GENÇLERİN %28’İ NE İŞTE NE OKULDA
Türkiye’nin gençleri 19 Mayıs’ı ağır bir ekonomik buhranın tüm etkilerini sırtında hissederek yaşıyor.
En yüksek ‘ne işte ne de okulda genç oranına sahip Türkiye’de gençlerin yüzde 73’ü ülkeden ‘gitmek’ istiyor.
Gençler 19 Mayıs’ı ekonomik krizin ağır etkilerini sırtlanarak yaşıyor. Gençler borçlu, stresli ve mutsuz. Bunun en önemli nedeni kendini bir rakamda ortaya koyuyor: Türkiye’de gençlerin yüzde 28.3’ü ne herhangi bir eğitim alıyor ne de bir işte çalışıyor. Genç kadınlarda bu oran çok daha yüksek: Yüzde 35.7.
GİTMEK İSTİYORLAR
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre bu oranla Türkiye, Bangladeş ve Angola gibi ülkeleri bile geride bırakmış durumda, OECD ülkeleri arasında ise ilk sırada yer alıyor.
Boşta gezen genç oranının yüksekliği, gençlerin neden yüzde 7 3’ünün imkân bulursa Türkiye’den gitmek istediğini de açıklıyor. Almanya merkezli KAS Derneği’nin kısa süre önce açıkladığı gençlik araştırmasında yer alan verinin detayında gençler ülkeden gitmek istemelerinde ilk nedenin işsizlik, işsizliğin birinci nedeninin ise “adam kayırmacılık ve torpil” olduğunu belirtiyor.
ASGARİ ÜCRETE TALİM
DİSK-AR’ın son gençlik araştırması, iş bulabilen gençlerin durumunun da pek umut vermediğini gösteriyor. Buna göre mühendislik fakültesinden mezun gençler içinde asgari ücrete yakın rakama işe başlayanların oranı yüzde 50’ye ulaşıyor. Sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler mezunlarında bu oran yüzde 60’ları buluyor. En iyi ücretle işe başlayanlar ise İslami bilimlerden mezun gençler. İslami bilimler mezunlarında asgari ücret civarında bir ücretle işe başlayanların oram yüzde 18.
GENÇ İŞSİZLİĞİ AKP DÖNEMİNDE 5 PUAN ARTTI
DİSK-AR’ın TÜİK verileriyle hazırladığı son gençlik araştırmasına göre gençlerde dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 21.1, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 41. Bu oranlarla Türkiye OECD ülkeleri arasında en ön sıralarda yer alıyor. Genç kadınlar özelinde ise durum çok daha vahim zira Türkiye’de her iki genç kadından biri işsiz. Genç işsizliğindeki artış son 20 yılda düzenli bir artış gösteriyor. 2005 yılında yüzde 17.2 olan gençlerde işsizlik oranı 2015’te yüzde 19.1’e yükseldi ve 2022’de ise yüzde 21.1 oldu. Böylece gençlerde işsizlik oranı AKP döneminde yaklaşık 5 puan arttı.