ŞOFÖRLER TAZMİNAT TALEP EDİYOR
Tamil Nadu eyaletinin Chennai kentindeki Ola ve Uber taksi şoförleri, araçlarıyla 2 Temmuz’da Anna Salai Yolu’nu protesto için kapattı.
Sürücüler, taksi toplayıcılarının yolculuk başına yüzde 30 komisyon aldığını söyledi ve koronavirüs salgınının yüksek yakıt fiyatlarını ve ekonomik etkisini telafi etmek için bunun düşürülmesini talep etti.
Ola ve Uber sürücülerinin bir bölümü, 1 Temmuz’dan bu yana dizel fiyatlarındaki artışı protesto etmek için grevde.
TAŞERON, EMEĞİNİN KARŞILIĞINI İSTİYOR
Pencap’taki Bayındırlık İşleri Bölümü (PWD) Taşeron Elektrik İşçileri Sendikası (EOEU) üyeleri, Altıncı Ödeme Komisyonu tavsiyelerinin uygulanmasını talep etmek için 3 Temmuz’da Jalandhar’da bir protesto eylemi yaptı.
İşçiler, komisyonun tavsiye ettiği ücret artışının diğer tüm eyalet hükümeti çalışanlarına zaten ödendiğini söylüyor. Taşeron işçilere genellikle yıllık küçük bir maaş zammı yapıldı. Ancak bu hükümet tarafından Mayıs 2019’da durduruldu.
İşçilere ayda yalnızca 7 bin rupi (93.5 ABD Doları) ile 8 bin rupi arasında ödeme yapılıyor. Sendika, bunun hiçbir koşul olmaksızın ayda 18 bin rupiye çıkarılmasını ve yıllık Pahalılık Ödeneği’nin uygulanmasını talep etti.
TAYLAND:
BRİLLİANT, İŞÇİLERİN TAZMİNATINI ÖDEMEDİ
Yaklaşık 300 eski Brilliant Alliance Thai Global (BAT) hazır giyim işçisi 28 Haziran’da bir gösteri yaptı. İşçiler Victoria’s Secret şirketi için iç çamaşırı üretiyor.
Protestocular, ‘sahibimiz nerede?’ gibi mesajlar içeren pankartlar taşıdı ve küresel ve son derece kârlı iç çamaşırı şirketinin Tayland yasalarına uygun olarak işten atılan işçilere ödenmemiş ücretleriyle kıdem tazminatı ödemesini talep etti.
Fabrika 10 Mart’ta aniden kapanarak yaklaşık bin 400 işçiyi işten çıkardı. Ödenmemiş ücretleri, fazla mesaileri, tatil ve kıdem tazminatları kendilerine verilmedi. Ana şirketi Hong Kong merkezli Clover Group olan BAT, borçlu olunan tutarları 10 yıllık bir süre içinde geri ödemeyi teklif etti. İşçiler reddetti.
ELEKTRİK İŞÇİLERİ HAKLARINI İSTİYOR
Devlete ait elektrik dağıtım şirketi Ausgrid’de çalışan Elektrik Ticareti Sendikası’nın (ETU) bin 700’den fazla üyesi, daha iyi bir ücret teklifi için perşembe günü çalışma yasaldan getirdi. Bunlar; yeni bir ağ yönetim sistemi yasağını, bazı müşteri bağlantılarını ve normal vardiya saatleri ya da daha yüksek görevler dışında çalışmamalarını içeriyor.
ETU ve Ausgrid arasında yeni bir işletme anlaşması için müzakereler, geçen yıl Ekim ayından bu yana yapılan 30 toplantının ardından durdu. Kamu kuruluşunun 2015’te özelleştirilmesinden bu yana 2 bin ve 2022’ye kadar 500 kişinin daha işten çıkarılmasının ardından, işçiler önerilen Toplu sözleşme Metni (EA)’ya bir iş güvenliği maddesinin eklenmesini talep ediyor.
Özel sektöre ait tekel güç dağıtıcısı SA Power Network (SAPN)’ün bir yan kuruluşu olan Enerven’deki Elektrik Ticareti Sendikası (ETU) üyeleri de pazartesi günü Enerven’in Adelaide’deki ofislerinin önünde protesto gösterisi düzenledi.
Perşembe günü Enerven’in eğitim merkezinin önünde başka bir protesto düzenlenmişti. Gelişmiş bir kurumsal anlaşma teklifi talep ediyorlar. Perşembe günü işçiler, şirketin en son yüzde 3’lük maaş artışı teklifini üçüncü kez reddetti. Enerven ve SAPN, yeni işe alınanlara yüzde 20 daha az ödeme yapılacak iki kademeli bir ücret yapısı kurmak istiyor. Yönetimler aynı zamanda üçüncü taraf yüklenicilerin kullanımına ilişkin sınırlamaların kaldırılmasını istiyor ve bu da kadrolu çalışanlar için iş güvencesizliğini artırıyor. Sendika, üç yıllık bir anlaşmada yıllık yüzde 4 ücret artışı, iki kademeli ücret yapısı ve 2018 anlaşmasından bu yana bekleyen sorunları çözmek için daha fazla müzakere çağrısında bulundu.