ETTE KARMAŞA BİTMEK BİLMİYOR
Tüketici, 100 tonluk damızlık olmayan et ithalat izni ve dünkü ihalenin ardından yeniden umutlandı ama…
Düşük fiyatla sağlığa zararlı satan da var, tüketiciyi bu konuda uyaran da. Kasaplar Birliği’nin indirim haberi verdiği ette EBK, fiyat artışlarının spekülasyondan arttığını ve izin verilmeyeceğini ileri sürdü.
Damızlık hayvan ithalatı ve ithal etin piyasaya sürülmesi sonrasında gerileyen et fiyatları yeniden yükselişe geçerken, hükümetin piyasayı regüle etmek için 100 bin ton damızlık olmayan kasaplık ve besilik canlı hayvan ithalatıyla ilgili Et ve Balık Kurumu’na (EBK) tarife kontenjanı tanıyan kararıyla önümüzdeki günlerde etin tekrar ucuzlayacağı ileri sürüldü. EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, spekülatif hareketler nedeniyle karkas et fiyatlarının arttığını belirterek “Bu hareketi kırmak için sıfır gümrükle 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat yetkisini aldık. Bu harekete müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Türkiye’de 1000 başın üzerinde sığır olan 50’nin üzerinde işletme bulunduğunu, 30-50 bin baş sığıra ulaşmış işletmeler olduğunu kaydeden Ulubaş, “spekülatif hareketi başlatanların ellerindeki hayvanları daha yüksek fiyata satabilmek için değişik yerlerden yüksek ücret ödeyerek hayvan alıp spekülatif hareketi devam ettirmeye çalıştıklarını” kaydetti. “Bu psikolojiktir, serbest piyasanın dengesini bozmak için yapılıyor” diyen Ulubaş, “bunu kırmak için 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat yetkisini sıfır gümrükle aldıklarını, bu harekete müsaade etmeyeceklerini” ifade etti…
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Aydın Mestanlı, tezgâhta dana etinin kilosunun 24-26 liraya, kıymalık etin en az 22 liraya, kuzu etinin 24-25 lira arasında satıldığını belirtti. Kasap Hasan Güngör, “Bir ara 28 liralara çıkmıştı. İthal et ve ithal canlı hayvanla düştü. Fiyatların aşağıya çekilmesi için daha fazla ithalat yapılması lazım” diye konuştu. Güngör, et fiyatların artmasıyla kasapların satışlarında yüzde 75 oranında azalma olduğunu söyledi.
CUMHURİYET – EKONOMİ
Öte yandan, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, her sektörde art niyetli kişilerin hileli ve kaçak satış yaptığını, söz konusu gıda sektörü olunca bu durumun sağlık açısından önemli riskler ortaya çıkardığını belirtti.
Ayrıca, Avustralya’dan ithal ettiği Angus gebe düvelerle hayvancılık sektörüne giren Konya Şeker, 100 milyon dolarlık yatırımla 50 bin büyükbaş hayvan kapasiteli Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisi’ni 5 yıl içerisinde hayata geçirmeyi planlıyor.