EMEKÇİLER AYAKTA İSYAN BÜYÜYECEK
İşçiler yıl boyunca tüm dünyada grev ateşini yaktı. Dünyada yükselen emek sömürüsü ve ağır çalışma şartlarına karşı bir araya gelen işçiler birçok ülkede gerçekleştirdikleri grevlerle yeni yıla girdi.
Dünyanın birçok bölgesi yeni yıla grevler eşliğinde giriyor. Dalga dalga artan protestolar, aylardır düşük ücrete, emek sömürüsüne ve iş cinayetlerine karşı yapılıyor. Sağlıktan toplu taşımaya kadar birçok farklı alanda çalışan emekçilerin gerçekleştirdiği grevler başta Avrupa olmak üzere iktidarları sarsıyor. Emekçiler talepleri yerine getirilene kadar grevlere devam etmekte kararlı.
Fransa
Fransa’daki Pratisyen Hekimler danışmanlık ücretlerinin artırılması için bir haftalık greve başladı. Fransız La Montagne gazetesine konuşan doktorlar, ekstra ödemenin personel kiralamalarına ve yeni ekipman satın almalarına olanak sağlayarak, son yıllarda hizmetlerin bozulmasını tersine çevireceğini söylediler. 16 bin kişiyle başlayan örgütlü mücadele, pratisyen hekimlerin yaklaşık yarısının greve katılmasıyla sonuçlandı.
İspanya
İspanya’daki hava yolu işçileri, artan maliyetlerin ardında yetersiz kalan düşük ücretlere karşı Noel’de başlayan grevlere devam ediyor. Ryanair’deki kabin ekibi ise ağustos ayından bu yana her hafta Pazartesi ve Perşembe günleri arasında işi durdurarak kısmi grevler yapıyor. İşçiler, taşeronluğun son verilmesini, ücretli tatil günleri ve asgari ücret de dâhil olmak üzere temel çalışma haklarını garanti etmesini talep ediyor.
Almanya
Almanya’nın güneybatısındaki demiryolu işçileri eşit sözleşmeler için greve çıktı. Almanya Makinistler Sendikası’nın (GDL) önceki gün gerçekleştirdiği çağrının ardından başlayan greve binlerce işçi katıldı. Sendika tarafından grevin talepleri karşılanana kadar devam edeceği açıklandı. Talepler arasında ücret iyileştirmesi ve güncel koşulların göz önünde bulundurularak işçileri gözeten bir toplu sözleşme imzalanması yer alıyor.
Portekiz
Portekizli liman işçileri, maaş görüşmeleri için greve gitti. Portekiz’deki limanların yanı sıra anakaradaki Madeira ve Azor adalarındaki işçiler, 22 Aralık’ta başlayan iş bırakma eylemine devam ediyor. Ulusal Liman idaresi işçileri Sendikası (SNTAP) liman operatörlerinin yeni yıl zammı için kendileriyle görüşmek istemediğini aktarırken operatörleri ücret konusunda bir an önce pazarlık yapmaya çağırdı.
Birleşik Krallık
2022’nin sonunda Avrupa’da en fazla grev Birleşik Krallıkta gerçekleşti. Yaklaşık 20 bin Birleşik Krallık demiryolu ağı işçisi, Noel gününden geçtiğimiz Salı gününe kadar iş durdur. Grev, Ulusal Demiryolu, Denizcilik ve Ulaştırma işçileri Sendikası RMT üyelerinin maaş ve iş kayıpları nedeniyle yapıldı. Londra’da Elizabeth Hattı’nda görevli demiryolu işçileri ise 12 Ocak’tan itibaren işi bırakma kararı aldı.
İtalya
Uzun zamandır grev gerçekleştiren toplu taşıma işçilerine perakende işçileri de katıldı. Resmî tatillerde de çalışmak zorunda kaldıklarını ifade eden perakende işçileri, ‘resmî tatillerde dinlenme hakkı’ talep ediyor. Grevler ilk olarak 24 Aralık tarihinde İtalya’nın bilindik sendikalarından USB’nin çağrısıyla başladı. Çağrının ardından geleneksel sendikalar CGIL, CISL ve UIL 25-26 Aralık ile 1 ve 6 Ocak tarihlerinde kendilerinin de greve çıkacağını duyurdu.
Gana
Gana’da 27 Aralık’ta hükümet çalışanlarının başlattığı greve sağlık çalışanları da katılıyor, işçiler, emeklilik fonlarının Gana hükümeti ile IMF arasındaki borç takası düzenlemesinden çıkartılmasını istiyor. Grevi düzenleyen kuruluşlar arasında Gana Tabipler Birliği, Gana Kayıtlı Hemşireler Derneği, Sağlık Hizmetleri işçileri Sendikası ve Devlet ve Hastane Eczacıları Derneği bulunuyor. Grevi kararını açıklayan TUC, hükümetin örgütlü emeğin taleplerine yanıt vermediğini söyledi.
Kenya
24 Aralık’ta Kenya’nın Kisii kentinde greve giden devlete bağlı doktorlar, ödenmeyen ücretlerini talep ediyor. Doktorları işten çıkarmakla tehdit eden Kisii Valisi’ne cevap veren Kenya Pratisyen Hekimler ve Diş Hekimleri Birliği Bölge Saymanı Linda Kemunto, “Mali stres altındaki aç bir doktor, hasta için bir risktir. Hastaları akıl hastası bakıcıların bakımına bırakarak hayatlarını tehlikeye atmayı göze alamayız” dedi.
Fas
Fas’ın Agadir şehrinde deniz kıyısındaki Mogador Al Madina Oteli’nde yaklaşık 140 işçi Temmuz 2021’den bu yana grevde. Pandeminin ardından birçok kişiyi işten çıkartan otele yönelik gerçekleştirilen grevde işçiler bu dönemde kaybettikleri kazançlarını talep ediyor.
Güney Afrika
Güney Afrika’nın en büyük tavuk üreticilerinden Daybreak Farms’taki işçiler, düşük ücretlere karşı greve gitti, işçiler, bazı fabrikalara grev gözcüsü koydular. News24’e konuşan bir işçi hayatta kalabilmek için grevden başka bir şanslarının olmadığını söyledi.