GIDA FİYATI DÜŞMEZSE MERDİVEN ALTI PATLAR
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Suiçmez gıda da KDV’nin yüzde 8’den 1’e indirilmesini değerlendirerek, “Üretim maliyetlerini düşürmeden, ürün fiyattan düşmez. Halk, daha ucuz olan merdiven altı ürünlerine yönelir” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez gıda da KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesinin gıda enflasyonuna çözüm olmayacağına dikkat çekti. Suiçmez, “Alım gücü düşük olduğu için vatandaşlar sağlıklı gıda yerine merdiven altı gıdalara yöneliyor. Gayri resmi merdiven altı çalışanların işinde patlama olur. Mevcut raflardaki ürünlerin fiyatlarım denetlemek kadar, merdiven altı gıdaların denetlenmesi, tüketicilerin gelirleri arttırılarak onların sağlıklı gıdaya erişmesi sağlamalıyız. Üretim aşamasındaki sorunlar ve gıda tedarik zincirindeki sorunlar çözülmeden KDV indirimleriyle, tüketim fiyatları üzerinden tarım ve gıda sorunlarını çözmemiz mümkün değil. Üretici fiyat endeksinin yüzde 90’larda, TÜFE’nin yüzde 40’larda olduğu ve makasın bu kadar açıldığı bir ortamda üretici fiyat endeksindeki yüksek maliyetler birkaç ay içinde raflara yansıyacak ve fiyatlar yeniden zamlanacak” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez gıda da KDV’nin yüzde 8’den 1’e indirilmesini değerlendirdi. Suiçmez, “Ülkemizde üretim sorunun çözmeden, raflardaki fiyatlarla oynayarak ana sorunu çözemeyiz. Üretim maliyetlerini düşmeden, ürün fiyatlarının düşmesini beklemek mümkün değil. Mazot fiyatlarının 15 liranın üstünde olduğu bir ortamda, çiftçinin üretim aracı olan traktörde mazottan ÖTV alınması kabul edilemez bir durumdur.” ifadelerini kullandı.
Çiftçinin sonbaharda atması gereken taban gübresini yüksek fiyatlardan dolayı atamadığına dikkat çeken Suiçmez, “Mart, Nisan aylarında asıl gübrenin atılması gerekiyor. Gübrenin ton fiyatı geçen yılın başında 4 bin lirayken 15 bin liralara yükseldi. Bu fiyata üstünden yüzde 30 indirim yapılmasıyla 9 bin liralara düşmesi çözüm değil. 4 bin liradan 9 bin liraya çıkması yüzde yüzün üzerinde bir artış demektir. Gübrede de ciddi bir KDV indirimine gidilmesi gerekiyor. Mazot ve gübrenin yanında tohumda, yemde, ilaçta da KDV indirimine gidilmelidir” dedi.
Suiçmez, “Ancak bu sürdürülebilir değil. Market baskınlarıyla gıda fiyatlarının düşmeyeceğini 6 ay önce söylemiştik, düşmedi. Şimdi yeniden market baskınlarıyla fiyat düşürmeye çalışıyorlar. Üretim maliyeti düşmediği için ürün fiyatları artmaya devam edecek bundan dolayı tüketici açısından herhangi bir kazançta olmayacak” dedi.
Suiçmez, “Alım gücü düşük olduğu için sağlıklı gıda yerine merdiven altı gıdaya yönelim söz konusu, mevcut raflardaki ürünlerin fiyatlarını denetlemek kadar, merdiven altı gıdaların denetlenmesi, tüketicilerin gelirleri arttırılarak onların sağlıklı gıdaya erişmesi çok önemli. Üretim aşamasındaki sorunlar ve gıda tedarik zincirindeki sorunlar çözülmeden KDV indirimleriyle, tüketim fiyatları üzerinden taran ve gıda sorunlarını çözmemiz mümkün değil. Gıda da KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi sorunu çözmez. Üretici fiyat endeksinin yüzde 90Tarda, TÜFE’nin yüzde 40Tarda olduğu ve makasın bu kadar açıldığı bir ortamda üretici fiyat endeksindeki yüksek maliyetler raflara yansıyacak” dedi.