GIDADA YENİ ZAMLAR KAPIDA BEKLİYOR
Zamların ve vergilerdeki artışın market fiyatlarına yansıyacağını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Üretim maliyeti yükselen bir ürünün rafa düşük fiyatla gitmesi mümkün değil” dedi.
Dünyada gıda fiyatları yerinde sayarken Türkiye’de gıda enflasyonunun önüne geçilemiyor. Türkiye’de yıllık gıda enflasyonu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından haziranda yüzde 68.08 olarak açıklandı. Elektrik ve suya yapılan son zamlarla birlikte tarımsal maliyetler artarken, Meclis gündemine gelmesi beklenen vergi artışları da mazot, yem ve gübrede yeni zamların habercisi olarak değerlendiriliyor. DW Türkçe’nin haberine göre, uzmanlar bu durumun gıda fiyatlarının daha da yükselmesine yol açarken, temmuz ayında enflasyon farkı zammı alamayan asgari ücretli başta olmak üzere gelirinin önemli bir kısmını gıdaya ayırmak zorunda kalan düşük gelir grubuna bir darbe daha vuracağını belirtiyor.
RAFLARA YANSIYOR
“Üretim maliyeti yükselen bir ürünün rafa düşük fiyatla gitmesi mümkün değil” diyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez göre son zamlarla birlikte gıda fiyatları artmaya devam edecek. Maliyeti artışlarının ister istemez raflara yansıtıldığını ifade eden Suiçmez, “O aşamada da üretici günah keçisi ilan ediliyor. Ama örneğin limon 100 lira deniliyor ama üretici 1 liraya tarlada ürünü satamıyor” dedi ve ekledi: “Aslında kamunun üretim ve pazarlama, tüketim boyutlarının hepsini birden düzenleyecek, alanı tümüyle serbest piyasaya, şirketlere, tüccarlara bırakmayacak, üretici ve tüketiciyi koruyucu bir politikaya gitmesi gerekli.” Türkiye’de mazot, gübre, ilaç, tohum, yem gibi tarımsal girdilerin ithalatla sağlanması, dövizdeki artışa bağlı olarak fiyatların sürekli yükselmesine neden oluyor.
Çiftçiler üretimden çekiliyor
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, iktidarın tarıma yeterli desteği vermemesinin çiftçinin borçlarını 850 milyar liraya ulaşmasına neden olduğunu, tasarrufun tarım gibi stratejik bir sektörden başlamasının da çiftçinin üretimden çıkmasına neden olabileceğini söyledi. Suiçmez, “Çiftçi yükselen girdi maliyetleri nedeniyle kâr edemediği için alandan çekiliyor” dedi. Açıklanan buğday, arpa alım fiyatlarının maliyetlerin altında olduğuna dikkat çeken Suiçmez, “Alım fiyatını enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda yüzde 11 artırırsa çiftçi ne yapar, batar” diye konuştu.