GIDA KOMİTESİ, HUBUBAT ÜRETİMİNDEKİ ARTIŞLA GIDA ENFLASYONUNDA DÜŞÜŞ ÖNGÖRÜYOR!
Bitkisel üretimde sağlanacak artış ve devir stoklarıyla birlikte iç tüketimin üzerinde bir hububat üretiminin beklendiği değerlendirmesi yapılan Gıda Komitesi toplantısında, bu durumun gıda fiyatlarındaki enflasyonun azalmasına yönelik olumlu etki göstereceği vurgulandı.
Komite, sürdürülebilir arz güvenliği için ekilmeyen tarım arazilerinin de kullanımına ilişkin çalışmaların ilerletilmesi kararlaştırıldı.
Finansal İstikrar Komitesi’nin geçen hafta yaptığı toplantıdan sonra, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantısında, enflasyon üzerindeki arz yönlü etkilerin değerlendirileceği ve alınan kararların ivedilikle uygulamaya konulacağı açıklanmıştı.
Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ev sahipliğinde Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun katılımıyla toplandı.
Merkez Bankası, gıda fiyatlarındaki gelişmelere ilişkin sunum yaptı
Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Merkez Bankası’nın Erken Uyarı Sistemi ışığında gıda fiyatları gelişmeleri hakkında bilgi verdiği toplantıda, yurt dışındaki hububat üretimi ve ticareti kapsamındaki gelişmelerle birlikte ülkemizdeki gelişmelerin değerlendirildiği bildirildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Hububat üretimindeki artış gıda enflasyonunun azalmasına olumlu etki yapacak”
“Bu yıl ülkemizde olumlu iklim koşullarının da etkisiyle geçtiğimiz yıla oranla bitkisel üretimde artış sağlanacağı, devir stokları da dikkate alındığında önümüzdeki bir yıllık süreçte iç tüketimin üzerinde bir hububat üretiminin beklendiği değerlendirilmiştir. Bu durumun gıda fiyatlarındaki enflasyonun azalmasına yönelik olumlu etki göstereceği belirtilmiştir.
Arz güvenliğindeki sürdürülebilirliği teminen, ekilmeyen tarım arazilerinin de tarımsal amaçlı kullanımına ilişkin çalışmaların önceliklendirilerek ilerletilmesine karar verilmiştir.
Bu çerçevede gıda ve tarımsal ürün piyasalarının yakından takip edilmesine ve kurumlar arası iş birliğinin önemle sürdürülmesine ilişkin kararlılık vurgulanmıştır.”