DÜNYA İKİ ATEŞ ARASINDA
Gevşek para politikaları sonucu artan ticari dengesizlikler dünyayı kur savaşlarının eşiğine getirdi
Çin, Brezilya gibi ihracatçı ülkeler, para birimlerinin dolara karşı aşırı değerlenmesini önlemek için çırpınırken, ABD gibi ekonomisi ithalata dayalı ülkeler de bu ülkelere yaptığı “kuru düşür” baskısını arttırıyor.
Ekonomi Servisi – Finansal krizin etkilerini henüz atlatamayan ekonomiler arasındaki ticari dengesizlikler sorunu giderek büyüyor. Küresel ekonomide sesini yükselten gelişmekte olan ülkeler, ihraç ettiği mallarda fiyat avantajı elde etmek için para birimlerinin güçlenmesine izin vermezken bu ekonomilerini canlandırmaya çalışan ABD ve Avro Bölgesi’nde rahatsızlıklar yaratıyor.
ABD’de uygulanan gevşek para politikaları sonucu yaşanan likidite bolluğu nedeniyle para birimlerinin dolar karşısında değer artışının önüne geçemeyen gelişmekte olan ekonomiler, ihracatlarını körelten kur sorunuyla karşı karşıya bulunuyor. Aralarında Japonya, Güney Kore, Brezilya ve İsviçre’nin bulunduğu ülkeler son dönemde para birimlerinin değerini düşürmek için adımlar atarken, ABD de Çin’e yuan’ın daha fazla güçlenmesine izin vermesi için baskı yapıyor. Ancak, Çin yuan’ın değerlenmesinin ihracat dengelerini sarsacağı gerekçesiyle buna izin vermiyor.
Ancak alınan yeni tedbirlere rağmen, dolardaki kan kaybı sürüyor. Avro/dolar paritesi dün sekiz ayın en yüksek seviyesine çıkarken, dolar önde gelen para birimleri karşısında eylülden bu yana yaklaşık yüzde 6.5 değer kaybetti. Geçen hafta Brezilya MALİye Bakanı Guido Mantega küresel ekonomide halihazırda bir “kur savaşı” yaşandığı uyarısında bulunmuştu.
Son olarak Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn da dünyayı kur savaşlarının beklediğine işaret etti. Bu ay toplanacak olan G-20 maliye bakanları, Çin, Japonya gibi ihracata dayalı ekonomilerle ABD ve İngiltere gibi büyük tüketiciler arasındaki küresel dengesizlikler sorununu masaya yatıracak.
CUMHURİYET