EY İŞÇİ GEÇİCİYSEN ÇALIŞ!
Eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler gibi kamu hizmetlerinde istihdam artışı ise 354 bin kişi oldu. Geçici/mevsimlik çalışanların sayısı ve oranı bu dönemde kadrolu çalışanlara oranla daha fazla arttı. Kadrolu işler için istihdam artışı yüzde 33 iken, geçici ve mevsimlik çalışanlar için bu oran yüzde 50 oldu. Geçici çalışanların sayısı 2012´de 2.5 milyonu buldu. 2003´tc bu sayı 781 bindi. 10 yıllık dönemde kayıtlı sektörlerde geçici çalışanların sayısında 3 katlık bir artış gerçekleşti. Geçici çalışmanın toplamdaki payı yüzde 14´ten yüzde 20´ye yükseldi.
Son on yılda güvenceli çalışma yerine geçici işçiliğin tercih edildiği ve bu kategoride çalışanların sayısında hızlı bir artış yaşandığı görüldü. Aralığın ilk haftası 13. Türkiye Sosyal Bilimler Kongresi düzenlendi.
DİSK-AR oturumlarının ilkinde Daire Müdürü Serkan Öngel, "Türkiye’de küresel değer zincirlerinin oluşumu, sektörel dönüşüm ve istihdam" başlıklı bir sunuş yaptı. SSK ve SGK verileri üzerinden elde ettiği veirlcri paylaşan Öngel, geçici çalışmanını son on yılda üç katına çıktığına dikkat çekti. Öngel’in verdiği bilgiye göre, SGK verilerine göre 2008-2012 yıllarınSGK verilerine göre, 2008-2012 işçi statüsünde kayıtlı istihdam edilenlerin sayısı 12 milyona ulaşırken, geçici ve mevsimlik çalışanların artışı yüzde 50 oldu. da işçi statüsünde kayıtlı olarak istihdam edilenlerin sayısı yüzde 35 artarak 12 milyona ulaştı. İstihdamdaki artışta en büyük payı imalat, inşaat, ticaret sektörleri aldı. Yiyecek, içecek ve konaklama hizmetleri de 479 bin ilave istihdam ile bu sektörleri takip etti.
EĞİTİM, sağlık ve sosyal hizmetler gibi kamu hizmetlerinde istihdam artışı ise 354 bin kişi oldu. Geçici/mevsimlik çalışanların sayısı ve oranı bu dönemde kadrolu çalışanlara oranla daha fazla arttı. Kadrolu işler için istihdam artışı yüzde 33 iken, geçici ve mevsimlik çalışanlar için bu oran yüzde 50 oldu. Geçici çalışanların sayısı 2012’de 2.5 milyonu buldu. 2003’tc bu sayı 781 bindi. 10 yıllık dönemde kayıtlı sektörlerde geçici çalışanların sayısında 3 katlık bir artış gerçekleşti. Geçici çalışmanın toplamdaki payı yüzde 14’ten yüzde 20’ye yükseldi.
Yatağan Termik Santralı’nda çalışan işçilerin, özelleştirmelere karşı başlattığı açlık grevine, Ankara’dan da destek gitti. Anadolu Kadın Hareketi yönetici ve üyeleri, işçileri ziyaret etti. Merkezi Ankara’da bulunan Anadolu Kadın Hareketi’nin lideri Birsen Temir ile yönetici ve üyelerden oluşan bir grup, Yatağan’a giderek işçileri ziyaret etti.
Yatağan’da iş, ekmek ve özgürlük mücadelesi veren işçilerle dayanışma için bölgeye giden Temir ve beraberindekiler, "Yanınızdayız" mesajı verdi. Yüzlerce işçinin katılımıyla süren ve 29 Aralık’ta Milas’ta düzenlenecek büyük mitingle sona erecek olan açlık grevine destek için işçileri ziyaret eden Temir, "İş, ekmek, özgürlük ve demokrasi mücadelenizde yanınızdayız. Özelleştirmelere karşı başlattığınız bu haklı, meşru ve demokratik direnişinizde sonuna kadar yanınızda yer alacağız. Sadece sizlerin değil, ülkenin neresinde yolsuzluk, yoksulluk, fakirlik varsa mağdurlarının yanında olacağız" diye konuştu. Açlık grevindeki işçiler ve sendika temsilcileri de "Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" sözü verdi.