GIDA FİYATLARI AYŞE TEYZEM’İ ÜZMEYE BAŞLADI
Enflasyon konuşulmaya başlayınca “Ayşe Hanım Teyzem” genelde belli maddelerdeki fiyat artışları ile ilgilenir: Gıda fiyatları ne kadar artıyor
Enflasyon konuşulmaya başlayınca “Ayşe Hanım Teyzem” genelde belli maddelerdeki fiyat artışları ile ilgilenir: Gıda fiyatları ne kadar artıyor? Tüpgaz, doğalgaz fiyatları ne olmuş? Dolmuşa,otobüse zam var mı? Çünkü Ayşe Hanım Teyzem’in tüketim harcaması olarak cebinden çıkan 100 liranın 27.60 lirası gıda, yüzde 16.83 lirası tüpgaz, doğalgaz, kira gibi konut harcamalarına, 13.90 lirası ulaştırma harcamalarına gider.
Dün açıklanan nisan ayı enflasyon göstergelerine göre:
– Yılbaşından sonra 4 ay içinde gıda fiyatları yüzde 7.48 oranında arttı. Gıda fiyatlarındaki artış geçen yılın nisan ayından bu yana yüzde 11.76 oldu. Son 12 aydaki ortalama artış yüzde 9.15 dolayında.
– Ulaştırma harcamaları yıl başından bu yana yüzde 4.78 oranında, geçen yıldan bu yana yüzde 14.72 oranında arttı.
– Genel olarak tüketici enflasyonunda yıllık artış yüzde 10.19 olarak gerçekleşti.
Petrolde fiyatlar arttı
Bu rakamlar Ayşe Hanım Teyzem için çok, hem de çok önemli. Çünkü onun geliri bir yılda bu kadar artmadı. Bir yılda geliri yüzde 10.19 oranının üzerinde artanlar için hayat pahalanmıştır. Ama onların alım güçleri azalmamıştır.
Fakat Türkiye’de çok hem de pek çok kişinin gelirinde bir yılda yüzde 10.19 oranında artış olmadı.
Geliri enflasyon oranında artmayan Ayşe Hanım Teyzem gibiler için hayat zorlaştı. Onlar ellerindeki parayla daha az gıda maddesi alıyor. Başta gıda maddeleri fiyatları olmak üzere acaba bu tüketici fiyatları neden artıyor?
Üreticiler mi fiyat artırıyor?
– Ekonomide toplam üretimde tarımsal üretimin payı yüzde 17.07, sanayi üretiminin payı yüzde 82.93’dür.
– Sanayide üreticiler fiyat artıramıyor. Yılbaşından bu yana sanayide üretici fiyatları yüzde 3.98 oranında arttı. Geçen yıldan bu yana artış yüzde 6.47 oranında. Son 12 ayda ortalama üretici fiyatları artışı yüzde 0.90 gibi
çok düşük çizgide.
– Ancaaakkk… Ham petrol ve doğalgazda üretici fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 7.52 oranında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50.30 oranında arttı.
Etin sepetteki ağırlığı
– Tarımda ise üretici fiyatları çıldırmış durumda. Sadece nisan ayında tarımda üretici fiyatı artışı yüzde 9.31 oranında. Yılbaşından bu yana yüzde 19.87 oranında. Geçen nisan ayına göre yüzde 29.90 oranında.
Tarımda ve petrol ve doğalgazda üretici fiyatlarının artışı, Ayşe Hanım Teyzem gibi tüketicilerin tükettikleri gıda ürünlerinin yaktıkları gazın, bindikleri otobüs ve dolmuşun fiyatlarının artmasına neden oluyor. Tüketici enflasyonunu artırıyor.
Et ithalatına mecbur kalınması, et üretimindeki yetersizlikten kaynaklandı. Etin gıda sepetindeki ağırlığı önemli değildir. Et dışı tarım ürünlerindeki yavaşlamanın faturasının enflasyona nasıl yansıdığını görüyoruz. Tarımda üretim artırıcı politikaları kısa sürede uygulamaya koyamazsak, gıda fiyatlarındaki artış daha da ciddi boyuta ulaşacak. Olan Ayşe Hanım Teyzem’e olacak.
.Güngör Uras Olayların içinden- MİLLİYET