EN KILDAN TÜYDEN İŞTEN ATMA GEREKÇESİ
İşçilerin direnişi sonrası 20 kişiyi daha işten atan IFF işvereni, ´sakal maskesi takmama´yı gerekçe gösterdi. Ancak aniden ortaya çıkan ve iş akdi feshine dayanak gösterilen bu gerekçenin inandırıcılıktan uzak olduğu belirtiliyor
TÜRK-İş’e bağlı Tekgıda-İş Sendikasının örgütlendiği IFF Fabrikasında adeta işçi kıyımı yaşandı. Daha önce 3 personeli kapı önüne koyan işveren dün de 20 işçinin iş akdini benzer ve ilginç gerekçelerle feshetti. 7 Eylül’den beri süren direniş sonrasında bir işçinin fesih nedenleri arasında "sakal maskesi takmaması"nın gösterilmesi, "bu nedenler inandırıcılıktan uzak" yorumuna neden oldu.
Kocaeli’de Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ABD’li aroma üreticisi International Flavors & Fragrances (IFF) Fabrikası’nda çalışan 160 işçiden 140’ı Tekgıda-lş Sendikası’na üye oldu. Sendika işyerinde toplusözleşme yapmak için gerekli olan çoğunluğu sağlayınca Çalışma Bakankğı’na başvurdu. Bakanlık sendikanın işyerinde çoğunluğu sağladığını taraflara bildirdi ancak işveren yetki tespitine itiraz etti. Bu süreçte bir işçi de işten çıkarıldı.
Yaşananlara rağmen işveren toplusözleşme masasına davet edildi ancak sendikaya geri dönüş olmadı. İşveren, sendika üyesi olmayan veya üyelikten istifa eden işçilere hakaret, tehdit, baskı yapıldığı iddiasıyla 2 işçiyi daha işten attı.
Bunun üzerine sendika üyesi işçiler 7 Eylül’de iş bıraktı, işten atılan işçiler de fabrika önünde direniş cadın kurdu. Ancak işveren, her gün işyerine giden ama çalışma arkadaşları işten atıldığı için üretim yapmayan işçileri 11 Eylül’de idari izne çıkararak fabrikayı boşalttı. Bunu fırsat bilen işveren dün de 20 işçinin iş akdini feshetti.
‘ASIL NEDEN İŞÇİLERİN SENDİKALI OLMASI’
İşverenin, iş akitlerinin feshedildiğine ilişkin işçilere yaptığı yazılı bildirimlerde de ilginç ve benzer ayrıntılar dikkat çekti. 14 Eylül’de yapılan iş akdi fesihleri, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin 2. bendi ile 6356 sayılı Sendikalar Kanunu’nun 70. maddesinin 1. bendine dayandırıldı. "Kanun dışı grev", "iş görme borcunu yerine getirmeme", "işyerini terk etmeyerek hukuka aykırı ve haksız olarak işgal etme" gibi gerekçeler fesih nedenleri arasında gösterildi.
Ayrıca bazı işçiler için "icra borcu", "sakal maskesi takmama", "mesai saatleri içerisinde dizi film izleme" ve "arızayı gjdermeyerek şirketi 9 bin avro zarara uğratma" gibi nedenler de fesih gerekçeleri arasında yer aldı. Ancak tüm bu gerekçelerin direniş sonrasmda öne sürülerek iş akdi feshedilmesine dayanak yaratılması için kullanılması, bu nedenlerin "inandırıcılıktan uzak" olduğu yorumuna yol açtı.
Aydınlık’a konuşan Tekgıda-İş Genel TEŞKİLATlanma SEKRETERİ İbrahim Ören, işverenin farklı gerekçeler öne sürerek işçilerin iş akillerini feshettiğini ancak asıl nedenin işçilerin sendikalı olmasından kaynaklandığını söyledi.
‘KURALSIZ YAŞAMAK İŞLERİNE GELİYOR’
KONUYA ilişkin yazılı açıklama yapan Tekgıda-lş Sendikası, Türkiye’deki yargı sisteminin hantallığına dikkat çekti, IFF işvereninin yetki tespitine itiraz ettiğini hatırlattı. Açıklamada, ‘Yıllardır bu ülkede bir tezgah yürüyor" diyen Tekgıda-lş, "İşçiler Anayasa ve uluslararası kuralların kendilerine tanıdığı hak ve özgürlüğü kullanıyor. Sendikasız çalışıp haksız rekabetle yüksek kazanç sağlamaya alışmış işverenler direniyor. Kuralsız yaşamak işlerine geliyor. Bu nedenle başvurulan yol ortada" ifadelerini kullandı.
"Tekgıda-İş olarak, 20 üyemizin işten çıkarılmasına çok öfkeliyiz" sözlerine vurgu yapılan açıklamada, "üretimden gelen, tüketimden gelen ne kadar gücümüz varsa artık harekete geçmiş durumda. İşten çıkarılan üyelerimiz işlerine döndürülünceye kadar, toplu görüşme masasına oturuncayâ kadar mücadeleye devam!" denildi.