ENFLASYONU EN ÇOK DAR GELİRLİ HİSSEDİYOR
Prof. Dr. Kozanoğlu, gıda harcamalarında yavaşlamanın geç hissedileceğini belirtti.
Türkiye ekonomisinin 2024 yılına enflasyonu düşürme hedefiyle girdiğini belirten Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, enflasyonun öngörülen yüzde 36’lık yıl sonu hedefine yaklaşması ya da Merkez Bankası Enflasyon Raporu’ndaki yüzde 30-42 enflasyon aralığının üst sınırını aşmamasının ancak iç talebin kısılmasıyla olanaklı olduğuna işaret etti. Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Kozanoğlu, dar gelirlinin harcama profilinde gıda, ulaştırma ve kira gibi giderlerin ağırlıklı olduğunu belirtti.
ASGARİ ÜCRETLİ ALIŞVERİŞİ ÖNE ÇEKECEK
Hayri Kozanoğlu, “Her ay asgari ücretlilerin alım gücü zayıflayacak. Bunu bilen asgari ücretli de dayanıklı ürünlerde market alışverişlerini öne çekecek. Açlık sınırı 14.025 TL. Enflasyon yüzde 21.2’yi bulunca asgari ücret açlık sınırının altına düşecek” dedi.
GIDA ARTIŞI YÜZDE 72
Bu nedenle gıdada yüzde 72, ulaştırmada 92.5, kirada ise yüzde 108.5 oranındaki artışlar ile enflasyonun en çok dar gelirliyi etkilediğine dikkat çekti. Kozanoğlu, hizmetlerdeki yüzde 90.7’lik artışın ise daha çok turistlerin ve hali vakti yerinde kişilerin daha fazla yararlandığı ekonomik aktivitelerdeki talep yüksekliğini gösterdiğini söyledi. Kozanoğlu, “Faizler yükselip talep zayıfladıkça otomotiv, beyaz eşya, giyim kuşam gibi sektörler olumsuz etkilenir. Buna karşın zorunlu tüketim maddelerinde ve orta üst kesimlere yönelik hizmetlerde yavaşlama daha geç hissedilir” dedi.