FAO RAPORU: “SIFIR AÇLIK” SADECE DOYMAK DEĞİL SAĞLIKLI BESLENMEK DEMEK
FAO önderliğinde hazırlanan 2020 Avrupa ve Orta Asya Gıda Güvenliği ve Beslenme Raporu, sağlıklı beslenme maliyetlerini ayrıntılı olarak ele alıyor.
Avrupa ve Orta Asya Gıda Güvenliği ve Beslenmesine Bölgesel Genel Bakış 2020’ye göre, COVİD-19 salgını özellikle bölgedeki düşük gelirli ve savunmasız topluluklar için gıda güvenliği ve beslenme için ciddi tehditler oluşturuyor. FAO, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE), Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP), Dünya Sağlık Örgütü (WH0) ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WM0) tarafından ortaklaşa hazırlanan yıllık rapor, yetersiz beslenme, mevcut beslenme düzenleri, toplum ve dünya için beslenmenin maliyetlerini içeren kapsamlı bir analiz sunuyor. FAO raporuna göre; sağlıklı beslenme, ortalama olarak nişastalı bir temel gıda yoluyla sadece temel enerji ihtiyaçlarını karşılayan beslenmeden beş kat daha pahalıya mal oluyor. FAO Genel Direktör Yardımcısı ve Bölge Temsilcisi Vladimir Rakhmanin, “Geçtiğimiz 12 ay, sağlığımızın ve tarımsal gıda sistemleri işleyişinin öncelikli olduğunu ve daha fazla çaba gerektiğini gösterdi. Hepimiz, yani karar vericiler, kalkınma topluluğu, sivil toplum, akademi, özel sektör ve bireyler dahil, Sıfır Açlık hedefine, gıda güvenliğine, gelişmiş beslenmeye ulaşmak, kimseyi geride bırakmamak ve sürdürülebilir tarımı teşvik etmek için üzerimize düşeni yapmalıyız” yorumlarını yapıyor.
“Açlık ve yetersiz beslenmenin azaltılması, çocuklara, genç kızlara, annelere ve diğer savunmasız gruplara önem gösteren yaşam döngüsü yaklaşımını gerektiriyor” diyen Dünya Gıda Programı Asya ve Pasifik Bölge Direktörü John Aylieff, “Sıfır Açlık sadece karnın doyması anlamına gelmiyor. Herkes için erişilebilir, sağlıklı, dengeli bir beslenme sağlamak, tarım ve sosyal korumadan eğitim ve sağlığa kadar sektörler arasında çalışmamızı gerektiriyor” yorumlarını yapıyor. Birleşmiş Milletler ve UNECE Genel Sekreter Yardımcısı Olga Algayerova ise “Üretimleri ve bulundukları yere bağlı olarak, bölgedeki çiftçiler, özellikle ekonomileri geçiş sürecinde olan ülkelerde COVİD-19 salgınının neden olduğu aksamalardan etkilendi. Hükümetleri çiftçilere yeterli mali destek vermeye çağırıyorum. Ayrıca, ürünlerin, özellikle de taze gıda gibi temel ürünlerin geçişini kolaylaştırmak için sınırları açık tutarak, BM ticaretini kolaylaştırma ve sınır geçiş prosedürlerinden tam olarak yararlanmaya davet ediyorum” diyor.
İnovasyon ve akıllı tarım
FAO Ekonomisti ve Raporun Ana Yazarı Cheng Fang’ın yorumları ise çok önemli. “Yeterli beslenmenin faydaları sadece bireyleri değil, aynı zamanda bir bütün olarak toplumu da etkiler” diyen Fang, “Genel olarak, sağlıklı beslenmeyle ilişkili toplam maliyetler, mevcut tüketim modellerinin maliyetlerinden çok daha düşük. İncelenen ülkelerdeki projelerden elde edilen verilere göre, nüfusun sağlıklı beslenmeye kayması halinde, doğrudan ve dolaylı sağlık maliyetlerinin yüzde 97’ye kadar, sera gazı emisyonlarının ise sosyal maliyetinin yüzde 41-74 oranında azaltılacağı öngörülüyor. Bu faydalar, inovasyon ve akıllı tarımı içeren yeni teknolojilerin benimsenmesiyle zaman içinde potansiyel olarak artabilir” yorumunu yapıyor.