Beyaz et sanayicileri uluslararası kongrede buluştu. 24 Nisan 2019’da başlayan kongre dün tamamlandı. BESD-BİR Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Beyaz Et Kongresi’ne 32 ülkeden ziraat ve gıda mühendisleri, veteriner hekim ve tıp doktorlarından oluşan yaklaşık bin 500 bilim insanı ve sektör paydaşı katıldı.
18 YILDA 3.4 KAT ARTTI
Kongrede konuşan BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, kanatlı etinin kırmızı etten hızlı artış göstermesinin iki ana nedeni olduğunu belirterek, "Çevre dostu olması, en etkin yem dönüşümüne sahip olması. FAO’nun tahminlerine göre, 2025 yılında toplam et miktarı 358.9 milyon tona ulaşırken kanatlı eti miktarı 135.8 milyon ton ile yüzde 37.8 payla en fazla üretilen et konumunu sürdürecektir" dedi.
Ülkemizin de kanatlı eti ve beyaz et üretimi ve ihracatındaki konumuna ilişkin bir sunum yapan Dr. Koca, Türkiye’de kanatlı eti üretiminin 2000-2018 yılları arasında 3.4, 2010-2018 yılları arasında ise 1.5 kat arttığını ifade etti.
YÜZDE 95’İ PİLİÇ ETİ
Koca, "Üretilen tavuk etlerinin en az yüzde 95’i piliç etidir. Türkiye’de kişi başına kanatlı eti tüketimi sürekli artarak 22 kilogramlar seviyesine ulaşmıştır. Geçmiş yıllarda görünen artış hızının son yıllarda yavaşlamasını et konusundaki politikaların belirsizliği ile açıklayabiliriz. Tüketimi artırmada da hindi eti büyük bir potansiyel olarak önümüzde durmaktadır" diye konuştu.
Koca sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, dünya üretiminden yüzde 2.3 pay almaktadır. Tavuk ayağı dahil Türkiye’nin ihracatı 2018 yılında 500 bin tonu aşmıştır. 2018 yılında dünya ticaretinde yüzde 3.7’lik paya ulaşmıştır. 2018 yılında 81 ülkeye ihracat yapan sektörümüz en fazla ihracatı ise Irak’a yapmıştır."
Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan da, sektöre dair hiçbir bilimsel dayanağı olmayan söylemlerle bilgi kirliliği yaratıldığını savundu. Prof. Dr. Ceylan, "Bir kilogram sığır eti üretmek için 6.5 kilo yem ve 15.5 litre su harcanırken, bir kilogram piliç eti üretmek için sadece 1.6 kilo yem ve 3.9 litre su harcanmaktadır. Tavukçuluk sektörü dünya su ve yem kaynaklarını en ekonomik ve en verimli kullanan akıllı sistem ve uygulamalarla üretim yapmaktadır. Çevreyi gıda üretimi için en az kirleten, en verimli üretimi yapan tavukçuluk sektörüdür" bilgisini verdi.
BAKANLIK 15 BİN KÜMESİ DENETLİYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Mümtaz Sinan kongredeki konuşmasında hayvan sağlığına dikkat çekti. Sinan, şunları söyledi: "Bakanlığımız 896 kanatlı hayvan işletmesi ve 15 bin kanatlı hayvan kümesini titizlikle denetlemektedir. İnsan sağlığı açısından kişilerin kaliteli ve sağlıklı tüketimde bulunmaları en önemli haklarından biridir. Bu anlamda sektör önemli adımlar atmaktadır. İnsan sağlığı açısından kaliteli ve sağlıklı üretime önem veren sektör AB normlarında hatta daha da üstünde çalışmalarına devam etmektedir."