ET VE ‘CEP’ ÇARPTI!
Merkez Bankası, geçen mart ayında aylık fiyat artışlarının et grubunda yüzde 8.9, mobilyada yüzde 5.06, haberleşme hizmetinde yüzde 6.63 olduğuna dikkat çekti.
Merkez’e göre TÜFE’deki aylık artışta işlenmemiş gıda, dayanıklı mal ve hizmet etkili oldu Merkez Bankası, geçen mart ayında aylık fiyat artışlarının et grubunda yüzde 8.9, mobilyada yüzde 5.06, haberleşme hizmetinde yüzde 6.63 olduğuna dikkat çekti.
Merkez Bankası, TÜİK’in dün açıkladığı Mart 2024 ile ilgili enflasyon verilerini değerlendirerek aylık bazda hizmet, gıda ve temel malların fiyat artışlarıyla öne çıktığını vurguladı.
Buna göre ücret etkisi ve geriye doğru endeksleme davranışının belirgin olduğu hizmet grubunda aylık fiyat artışı “bir miktar yavaşlamakla birlikte”, kira, eğitim ve haberleşme kalemleri öncülüğünde görece yüksek seyretti. Bu kapsamda örneğin aylık artış haberleşme hizmetinde yüzde 6.63, kirada 6.33 oldu. Gıda fiyatlarındaki aylık artışı ise kırmızı et öncülüğünde işlenmemiş gıda fiyatları sürükledi. Kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki artış önemli ölçüde güçlenerek bu grupta izlenen yüzde 8.92’lik yüksek aylık enflasyonda belirleyici oldu. Örneğin kuzu etinde aylık artış yüzde 18.6.
Yüzde 28’i yiyemiyor
Temel mallarda ise özellikle dayanıklı mal grubu önde. Bu gelişmede döviz kurunun etkileri hissedilirken iç talep koşullarının dirençli seyri dayanıklı tüketim mallarında maliyet artışlarının fiyatlara geçişini kolaylaştırdı. Bu açıda Merkez Bankası mobilya sektöründeki yüzde 5.06’hk aylık fiyat artışını anımsattı. Öte yandan tüp gazda aylık artış yüzde 7.06.
TÜİK’in dün ilk kez yayımladığı “Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı, 2023” raporu da, et tüketimi detayıyla dikkat çekti. Raporda şöyle denildi: “Kendisi 14 yaş civarında iken hanesinde yaşayan bütün çocukların günde en az bir kere et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayabilen fertlerin yüzde 72.4’ünün şu an hanesinde iki günde bir bu yemek masrafını karşılayabildiği, yüzde 27.6’sının ise karşılayamadığı belirlendi.” Yine rapora göre geliri en düşük ilk 20Tik grupta olanların oranı 2019’da yüzde 24.9 iken 2023’te yüzde 25.5, geliri en yüksek 20’lik grupta olanların oranı da yüzde 36.9’den yüzde 40.6’ya yükseldi