GEÇEN YIL GÜNDE BEŞ İŞÇİ CAN VERDİ
İSİG Meclisi’nin raporuna göre geçen yıl günde 5 işçi çalıştığı sırada hayatını kaybetti.
İş cinayetlerinde devletin sorumluluğuna dikkat çekilen raporda, ülkedeki güvencesizlik ve denetimsizliğe işaret edildi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin iş cinayetleri raporuna göre geçen yıl en az 1.929 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Buna göre 2023’te her gün en az 5 kişi çalıştığı sırada yaşadığı kazalar nedeniyle öldü. Rapora göre, aralık ayında da en az 154 işçi yaşamını yitirdi.
EN ÇOK ÖLÜM İNŞAATTA
Raporda aralık ayında inşaat, yol işkolunda 44; taşımacılık işkolunda 18; tarım, orman işkolunda 17; ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 14; metal işkolunda 13 işçi hayatını kaybederken ölüm nedenlerine göre de sıralama yapıldı. Ölüm nedenlerine göre aralıkta en çok ezilme, göçük nedeniyle 34 işçinin can verdiği belirtilirken ikinci sırada trafik, servis kazasıyla 33 işçi hayatını kaybetti. Aralık ayında 15-17 yaş arasında 5 çocuk; 50 yaşının üstünde ise 46 işçi çalışırken canından oldu. Raporda şunlara dikkat çekildi:
-Son dört aydır inşaat işkolundaki ölümler artarak devam ediyor. Aralık ayında TOKİ inşaatları ile büyük firmaların şantiyeleri ve otoyol, okul, bina inşaatları 44 iş cinayetinin mahalli oldu.
-Bu ay 13 motokurye ölümü var. Genç bir işçi kitlesi olan motokuryeler güvencesiz bir biçimde çalıştırılıyor ve iş yetiştirme baskısı da ölümlere neden oluyor.
-5 genç/çocuk işçi ölümü gerçekleşti. Türkiye’ye uluslararası işbölümünde biçilen misyon bu. Yoksul ailelerin çocuklarının çoğu zaman da devlet eliyle işyerlerinde (herhangi bir denetim dahi olmadan) ucuz işgücü olarak çalıştırılması.
-6 Şubat depremlerinin uzun süreli öldürücü etkileri ise devam ediyor. Binaların yıkımı, enkaz kaldırma ve geçici depolama alanlarına taşınması ve ayrıştırılması basamaklarının hiçbiri mevzuata ve bilimsel kriterlere uygun yapılmıyor. Şehir merkezlerinde gözle görülür bir toz yoğunluğu var. Diğer yandan inşaat ve moloz iş sahalarının tamamında ciddi bir iş yetiştirme baskısı bulunuyor.
-Ortak sağlık güvenlik birimlerinin eline bırakılan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmıyor.