DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN
Dünya emek gündeminden.
GÜNEY AFRİKA:
Çelik işçileri greve başladı
Güney Afrika’daki fabrikalarında 6 binden fazla işçi çalıştıran çok uluslu çelik şirketi ArcelorMittal’de, işçiler zam talebiyle iş bıraktı. Şirketin önerdiği yüzde 5 teklifine karşı işçiler yüzde 10 istiyor. Güney Afrika Ulusal Metal Sendikası (NUMSA) da, işçilere konut ödeneği, yüzde 80 sağlık katkısı ve personel alımına son verilmesini istiyor. Metal ve Mühendislik Endüstrileri Pazarlık Konseyi himayesinde Mart’tan beri görüşmelere devam ediliyor. ArcelorMittal, Güney Afrika’daki çeliğin yüzde 60’ını üretiyor. Dünya çapındaki üretim sürecinde 168 bin işçi çalıştırıyor.
Narenciye eylemleri devam ediyor
River Valley Narenciye yetiştirme bölgesinde 1000’e yakın işçi, 5 Mayıs’ta Gqeberha’daki çiftlik sahipleriyle yapılan görüşmelerin iki hafta önce anlaşmayla sonuçlanmaması üzerine iş durdurma eylemlerine devam ediyor, işçiler saat başına 30 TL istiyor, ancak işverenler saat başına 23,19 TL öneriyor.
Pretoriada sürücüler kontak kapattı
Güney Afrika’nın Pretoria içindeki şehir içi belediyelerinde şehir otobüs hizmeti için taşeron olan Xtremetec’teki sürücüler, 11 Mayıs’ta kontak kapattı ve şehir içi ulaşım durdu. NUMSA üyeleri, gece ödeneğine zam yapılmasını ve sağlık giderlerinin yüzde 80’ini şirketin ödemesini istiyor.
İşçiler pestisite karşı koruma istiyor
200’den fazla kadın tarım işçisi, Güney Afrika’nın Cape Winelands bölgesi Worcester Çalışma Departmanı ofisine yürüdü. Amaçları, Avrupa Birliği’nce yasaklanan 67 pestisitin kullanılmaması. Çiftliklerdeki Kadınlar Projesi’nin yürüyüşçüleri, bağ NİJERYA: sahiplerinin koruma amaçlı giysi kullanımını öngören yönetmeliğe uymadığını, ilaçlamadan hemen sonra işçileri tarlaya çok erkenden gönderdiğini ve pestisitten hastalandıklarında onlara destek vermemelerinden şikâyet ediyor.
NİJERYA:
Akademisyenler grevi uzatacak
Akademik Personel Sendikası (ASU) üyeleri hükümetin taleplerini reddetmesi üzerine grevi 12 hafta daha uzatmaya karar verdi. Akademisyenler 14 Şubat’ta maaşlarının artırılması, üniversiteleri canlandırma fonlarının gecikmemesi için yürüyüş yapmıştı.
UGANDA:
Fen öğretmenleri greve gitti
Tüm devlet ortaokullarındaki fen bilgisi öğretmenleri, geçen mali yılda verilen sözlerin yerine getirilmemesini 9 Mayıs’ta başlattıkları grevle protesto ediyorlar. Çatı örgütü olan Uganda Profesyonel Fen Öğretmenleri Sendikası (UPSTU), fen bilgisi öğretmenlerini desteklemek için ayırdığı 111 milyarı hükümet sendikası UGX’e yeniden tahsis etmekle suçladı. UPSTU 16 ve daha fazla bölgede, Kamu Hizmeti Bakanlığı yola gelinceye kadar greve devam edeceğini açıkladı. Öğretmenler maaşları artana kadar geri dönmeyi reddediyor ve boş vaatlere karınlarının tok olduğunu söylüyor.
İSPANYA:
Navarre’deki kreşlerde süresiz grev
Navarre özerk bölgesindeki gündüz bakım merkezlerinde çalışan işçiler, iki hafta önce 2 Mayıs’ta süresiz greve başladı. Grev çağrısı yapan Platform 0-3 Navarra, birçok işçinin yüzde 100 asgari hizmet şartı dayatılarak işten ayrılmalarının yasaklandığı göz önüne alındığında katılımın yüksek olduğunu söyledi. Geçen Cumartesi günü Pamplona’da yaklaşık 2500 kişi Platform’un Navarrese hükümetini müzakereye çağırdığı mitinge katıldı.
Metal işçileri iş bıraktı
İspanya’nın A Coruña kentindeki metal işçileri, işverenler birliğini “müzakere etmeye çalışmamakla” suçladıktan sonra, CCOO, UGT ve Galiçya Sendikaları Konfederasyonu (GUC) tarafından yeni bir toplu sözleşme talep etmek üzere çağrılan dört bir günlük grevin ikincisine katıldı. Geçen hafta Perşembe günü 24 saatlik bir iş bırakma eylemi yapıldı. Sendikaların belirttiğine göre; çağrıya 16 bin işçi katıldı.
İTALYA:
Öğretmenlerden işçilere destek
Öğretmenler, şu anda okullardaki işçilerin hak kayıplarına neden olacak yeni işçi alım yasasına karşı düzenlenen İtalya çapındaki grev ve gösterilere katılarak destek verdi.