‘DÜZGÜN İŞ’ KAVRAMI VE İŞTE ‘BEYAZ BAYRAK’
Uluslararası Çalışma Teşkilatı’nın (ILO) çok önem verdiği bir kavram var: “Düzgün İş” kavramı. Bu kavram en basit açıklamayla, çalışanların güvenceli, sosyal güvenlik imkânlarına sahip, yeterli ücret düzeyi ile istihdam edilmelerini ifade eder. ILO genel kurullarında bu kavram etrafında günümüzün endüstri ilişkileri sistemi kendisine sürekli olarak yeni hedefler belirler.
İşte bu bağlamda ülkemizde “Düzgün İş” kavramına ulaşabilmek adına yapılması gerekenler var. Çalışanların istihdam güvencesinin olduğu, sosyal güvenlik haklarının işletildiği, toplu sözleşme yapabilme yetkilerinin olduğu bir işyeri anlayışı “Düzgün İşlere” ulaşabilmek adına oldukça önemli.
Sosyal politika ve endüstri ilişkileri konusunda çalışan akademisyenlerin de son dönemde özellikle üzerinde durdukları önemli bir kavramdır “Düzgün İş” kavramı. Nitekim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’de akademik yaşamı içerisinde bu konu hakkında önemli yayınlar yapmıştır.
Bakan Bilgin katıldı
Çalışma hayatında uzun süredir beklenen Beyaz Bayrak Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ev sahipliğinde ilk sahiplerini buldu. Geçtiğimiz hafta bu konuda önemli bir adım atıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TİSK’in bir arada yürüttüğü çalışmalar sonucunda “Düzgün İşlere” yönelik “Beyaz Bayrak” uygulaması devreye girdi. TİSK ev sahipliğinde yapılan ve Bakan Bilgin’in katılımı ile gerçekleşen Beyaz Bayrak Ödül Töreni 3 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlendi.
Vedat Bilgin, törende yaptığı konuşmada uygulamanın önemine değindi. Emeğin verimliliğinin en önemli şartının sosyal barış olduğunu belirten Bilgin, bunu sağlayan unsurlardan bir tanesinin de toplu iş sözleşmesi mekanizması olduğuna vurgu yaptı.
Bakan Bilgin, uzun yıllardır işveren kesimiyle Beyaz Bayrak uygulamasını hayata geçirme hedeflerinin olduğunu belirterek, “Bu, 10 yılı aşkın süredir konuştuğumuz bir konuydu. Beyaz Bayrak ‘düzgün iş’ ve ‘örgütlü iş yeri’ diyor. İşveren, ‘ben işimi düzgün yapıyorum’ diyor. Bu iddia fevkalade önemli ve değerli. Ben bütün işletmelerin bu iddiaya sahip çıkmasını istiyorum. Emekçilerimiz örgütlüyse, o iş yerinde toplu iş sözleşmesi mekanizması işliyorsa, işletmelerimiz düzgün iş yapıyorsa onların yanındayız” dedi.
Hangi destekler veriliyor?
İşletmelerin Beyaz Bayrak almaya hak kazanması için belli koşullara sahip olması gerekiyor. Bunlar kayıtlı istihdam, toplu iş sözleşmesi olması, 50 ve üzerinde çalışanı bulunması, Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu olmaması, idari para cezası uygulanmaması, iş sağlığı ve güvenliği koşullarını yerine getirmesi ve işletmede iş kazası yaşanmaması.
Beyaz Bayrak uygulamasının hak kazanan işletmelere önemli katkıları olacak. Beyaz Bayraklı iş yerlerine sosyal güvenlik primlerinde ilave 1 puanlık destek verilecek. Ayrıca, İŞKUR projelerinden öncelikli olarak faydalanacak. İŞKUR’un Üretim Sürecine Katılım Programlarında ve İş Başı Eğitim Programlarında Beyaz Bayraklı işletmelere öncelik tanınacak. Bunun dışında ihracatçı firmalara, ihracat sürecindeki prosedürlerinde kolaylık sağlanacak. Beyaz Bayrak almaya hak kazanan ilk 20 şirket şunlar:
Ford Otomotiv, Tat Gıda, Kordsa, Alarko Carrier, Şişecam, NG Kütahya Seramik Porselen, Socar Türkiye, Siemens, Bosch, Kale Radyatör, İstikbal Mobilya, Tetra Pak, Borusan Mannesmann, Pınar Süt, Tüpraş, Vakko, Kolin İnşaat, Sanko Tekstil, Sarkuysan ve Oyak Çimento.