Aralık ayında enflasyon hız kesmesine karşın yüksek seyrini koruyacağını gösterdi. 2018’de dar gelirlilerin canını en çok yakacak şey enflasyon olacak. Veriler, çift haneye yerleşen enflasyonun bu seviyelerde kalıcılaştığını gösteriyor.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralıkta aylık bazda yüzde 0.69, Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1.37 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11.92, yurtiçi üretici fiyatlarında ise yüzde 15.47’yi buldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, aralık ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 11.14, yurtiçi üretici fiyatları ise yüzde 15.82 artmış oldu. Ana harcama grupları itibarıyla aralıkta, aylık bazda en yüksek artış kurdaki oynaklığın da etkisiyle yüzde 1.69 ile ulaştırma grubunda görülürken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.52, ev eşyasında yüzde 1.18, artış yaşandı. Mevsim indirimlerinin etkisi ile aralıkta aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup yüzde 2.39 ile giyim ve ayakkabı oldu.
ÇEKİRDEK YÜZDE
12.30 Tüketici enflasyonunda yıllık en yüksek artış, yüzde 18.24 ile ulaştırma grubunda yaşandı. Enflasyonun uzun vadeli seyrini gösteren ve çekirdek enflasyon olarak bilinen ‘enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç’ yüzde 12.30′ a yükseldi.
Son zamlar etkileyecek
Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale "Aylık bazda beklentilerin üzerinde artış göstermesine rağmen baz etkisinden dolayı 2017’yi yüzde 12’nin biraz altında bir enflasyonla kapattık. Bir başka deyişle, TL’deki zayıflama ile fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın son dönemde de devam etmesi daha düşük kapatabileceğimiz bir 2017 enflasyonunu engelledi. Özlale, kamunun yaptığı fiyat ayarlamaları, yeni vergi düzenlemeleri ve asgari ücrete yapılan zammın da enflasyonu etkileyeceğini belirtti.