EMEKLİLİK SONRASI AYNI İŞYERİNDE ÇALIŞMAYA DEVAMDA KIDEM TAZMİNATI
Kıdem tazminat 1475 sayılı eski İş Kanunu´nun halen yürürlükte olan 14. maddesinde düzenlenmektedir.
2009’dan beri çalıştığım işyerinden emekli olduktan sonra aynı işyerinde sigortaya destekleme primi ödeyerek çalışmaya devam ettim. İki yıl bu şekilde çalıştım. Artık ayrılmak istiyorum. Emekli olduğumda tazminat almamıştım. Kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?
Kıdem tazminat 1475 sayılı eski İş Kanunu’nun halen yürürlükte olan 14. maddesinde düzenlenmektedir. Sorunuzdan anladığımız, sizin 2009 yılından beri aynı işyerinde aralıksız çalıştığınızda. Yasadaki düzenleme, işçilerin kıdemlerinin, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanacağı biçimindedir.
Eğer iş sözleşmeniz sizin tarafınızdan ya da işveren tarafından kıdem tazminatını hak edeceğiniz bir biçimde sona ererse. 2009 yılından bugüne kadarki çalışmalarınızın toplamı üzerinden, yani kabaca 10 yıllık kıdem tazminatı almanız gerekir. Bu tazminat, almakta olduğunuz son ücret esas alınarak ve ücrete ek olarak yararlandığınız para ve para ile ölçülmesi mümkün diğer haklar (örneğin ikramiye, yol parası, yemek, vb) varsa bunlar da dahil edilerek hesaplanmalıdır.
Eğer iş sözleşmeniz kıdem tazminatı ödenmesini gerektirmeyen bir biçimde (örneğin sizin haklı fesih kapsamına girmeyen istifanız ya da işverenin haklı feshi) sona ererse, o zaman yalnızca emekli olduğunuzda ödenmemiş olan kıdem tazminatınızı almaya hak kazanırsınız.
İlk durumda, kabaca 10 yıllık kıdem tazminat alma hakkınız vardır, ikinci durumda ise yalnızca emekli olduğunuz tarihe kadarki dönem için (kabaca sekiz yıl) kıdem tazminat alabilirsiniz.