ENFLASYON YIL SONUNDA ZİRVEYE ÇIKTI
Yıllık enflasyon Aralık´ta yüzde 8.81 oldu. Merkez Bankası 2015´in ilk enflasyon raporunda enflasyonun yıl sonunda yüzde 5.5 olacağını öngörmüştü. Son raporda tahmin 7.9´a yükseltildi. Fakat yine tutturulamadı
ARALIK ayı enflasyon verisi açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı verilere göre, tüketici fiyatları Aralık’ta yüzde 0.21 arttı. Yıllık enflasyon oranı da yüzde 8.81 oldu. Bu oran 2015’in en yüksek enflasyon verisi olarak kaydedildi. AA’nın beklenti anketine katılan ekonomistler enflasyon oranının yüzde 8.49 olmasını bekliyordu.
KÖTÜ SÜRPRİZ
T.C. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da Ekim ayı sonunda açıkladığı yılın son enflasyon raporunda, enflasyonun 2015 yılı sonunda yüzde 7.4 ile yüzde 8.4 aralığında gerçekleşeceğini, orta noktasının da yüzde 7.9 olacağını belirtmişti. 2015’in ilk enflasyon raporunda ise enflasyonun yüzde 4.1 ile yüzde 6.9 aralığında oluşacağı, orta noktasının da yüzde 5.5 düzeyinde gerçekleşeceği kaydedilmişti. Hükümetin orta vadeli programında ise bu oran yüzde 7.6 olarak yer almıştı. Merkez Bankası ve hükümetin son yıllardaki hedefi enflasyonu yüzde 5 düzeyine indirmek. Ancak 2015 yılı enflasyon açısından kötü bir sürpriz oldu. Ne tahminler ne de hedefler tutumadı.
MUTFAK ZAMLANDI
Verileri incelediğimizde Aralık’ta en yüksek fiyat artışının yüzde 1.24 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde yaşandığı görüldü. Aylık en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 1.98 ile giyim ve ayakkabı oldu. Yıllık en fazla artış yüzde 13.23 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Yıllık gıda enflasyonu da yüzde 10.87 olarak kaydedildi. Merkez Bankası Başkanı Başçı, Temmuz ayındaki 3. enflasyon raporu sunumunda yüzde 9 olan gıda enflasyonu tahminlerini yüzde 8’e çektiklerini ifade etmişti. Son raporda ise bu tahmini koruduklarını açıklamıştı. Ancak, gıda enflasyonu yıl sonunda çift haneye çıktı.
SİVRİ BİBER ZAMMI
Aralık ayında TÜİK’in enflasyon sepetinde yer alan 426 maddeden, 54 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 253 maddenin fiyatlarında artış, 119 maddenin fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. Aralık’ta fiyatı en çok artan ürün yüzde 34.31 ile sivri biber oldu. Bunu yüzde 30.75 ile patlıcan ve yüzde 14.89 ile domates izledi.
MEKTUP YAZACAK!
ENFLASYON hedefinin gerçekleşmemesi nedeniyle Merkez Bankası hükümete açık mektup gönderecek. Banka, açık mektupta enflasyon hedefinden sapmanın nedenleri ve enflasyonun tekrar hedefe ulaşması için alınan tedbirleri açıklayacak. Merkez Bankası Kanunu’nun 42’nci maddesi uyarınca, enflasyonun hedeften belirgin şekilde sapması durumunda MB’nin, sapmanın nedenlerini ve alınması gereken ı önlemleri hükümete ya zıh olarak bildirmesi ve i kamuoyuna açıklaması gerekiyor. MB Başkanı Erdem Başçı ile bir başkan yardımcısının imzalarını taşıyacak mektup, hükümet adına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e iletilecek.
ŞİMŞEK: TABLO İYİ DEĞİL
EKONOMİDEN Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV’de katıldığı bir programda enflasyon verisini değerlendirdi. Şimşek, "Enflasyondaki tablo arzuladığımız bir tablo değil. Enflasyon tablosu çok iyi değil. Gıda fiyatlarındaki katılık devam ediyor. Ciddi bir reform gerekiyor. Genel makroda performansta enflasyon, karnemizin nispeten düşük olduğu bir alan. Enflasyonda 2016’da çok ciddi bir mücadele gerekecek, başarılabilir. 2016’da en öncelikli makro sorunlardan biri enflasyonla mücadele olacak" dedi. Şimşek ayrıca, yapılan çalışmaların asgari ücret artışının enflasyona etkisinin yüzde 1.1-2.2 arasında olabileceğini gösterdiğini söyledi.
KUR ETKİLEDİ
ALB Forex Analisti Enver Erkan da, verilere ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "2014 yılına göre 2015 yılında kur oynaklığı özellikle yaz aylarında oldukça yüksek seyretmiş olması, kurun gecikmeli etkisinin deyılsonuna doğru fiyatlardaki etkisini artırmasına neden olmuştu. Bu nedenden dolayı düşük petrol ve emtia fiyatlarının olası avantajı enflasyon tarafında fazla hissedilmemekle beraber, ithal girdi fiyatlarındaki artış da çekirdek enflasyon kanalı üzerinden manşet enflasyonu mevcut seviyelerine doğru taşımıştır."