GIDA FİYATLARI EN ÇOK YOKSULU VURUYOR
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu gıda enflasyonu araştırmasını açıkladı. Buna göre; mart ayında halkın enflasyonu yüzde 0.79 olurken gıda fiyatları 2018 yılının ilk üç ayında toplam yüzde 5.35 oranında artış gösterdi. Sebze ve meyve fiyatlarındaki düşüşe karşı, et ekmek grubu ve süt- peynir-yumurta grubu fiyatlarına gelen zamlar ortalama gıda harcamalarındaki yükselişin sürmesine yol açtı.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu gıda enflasyonu araştırmasını açıkladı. Buna göre; mart ayında halkın enflasyonu yüzde 0.79 olurken gıda fiyatları 2018 yılının ilk üç ayında toplam yüzde 5.35 oranında artış gösterdi. Sebze ve meyve fiyatlarındaki düşüşe karşı, et ekmek grubu ve süt- peynir-yumurta grubu fiyatlarına gelen zamlar ortalama gıda harcamalarındaki yükselişin sürmesine yol açtı.
Araştırmaya göre; halkın enflasyonunda (gıda fiyatları) geçen yılın son bahar aylarında başlayan hızlı yükseliş eğilimi, yavaşlayarak da olsa mart ayında da devam etti. Geçen yılın son dört ayında yüzde 7.4 oranında artan gıda fiyatları bu yıl ocak ayında yüzde 0.9, şubat ayında yüzde 3.55, mart da ise 0.79 oranında yükseliş kaydetti. Bu yılın ilk üç ayında gıda harcamalarında yaşanan artış yüzde 5,35’e kadar çıktı.
Tüketim harcamaları araştırmaları, en yoksul yüzde 10’luk kesimin harcadığı her 100 liranın 31 lirasını gıda için yaptığını, en zengin yüzde 10’luk kesimin 100 liralık harcaması içerisinde gıdanın aldığı payın ise 13 lirada kaldığını gösteriyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanan artış ve azalışlar yoksulların bütçesini zenginlere göre çok daha derinden etkiliyor.
Aileler gıda için harcadıkları her 100 liranın 18.7 lirasını pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünlere harcıyor. Diğer ülkelere göre miktar olarak çok az tüketilmesine rağmen dünyanın belki de en yüksek fiyatlarının geçerli olması nedeni ile et ve balık için yapılan harcalamalar ise gıda harcamalarının yüzde 24,3’ünü oluşturuyor. Süt,peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleriyle yumurtanın gıda harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 18’i buluyor. Türkiye’de gıda için harcanan her 100 liranın 5.3 lirası tereyağ dışındaki yağlara 8.2 lirası meyveye 13.3 lilrası sebzeye, 1.5 lirası bakliyata, 10.7 lirası ise diğer gıda ürünlerine ayrılıyor.