GREV DALGASI BÜYÜYOR
Ekonomik krizle boğuşan Avrupa’da milyonlarca emekçi kemer sıkmaya direniyor
İtalya’da işçiler, öğrenciler, işsizler, ev kadınları, göçmenler ve sanatçıların da katılacağı protestolara hazırlık sürerken Almanya’da kamuda yayılan grev yaşamı felç ediyor.
İtalya’da teknokrat Mario Monti hükümeti ile sendikalar arasındaki gerginlik iş yasasını düzenleyen 18. madde nedeniyle tırmanırken Amerikan Wall Street’in başyazısında yer verilen bir yorumda Mario Monti’nin “Demir Leydi” Margaret Theatcher’ı anımsattığı vurgulandı. Teknokrat Başbakan Mario Monti’nin “Obama, İtalya’dan ve uygulamalardan hoşnut” yönündeki açıklaması da sendikaların tepkisini çekti. Cgil sendikası yöneticisi Susanna Camusso, genel grevin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerken Monti hükümetini “Sultan” gibi davranmakla suçladı.
Öte yandan dün (27 Mart) Roma’da çokuluslu Amerikan alüminyum şirketi Alcoa’nin Sardunya Adası’nda üretime son verilmesi düşünülen bir fabrikasındaki işçilerin durumunu görüşmek amacıyla Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nda düzenlenen zirve, 350 Alcoa işçisi tarafindan protesto edildi. İş kaskları ve tulumları ile bakanlığın merkezine gelen işçiler düdükler ve borazanlarla şirketi protesto etti.
Sanatçıdan da protesto
Milano La Scala operası sanatçıları ve emekçileri de Monti hükümetince hazırlanan, çalışan kesim açısından çok sert tedbirler getiren iş yasasını protesto edeceklerini duyurdu. Scala çalışanlarını temsil eden Cgil sendikasından yapılan açıklamada İtalyan rock yıldızı Vasco Rossi’nin yönettiği, 31 Mart Cumartesi günü prömiyeri yapılacak olan yapıtın grev nedeniyle iptal edileceği belirtildi. “Borca Hayır Komitesi” ise 31 Mart Cumartesi günü “Milano Borsası’nı İşgal Ediyoruz” başlıklı bir protesto düzenleyecek.
Almanya’da UÇAK SEFERLERİ İPTAL
Almanya’da kamu çalışanlarının grevi dalga dalga büyüyor. Ülkenin önde gelen sendikalarından Verdi’ye bağlı çalışanların geçen hafta başlattığı greve Frankfurt Havaalanı çalışanları da katılınca yüzlerce uçak seferi iptal edildi. Hükümetin yüzde 3.3’lük teklifini reddeden Verdi sendikası iki milyon yerel ve federal memurun maaşlarına yüzde 6.5 oranında zam yapılmasını istiyor.
Almanya’nın en büyük havaalanı olan Frankfurt başta olmak üzere, Düsseldorf, Stuttgart ve Münih havaalanları da grevden etkilendi. Çalışanların ücretlerinin arttırılmasını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden sendika yetkilileri, “Ne istediğimiz iyi biliniyor. Son birkaç yılda kaybettiğimiz paralarımızı geri istiyoruz. Görüşmelerin zor geçeceğini tabii ki biliyoruz. 11 Eylül terör saldırılarından sonra zaten daha fazla sorumluluk almıştık” açıklamasında bulundu.