DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN
Dünya emek gündeminden.
İNGİLTERE:
İşten çıkarmaya karşı eylem
Demiryollarında PCS üyeleri ücret artışı, emekli maaşlarına ve işten çıkarma koşullarına yönelik saldırılara karşı grev yapıyor. Merkezi Caernarfon, Newcastle ve Worthington’da bulunan Rural Payments Agency’deki işçiler, 13 Ocak’a kadar iş bıraktı. Doğu İngiltere, Doğu Midlands, West Midlands ve Londra’nın bazı bölgelerinde sürüş testleri yapmaktan sorumlu Sürücü ve Araç Standartları Kurumu’ndaki işçiler, 28 Aralık’ta iş bırakmaya başlamıştı. Arrow XL’deki yaklaşık 350 lojistik işçisi de 10 haftayı aşkın süredir devam eden daha iyi ücret için grevlerini sürdürüyor, işçiler, ücretlerinin artırılmasını talep ediyor.
FRANSA:
Daha fazla fon için grev uzadı
Genel pratisyenler, danışmanlık ödemelerinin iki katına çıkarılmasını talep etmek için 26 Aralık’ta başlattıkları grevi sürdürüyor. Serbest meslek sahibi doktorlar, yaklaşık 16 bin üyeli bir Facebook grubu etrafında örgütlenen ve sendikaların PORTEKİZ: dışından bir grup doktor olan “Yarının Doktorları” tarafından eyleme çağrıldı. Grup, hükümeti “grevin bu ilk haftasına rağmen bize ilgi göstermemekle” suçladıktan sonra, başlangıçta yalnızca bir hafta sürmesi planlanan grevi 8 Ocak’a kadar uzattı.
PORTEKİZ:
İşe alım kurallarına isyan
Portekiz okullarındaki öğretmenler, işe alımla ilgili kurallarda yapılan değişikliklere karşı bu hafta çok sayıda greve başlıyor. Tüm Öğretmenler Sendikası bu haftadan itibaren süresiz; Bağımsız Öğretmenler ve Eğitimciler Sendikası günde bir sınıf için süresiz kısmi grev çağrısı yaptı. Ulusal Öğretmenler Federasyonu, Eğitim Bakanlığı’na işe alım değişikliklerine karşı 45 bin öğretmen ve eğitim çalışanları tarafından imzalanan bir dilekçe verdi.
ALMANYA:
Demiryolunda eşit sözleşme
Devlete ait Southwest German Regional Transport (SVVEG) ve bağlı kuruluşu Bahn Stuttgart’ta (SBS) çalışan demiryolu işçileri, Alman Tren Sürücüleri Sendikasının (GDL) geçen hafta iki günlük bir iş bırakma çağrısı yapmasının ardından grev düzenledi. GDL üyeleri hem SVVEG hem de SBS’deki ücret ve çalışma koşullarının tek bir toplu sözleşme ile belirlenmesini talep etti.
BELÇİKA:
Patronlar işçileri suçladı
Ryanair’deki kabin ekibi, 30 Aralık’tan itibaren üç günlük bir grev yaptı. BRF’ye göre 7 Ocak’ta 128 uçuşu iptal eden iki günlük bir iş durdurma daha planlandı. Çalışanlar, Ryanair şirketini, asgari ücretten daha az ödeme yapmak ve işçilere Avrupa’nın başka yerlerinde yetersiz personel bulunan tesislerde çalışmaları için baskı yapmak da dahil olmak üzere Belçika iş yasasını ihlal etmekle suçladı. Crisis 24’ün bildirdiğine göre Belçika’nın ana kargo havalimanı olan Liege Havalimanı’ndaki işçiler, faaliyetlerin artırılması ve istihdamın korunması talebiyle 11 Ocak’ta greve gitmeyi planlıyor, İspanya’da da Ryanair, Air Nostrum ve Vueling’deki havayolu işçileri, artan fiyatlara ayak uydurmak için ücret artışları için grev eylemini sürdürüyor.
TUNUS:
Toplu taşımada protesto
Başkentte 2 Ocak’ta işçilerin maaş ve ikramiyelerin ödenmemesi nedeniyle süresiz greve gitmesi üzerine toplu taşıma durma noktasına geldi. Grevdeki ulaşım işçileri, protesto için Kasbah Meydanındaki Başbakanlık ofisi önünde toplandı. UGTT Sendikası tarafından düzenlenen grev, tatilin ardından okullar ve üniversiteler için dönüşün ilk gününde başkent Tunus’ta büyük yankı uyandırdı.