ENFLASYON CAN YAKIYOR
Memura yıl sonu hedefi yüzde 6.5’e göre ücret veren AKP hükümetinin zam yağmuru fiyatları uçurdu
Hükümetin akaryakıt ve alkollü içeceklerdeki ÖTV zammı eylül enflasyonunu yükseltti. Gıda fiyatlarındaki artış enflasyonu eylül ayında artırdı. TÜFE ve ÜFE yüzde 1.03 arttı. Yıllık TÜFE yüzde 9.19’a yükseldi. Piyasadaki her şeyin fiyatlarını artıran akaryakıt zamlarından sonra birkaç gün önce gelen elektrik ve doğalgaz zammının ise ekimde fiyatlara yansıması bekleniyor.
Gıda fiyatlarındaki artışla eylülde enflasyon yükselişe geçti. Eylül ayındaki fiyat artışlarında akaryakıta gelen ÖTV zammı kısmen etkili oldu, elektrik ve doğalgaz zammı ile bu zamların tetiklediği fiyat artışlarının ise ekim ayında enflasyonu daha da yükseltmesi bekleniyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, eylül ayında TÜFE ve ÜFE’de yüzde 1.03 artış oldu. Yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 9.19, ÜFE’de yüzde 4.03 olarak gerçekleşti.
Akaryakıt ürünleri ve alkollü içecekler ve tapu haçlarında vergi oranları zamlanmıştı. Ekim ayı başından itibaren elektrik ve doğalgaza gelen zamların da etkisiyle bu ayki enflasyonun yüksek çıkması bekleniyor.
TÜFE’de ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 2.26 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşti. TÜFE’de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 18.88 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Onu konut (yüzde 12.05), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 10.39) grupları izledi.
Zamlar asıl ekimde hissedilecek
Yatırım bankası JP Morgan, TÜİK’in açıkladığı eylül ayı TÜFE verilerinin piyasa beklentilerine paralel geldiğini, hükümetin enerji fiyatlarına yaptığı zamların etkisinin ekimde görüleceğini belirtti. Morgan Stanley de hükümetin yaptığı enerji zamlarının etkisi ile enflasyon beklentilerinin kısa vadede yükseleceğini ve mali duruş gibi para politikası uygulamalarının da orta vadeli enflasyon beklentilerine yön vereceğini bildirdi.
Abank Ekonomisti Serdar Şenol, aylık verinin beklentinin üzerinde geldiğini söyleyerek “Gıda fiyatlarında artış yüzde 2 civarında, biraz yüksek, yıllık bazda ise yüzde 8.88’e geldi. Bu anlamda aslında ekim ve yılın kalan kısmındaki fiyat artışları nedeniyle yıl sonu enflasyon yüzde 7.4’lere doğru çıkabilecek” dedi. Şenol şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemde gelebilecek süt ve ekmek zamları bu kapsamda yakından takip edilmeli, risk yaratabilir. Genel anlamda TCMB’nin sert bir tepki vermesini beklemiyoruz, mevcut politikasına aynen devam edecektir. ÖTV artışlarına baktığımızda alkollü içeceklerde sınırlı etki var; yüzde 15’lik zammın yüzde 4’ü yansımış, akaryakıt etkisi sınırlı kalmış. Araç fiyatlarındaysa bir etki yok. Bunu muhtemelen gelecek yıla doğru ya da gelecek yıl başında görebileceğiz. ÖTV etkileri büyük ölçüde ekim ayına kaldı.”