Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
24 Şubat 2025
GÜNÜMÜZDEKİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE KIDEM TAZMİNATI

İşçilerin en önemli haklarından biri, kıdem tazminatıdır. 12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında işçilerin en büyük kayıplarından biri de, kıdem tazminatına getirilen tavandır.

GÜNÜMÜZDEKİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE KIDEM TAZMİNATI

TEKGIDA-İŞ SENDİKA AKADEMİSİ

12 Eylül 1980 öncesinde hem toplu iş sözleşmelerindeki kıdem tazminatı miktarı yüksekti, hem de tavan uygulaması yoktu.

Petrol-İş ile Petkim Petrokimya A.Ş. arasında imzalanan ve 1.9.1978-31.8.1980 tarihleri arasında yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmesinde kıdem tazminatı şu şekildeydi: 1 yıldan 5 yıla kadar kıdemi olanlara bir yıl için 40 günlük, 5 yıldan 10 yıla kadar kıdemi olanlara 60 günlük, 10 yıldan fazla kıdemi olanlara 72 günlük brüt giydirilmiş ücret tutarında kıdem tazminatı. (M.32)

Petkim-İş ile Wyeth Laboratuarları A.Ş. arasında imzalanan (1.11.1979-31.10.1981) toplu iş sözleşmesinde her yıl için ödenecek kıdem tazminatı gün sayısı 55 idi. (M.67)

Petkim-İş ile Pfizer İlaçları A.Ş. arasında imzalanan (1.1.1980-31.12.1981) toplu iş sözleşmesinde kıdem tazminatı gün sayısı 65 idi. Ayrıca, kendi isteği ile ayrılan, ayda en çok iki kişiye de bu tazminat ödeniyordu. (M.66)

Petrol-İş ile Koruma Tarım İlaçları A.Ş. arasında imzalanan (1.7.1978-30.6.1980) toplu iş sözleşmesinde kıdem tazminatı kıdeme göre değişiyordu. 1-3 yıl kıdemi olanların kıdem tazminatı her yıl için 30 günlük ücret tutarındaydı. İşçinin kıdemi 3-5 yıl olduğunda, kıdem tazminatı 35 günlük; 5-10 yıl olduğunda 45 günlük; 10-15 yıl olduğunda 50 günlük; 15-20 yıl olduğunda 55 günlük; 20 yıldan fazla olduğunda da 65 günlük ücret tutarındaydı. (M.11) Ayrıca, kendi isteğiyle işten ayrılmada da çeşitli sürelerle kıdem tazminatı ödeniyordu. (M.12-13)

Darbe öncesindeki aylarda büyük bir işletmede 20-25 yıllık kıdemi olan bir işçi emekli olduğunda, kıdem tazminatıyla bir ev ve bir araba alabilirdi. Kimya işkolunda veya önemli bir kamu kuruluşunda çalışıyorsa, bunlara ek olarak çocuğunun düğününü de yapardı.

Günümüzde aynı durumdaki bir işçinin kıdem tazminatı, iyi bir yeni araba almaya bile yetmemektedir. (Günümüzdeki düzenlemeye göre, 01.01.2025-30.06.2025 döneminde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı 46,655.43 liradır.)

1475 sayılı İş Kanunu 1 Eylül 1971 tarihinde yürürlüğe girdiğinde kıdem tazminatında herhangi bir tavan yoktu. 1975 yılında kıdem tazminatına, asgari ücretin brüt miktarının 7,5 katı tavan getirildi. Anayasa Mahkemesi 23.1.1979 günlü kararıyla, asgari ücretin 7,5 katı tutarındaki tavanı iptal etti. İptal kararı 1980 yılı başlarında yürürlüğe girdi. 12 Eylül 1980 sonrasında önce asgari ücretin 7,5 katı tavan yeniden getirildi (23.10.1980). Milli Güvenlik Konseyi’nin 1982 yılı sonunda kabul ettiği bir kanunla günümüzdeki tavan uygulaması getirildi.

Günümüzde işçi-işveren ilişkilerini düzenleyen temel metin, 2003 yılında kabul edilen 4857 sayılı İş Kanunudur. Ancak, 1971 yılında kabul edilen 1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesi günümüzde de yürürlüktedir. Bu maddeye Milli Güvenlik Konseyi tarafından 10.12.1982 tarihinde eklenen şu metinle, kıdem tazminatında bir tavan uygulanmaktadır: “Ancak, toplu sözleşmelerle ve hizmet akitleriyle belirlenen kıdem tazminatlarının yıllık miktarı, Devlet Memurları Kanunu’na tabi en yüksek Devlet memuruna 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemez.”

Milli Güvenlik Konseyi, 29.7.1983 tarihinde kabul ettiği bir kanunla da, kıdem tazminatı hakkındaki kısıtlamaya uymayan işverenlere hapis cezası getirdi: “14 üncü madde hükümlerine aykırı harekette bulunarak kıdem tazminatının öngörülen esaslar dışında veya saptanan miktar veya tavan aşılarak ödenmesi için emir veya talimat veren veya bu yolda hareket eden özel veya kamu kurumu veya kuruluşların yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, müessese müdürü, muhasebe müdürü gibi yetkili sorumluları hakkında, fiil daha ağır cezayı gerektiren bir suç teşkil etmediği takdirde altı aydan iki seneye kadar hapis ve yirmibin liradan ellibin liraya kadar ağır para cezası hükmolunur. Kanuna aykırı olarak fazla ödenen miktarın da ayrıca Hazine lehine resen tahsiline karar verilir.”

Ancak 2003 yılında kabul edilen 4857 sayılı İş Kanunu’nda kıdem tazminatı konusundaki kısıtlamanın ihlali durumunda herhangi bir yaptırım bulunmamaktadır. Diğer bir deyişle, 2003 yılı sonrasında bir işveren bir işçinin giydirilmiş ücretinin yasada belirtilen kıdem tazminatı tavanını aşan miktarını da (bu miktarın gelir vergisini keserek) işçiye ödese, bu uygulama nedeniyle kendisine verilebilecek herhangi bir ceza yoktur.

Durum şöyle özetlenebilir: Yasada belirtilen bir kıdem tazminatı tavanı vardır. Bu tavan miktarı mutlak emredici niteliktedir ve bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesiyle artırılamaz. Ancak eğer bir işveren, kıdem tazminatını aşan bir ödeme yapmayı kabul ederse, bu davranışı nedeniyle herhangi bir yaptırımla karşılaşmaz. Halbuki 2003 yılı öncesinde böyle bir durumda hapis ve para cezası söz konusuydu.

Bu durumda sendikalar açısından önemli görev, 12 Eylül Darbesi sonrasında yok edilen bir hakkın geri alınmasında, işverenlerin çeşitli demokratik yol ve yöntemlerle ikna edilmesidir. Bazı toplu iş sözleşmelerinde kıdem tazminatı gün sayısı 40 veya 50 gibi belirlenmiştir. Bir sendikanın bir işyerinde bağıtladığı ve 2024-2026 döneminde yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmesindeki hüküm de şöyledir: “İşçilerin hizmet akitlerinin İş Yasasındaki kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren hallerden birisi ile feshi halinde, işçiye her tam hizmet yılı için 75 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. İş kazası nedeni ile ölen işçinin kıdem tazminatı 80 gündür.”

Kıdem tazminatının tavanın üstünde miktarda ödenmesi için yargıya başvurmanın bir yararı yoktur. Yargı, Yasadaki mutlak emredici hükmü uygulayacaktır. Sendikanın yapması gereken, bu miktarda kıdem tazminatı ödemenin işvereni kanun önünde sıkıntıya sokmayacağını anlatarak işvereni ikna etmektir.

12 Eylül Darbesi sonrasında kıdem tazminatı hakkına getirilen kısıtlamayı aşmanın diğer bir yolu, toplu iş sözleşmesine, işten çıkan veya çıkarılan işçiye başka adlar altında (gelir vergisi kesilen) ek ödeme yapılması konusunda hüküm konmasıdır. Bu konuda mevzuatımızda bir engelleme yoktur.

Günümüzde uygulanan birkaç toplu iş sözleşmesinde bu nitelikte hükümler bulunmaktadır.

Bir sendikanın iki özel sektör işyerinde bağıtladığı ve 2024-2025 döneminde yürürlükte olan toplu iş sözleşmelerinde yer alan aşağıdaki düzenlemeler bu niteliktedir:

“Kıdem Tazminatı

“(a) Bu toplu iş sözleşmesinin uygulandığı işyerlerinde çalışan taraf sendika üyesi işçilere, yasada belirtilen esaslara göre kıdem tazminatı ödenir. Kıdem tazminatının hesabında gün sayısı her yıl için 40 gündür.

“(b) İşverenin organizasyon kaynaklı kadro kısıtlamasına gitmesi ya da bölüm kapatması halinde sendika üyesi işçilere kıdem ve ihbar tazminatı yanında ek ödeme yapılacaktır. Kıdem yılı 0-10 yıl olanlara 4 maaş; 10 yıl üstünde olanlar 5 maaş tutarında ek ödeme yapılacaktır. Emeklilik sebebiyle şirketten ayrılacak sendika üyesi işçilere ise kıdem tazminatı yanında ayrıca madde 24’te belirlenen sürelere karşılık gelen oranda ihbar tazminatı ve 1 yarım altın tutarında ödeme yapılacaktır. Ancak emeklilik sebebiyle işten ayrılacak sendika üyesi işçilere yukarıda bahsedilen ek ödeme yapılmaz.”

Bu sendikanın örgütlü olduğu diğer işyerindeki düzenleme de şu şekildedir: “İşyerinde çalışmakta olan sendika üyesi işçinin işyerinde emekli olması halinde kıdem tazminatına ek olarak çalıştığı süreye istinaden madde 24’te belirlenen ihbar sürelerine karşılık gelen tutarda emekli bonus ödemesi yapılır.”

Bir sendikanın bağıtladığı ve 2024-2026 döneminde yürürlükte bulunan bir toplu iş sözleşmesindeki düzenleme de aşağıda sunulmaktadır:

“Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olabilme şartlarını tamamlayarak emeklilik hakkını kazanmış işçilere bu sözleşmenin imza tarihinden itibaren üç ay içerisinde emekliliğe müracaat ederek…den ayrılmaları halinde 25.000 TL net emekliliğe teşvik ödeneği verilir.

“Aynı uygulama bu toplu iş sözleşmesi yürürlük süresi içerisinde emekliliğine hak kazanacak işçiler için de hak kazandıkları tarihten itibaren üç ay içerisinde emekliliğe müracaat ederek ….den ayrılmaları halinde de uygulanır.”

İşçinin işten çıkarılması veya işten ayrılmasında ödenecek kıdem tazminatına ek ödeme de, son yıllarda yaygınlaşan ikale sözleşmelerinde öngörülen ek ödemelerdir.

İş sözleşmesinin taraflarca birlikte sona erdirilmesine ilişkin sözleşme (ikale sözleşmesi) normal olarak kıdem tazminatı hakkı doğurmamaktadır. Ancak bu uygulamanın yaygınlaşması sonrasında çıkan uyuşmazlıklar 2018 yılında Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan bir düzenlemeyle sona erdirilmiş, işçinin hak ettiği kıdem tazminatı tutarı kadar ödemeden gelir vergisi alınmayacağı düzenlemesi getirilmiştir. Diğer bir deyişle, işçinin ve işverenin anlaşarak iş sözleşmesini sona erdirdiği durumlarda, kıdem tazminatı tavanının aşılması ek ödemelerle fiilen mümkündür.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda 21.3.2018 günü yapılan değişiklik şu şekildedir:

“Tazminat ve yardımlarda:

“Madde 25 – Aşağıda yazılı tazminat ve yardımlar Gelir Vergisinden müstesnadır:

“7. (Değişik: 21/3/2018-7103/5 md.) a) 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanunu ve 20/4/1967 tarihli ve 854 sayılı Deniz İş Kanunu’na göre ödenmesi gereken kıdem tazminatlarının tamamı ile 13/6/1952 tarihli ve 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanuna göre ödenen kıdem tazminatlarının hizmet erbabının 24 aylığını aşmayan miktarları (Hizmet ifa etmeksizin ödenen ücretler tazminat sayılmaz.);

“b) Hizmet erbabının tabi olduğu mevzuata göre bu bendin (a) alt bendinde belirtilen istisna tutarının hesabında dikkate alınmak şartıyla, hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra; karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar (Bu bendin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.)”

“Ücretin tarifi:

“Madde 61 –

“Ücret, işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

“Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.

“Bu kanunun uygulanmasında, aşağıda yazılı ödemeler de ücret sayılır. (…)

“7. (Ek: 21/3/2018-7103/7 md.) Hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra; karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar.”

Bu düzenlemeler, 12 Eylül Darbesi sonrasında kıdem tazminatı hakkına getirilen büyük kısıtlamanın, adı “kıdem tazminatı” olmayan ve gelir vergisine tabi ek ödemelerle aşılabileceğini göstermektedir. Yukarıda örnek olarak verilen iki sendikanın toplu iş sözleşmelerinde yer alan düzenlemenin diğer sendikalar tarafından da benimsenmesi ve uygulanmasıyla, kıdem tazminatı tavanı fiilen aşılabilir.

Günümüzdeki toplu iş sözleşmelerinde kıdem tazminatına ilişkin bazı düzenlemeler aşağıda sunulmaktadır.

Tekgıda-İş Sendika Akademisi’nin günümüzdeki toplu iş sözleşmelerinde çeşitli düzenlemelere ilişkin raporlarında sendikanın ve işyerinin adı belirtilmemektedir. Bunun nedeni, bazen işçi aleyhinde olan düzenlemeler söz konusu olduğunda, sendikanın adının belirtilmesinin yaratabileceği sakıncalardır. Her toplu iş sözleşmesine ilişkin kodda işyerinin özel sektör (Ö) veya kamu sektörü (K) olduğu ve toplu iş sözleşmesinin yürürlükte bulunduğu yıllar belirtilmektedir.

(VI-021,Ö,2020-2023)

EMEKLİLİK YARDIMI

Yürürlükteki sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında emeklilik için prim gün sayısını dolduran Sendika üyelerine, prim günün doldurulmasından itibaren 3 ay içerisinde İşverene başvurması ve İşveren ‘in değerlendirerek onaylaması koşulu ile yasal mevzuat uyarınca hesaplanacak kıdem tazminatına ek olarak İşveren bünyesinde çalıştığı yıl ile son mevcut net maaşının çarpımından meydana gelen miktar kadar emeklilik yardımı ödemesi yapılacaktır. Ancak, bu ödeme her halükârda 10 net maaştan fazla olmayacaktır.

(VI-021,Ö,2020-2023)

DESTEK YARDIMI

56 yaşını doldurmuş Sendika üyesine, 56 yaşını doldurmasından itibaren 3 ay içerisinde İşverene başvurması ve İşveren ’in değerlendirerek onaylanması koşulu ile yasal mevzuat uyarınca hesaplanacak kıdem tazminatına ek olarak; İşveren bünyesinde çalıştığı yıl ile son mevcut net maaşının çarpımından meydana gelen miktar kadar tutarında destek yardımı ödenecektir. Ancak, bu ödeme her halükârda 10 net maaştan fazla olmayacaktır.

(VI-025,Ö,2024-2026)

ALTİŞVEREN NEDENİYLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

Bu toplu iş sözleşmesinin kapsadığı işyerlerinde; İşverence bazı işlerin alt müteahhide verilmesi nedeni ile, İşveren veya müteahhit tarafından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesine göre iş sözleşmesi feshedilen işçiler, yasal hakları saklı kalmak kaydıyla bir yıllık ücretleri tutarında ayrıca bir tazminat ödenir.

(V-02,K,2009-2011)

1-5 yıl kıdemde 26 işgünü; 5-15 yılda 30 işgünü; 15-25 yılda 35 işgünü; 25 yıldan fazla olanlarda 36 işgünü.

(V-27,K,2010-2012)

Her tam yıl için 60 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. (..) İş kazası nedeniyle ölen işçinin kıdem tazminatı 80 gündür.

(V-28,K,2013-2014)

Kıdem tazminatı yasa hükümlerine göre ödenir. Bu hükümler çerçevesinde her hizmet yılı için süre 45 gündür. Ancak 31.12.1985 tarihinden sonra işe giren işçilere yasadaki süre uygulanır.

(V-32,Ö,2009-2011)

İşçilerin kıdem tazminatları her hizmet yılı için 40 günlük ücreti tutarında hesap edilerek yasa hükümleri içinde ödenir. Ancak 1.3.1993 tarihinden sonra yeni işe girecek işçiler için yasal süre uygulanır.

(VI-006,Ö,2024-2025)

Emekli Bonus Ödemesi

İşyerinde çalışmakta olan sendika üyesi işçinin işyerinde emekli olması halinde kıdem tazminatına ek olarak çalıştığı süreye istinaden madde 24’te belirlenen ihbar sürelerine karşılık gelen tutarda emekli bonus ödemesi yapılır.

(VI-171,K,2024-2026)

Kıdem Tazminatı

İşçilerin hizmet akitlerinin İş Yasasındaki kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren hallerden birisi ile feshi halinde, işçiye her tam hizmet yılı için 75 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. İş kazası nedeni ile ölen işçinin kıdem tazminatı 80 gündür.

(VI-171,K,2024-2026)

Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olabilme şartlarını tamamlayarak emeklilik hakkını kazanmış işçilere bu sözleşmenin imza tarihinden itibaren üç ay içerisinde emekliliğe müracaat ederek…den ayrılmaları halinde 25.000 TL net emekliliğe teşvik ödeneği verilir.

Aynı uygulama bu toplu iş sözleşmesi yürürlük süresi içerisinde emekliliğine hak kazanacak işçiler içinde hak kazandıkları tarihten itibaren üç ay içerisinde emekliliğe müracaat ederek ….den ayrılmaları halinde de uygulanır.

(VI-166,K,2024-2026)

İşçilerin hizmet akitlerinin İş Yasasındaki kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren hallerden birisi ile feshi halinde, işçiye her tam hizmet yılı için 60 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Ölüm hallerinde tazminat, yasal mirasçılarına verilir. İş kazası nedeniyle ölen işçinin kıdem tazminatı 80 gündür.

(VI-056,Ö,2017-2019)

Kıdem tazminatı konusunda yasa hükümleri uygulanır. Ancak, kıdemi 1 yıldan 5 yıla kadar olanlara 35 günlük, 5 yıldan 10 yıla kadar olanlara 40 günlük, 10 yıldan fazla kıdemi olanlara ise 45 günlük ücretleri tutarında kıdem tazminatı ödenir. Ancak, 1.1.2003 tarihinden sonra işe giren işçilere yasanın öngördüğü gibi 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

(VI-064,Ö,2016-2018)

1475 sayılı Yasanın 14. maddesinde anılan hallerde; tazminatın hesaplanmasına esas 30 günlük muayyen süre 40 gün olarak uygulanır. (…) 5510 sayılı Yasaya göre; işçinin geçici iş göremezlik süresi 18 ay devam ederse, bu süre kıdem tazminatının süre unsurunda dikkate alınır ve çalışmışçasına bu süreye ilave edilir.

(VI-069,Ö,2017-2018)

Emekliliğe hak kazanmış olan işçilerin hizmet akitlerini fesh etmeleri ve mamuliyet ile diğer iş akitleri fesihlerinde, 1-4 yıl kıdemi olan işçilere her tam yıl için 35 günlük ücretleri tutarında, 4 yıldan fazla kıdemi olan ve ihbar tazminatı ödenerek iş akdi fesh edilen işçilere, beher takvim yılı için, 35 günlük ücretleri tutarında, 4 yıldan fazla kıdemi olan ve ihbar tazminatı ödenmeden iş akdi fesh edilen işçilere de beher takvim yılı için 40 günlük ücretleri tutarında kıdem tazminatı hesaplanarak ödenir. (…) 15.8.2011 tarihinden sonra işe yeni giren sendika üyesi işçiler için kıdem tazminatı süresi 1475 sayılı İş Yasasının ilgili maddesinde belirtilen süre 30 gün olarak hesaplanacaktır.

(VI-096-2011,K,2009)

İşçilerin kıdem tazminatları her hizmet yılı için 40 günlük ücreti tutarında hesap edilerek yasa hükümleri içinde ödenir. Ancak 1.3.1993 tarihinden sonra yeni işe girecek işçiler için yasal süre uygulanır.

(VI-167,K,2023-2024)

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatına esas gün sayısı;

1-5 yıl kıdemi olanlara 45,

5-10 yıl kıdemi olanlara 55,

10-15 yıl kıdemi olanlara 65,

15 – 15 yıldan fazla kıdemi olanlara 72 gün, olarak uygulanır.

15.07.2014 tarihinden sonra işyerine giren işçiler için tazminata esas süre konusunda İş Kanunu hükümleri uygulanır.

(VI-091,K,2010-2012)

Her tam yıl için 60 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. (..) İş kazası nedeniyle ölen işçinin kıdem tazminatı 80 gündür.

(VI-092,K,2013-2014)

Kıdem tazminatı yasa hükümlerine göre ödenir. Bu hükümler çerçevesinde her hizmet yılı için süre 45 gündür. Ancak 31.12.1985 tarihinden sonra işe giren işçilere yasadaki süre uygulanır.

(VI-099,K,2017-2019)

İşçilerin iş sözleşmelerinin İş Yasasındaki kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren hallerden birisi ile sona ermesi halinde, işçiye her tam hizmet yılı için 55 günlük giyinik ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. (…) İş kazası nedeniyle ölen işçinin kıdem tazminatı 70 gündür.

(VI-102,K,2018-2019)

İşverence işçiye İş Yasasında belirtilen hallerde her kıdem yılı için 60 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Şu kadar ki; işçinin ölümü üzerine yasal mirasçılarına ödenecek kıdem tazminatı ölümün iş kazası veya meslek hastalığı sonucu olması halinde sözleşmedeki esaslara göre hesaplanacak miktarın 3 katıdır ve bu tutar mirasçılarına ödenir.

(VI-103,K,2016-2019)

Her kıdem yılı için kıdem tazminatı gün sayısı 55 gündür. Ölüm halinde kıdem tazminatı işçinin varislerine ödenir. İş kazası nedeni ile ölen ya da çalışamaz durumda sakat kalan işçinin kıdem tazminatı gün sayısı her yıl için 75 gündür.

(VI-105,Ö,2017-2019)

Kıdem tazminatı hakkında Yasa hükümleri uygulanır. Ölüm hallerinde ve emeklilikte yasa ile tespit edilen tavanı aşmamak koşulu ile her hizmet yılı için 45 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir.

(VI-107,K,2015-2016)

Kıdem tazminatı için her bir hizmet yılı karşılığı 35 günlük ücret tutarı esas alınır. İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanma durumunda, her bir hizmet yılı karşılığı 40 günlük ücret tutarı esas alınır. 1.11.1984 tarihinden sonra işe alınanlara 30 gün üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır.

(VI-110,K,2017-2019)

Kıdem tazminatına esas gün sayısı 40 gündür. 1.3.1989 tarihinden itibaren işe girenlere kıdem tazminatına esas gün sayısı kanunda yazılı süredir.

(VI-111,K,2016-2018)

İşçilerin iş sözleşmelerinin İş Yasasındaki kıdem tazminatı ödenmesi gerektiren hallerden birisi ile feshi halinde, işçiye her tam hizmet yılı için 60 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. 1 yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Ölüm hallerinde tazminat, yasal mirasçılarına verilir. İş kazası nedeniyle ölen işçinin kıdem tazminatı 80 gündür.

(VI-112,K,2018-2020)

İş Kanunu’nda belirtilen hallerde ve sınırlar içinde kalmak şartıyla beher hizmet yılı için 46 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Yürürlük tarihinden sonra işe gireceklere kanuni süre uygulanır. İş kazası ile ölen işçinin kıdem tazminatı hesabında gün sayısı 70 gündür.

(VI-114,K,2016-2018)

Her kıdem yılı için kıdem tazminatı gün sayısı 65 gündür. Ölüm halinde kıdem tazminatı işçinin varislerine ödenir. İş kazası nedeni ile ölen ya da çalışamaz durumda sakat kalan işçinin kıdem tazminatı gün sayısı her yıl için 85 gündür.

(VI-115,K,2016-2018)

Her kıdem yılı için kıdem tazminatı gün sayısı 60 gündür. Ölüm halinde kıdem tazminatı işçinin varislerine ödenir. İş kazası nedeni ile ölen ya da çalışamaz durumda sakat kalan işçinin kıdem tazminatı gün sayısı her yıl için 80 gündür.

(VI-119,Ö,2015-2016)

İş Yasasında belirtilen hallerde ve belirtilen esaslarda ödenecek kıdem tazminatı gün sayıları: -1 yıldan 3 yıla kadar kıdemi olanlara 35 gün, -3 yıldan 10 yıla kadar kıdemi olanlara 50 gün, -10 yıldan 15 yıla kadar kıdemi olanlara 65 gün, -15 yıldan yukarı kıdemi olanlara 72 gündür. 01.01.1987 tarihinden sonra işe girenlere yasa hükmü uygulanır.

(VI-122,K,2017-2018)

Kıdem tazminatına esas gün sayısı; 1-5 yıl kıdemi olanlara 45; 5-10 yıl kıdemi olanlara 55; 10-15 yıl kıdemi olanlara 65; 15-15 yıldan fazla kıdemi olanlara 72 gün olarak uygulanır. 15.7.2014 tarihinden sonra işyerine giren işçiler için tazminata esas süre konusunda İş Kanunu hükümleri uygulanır.

(VI-023,Ö,2021-2023)

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı hakkında Yasa hükümleri uygulanır. Ölüm hallerinde ve emeklilikte Yasa ile tespit edilen tavanı aşmamak koşulu ile her hizmet yılı için 45 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir.

(VI-004,K,2022-2025)

Kıdem Tazminatı, Hesaplanması ve Ödenmesi

(A)İşçilerin hizmet akitlerinin iş yasasındaki kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren hallerden birisi ile feshi halinde, işçiye her tam hizmet yılı için 55 (ellibeş)günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir (1) yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden kıstelyevm ödeme yapılır. Ölüm hallerinde tazminat, yasal mirasçılarına verilir.

İş kazası nedeniyle ölen ya da çalışamaz durumda sakat kalan işçinin kıdem tazminatı her tam hizmet yılı için 75 (yetmiş beş) gündür.

(B)Kıdem tazminatına esas olan ücret, işçinin en son aldığı günlük brüt ücretine bu toplu iş sözleşmesiyle kazanılan ve devamlılık arz eden ayni ve nakdi yardımların toplamının ilavesi ile bulunacak toplam brüt ücrettir.

(C)İşçinin kıdem tazminatı, hak edildiği günden itibaren 30 gün içerisinde bir bir kerede ödenir. Gecikmesi halinde geçen her gün için bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.

(D)Emekliliğe hak kazanıp Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olabilir belgesi alan işçiler işveren emeklilik dilekçesini verdiği tarihten itibaren işveren, işçinin hesaplanacak kıdem tazminatını tüm işlemleri yaparak 30 gün içerisinde bir seferde ödemek zorundadır. Gecikmesi halinde geçen her gün için bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.

(VI-001,K,2023-2025)

Kıdem tazminatı

İş sözleşmesinin, mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun yürürlükteki 14’üncü maddesine göre kıdem tazminatı vermeyi gerektirecek şekilde İşveren veya işçi tarafından feshi halinde işçiye veya ölümü halinde yasal mirasçılarına, aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde;

a) Hizmeti 7 yıldan az olanlara kanunda öngörülen süre üzerinden,

b) Hizmeti 7 yıl ve daha fazla, 11 yıldan az olanlara, her hizmet yılı için 42 günlük ücret üzerinden,

c) Hizmeti 11 yıl ve daha fazla, 21 yıldan az olanlara, her hizmet yılı için 43 günlük ücret üzerinden,

ç) Hizmeti 21 yıl ve daha fazla, 25 yıldan az olanlara, her hizmet yılı için 44 günlük ücret üzerinden,

d) Hizmeti 25 yıl ve daha fazla, 28 yıldan az olanlara, her hizmet yılı için 47 günlük ücret üzerinden,

e) Hizmeti 28 yıl ve daha fazla olanlara, her hizmet yılı için 48 günlük ücret üzerinden,

kıdem tazminatı ödenir.

(VI-152,Ö,2022-2024)

Kıdem tazminatı:

Suçsuz çıkarmalarda ya da işbu bent hükümlerine bağlanan sair işten ayrılmalarda işçiye beher senesi için 50 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

(VI-017,K,2023-2024)

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı Kanun hükümlerine göre ödenir. Bu hükümler çerçevesinde her hizmet yılı için süre 45 gündür. Ancak 21.11.1984 tarihinden sonra işe giren işçilere yasal süre uygulanır.

(VI-148,K,2023-2024)

Kıdem Tazminatı ve Hesaplanması

İş yasasında belirtilen hallerde ve sınırlar içerisinde kalmak koşulu ile işçiye her hizmet yılı için elli iki (52) günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. İş kazası sonucu ölen işçinin kıdem tazminatı elli beş (55) gün üzerinden hesaplanarak ödenir. İşçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır.

VI-153,Ö,2023-2024)

Kıdem Tazminatları:

Suçsuz çıkarmalarda veya işbu bend hükümlerine bağlanan sair işten çıkarmalarda,

a) 1 yıldan 10 yıla kadar kıdemi olanlara her bir kıdem yılı için 40 günlük ücreti tutarında,

b) 10 yıldan 15 yıla kadar kıdemi olanlara her bir kıdem yılı için 45 günlük ücreti tutarında,

c) 15 yıldan 20 yıla kadar kıdemi olanlara her bir kıdem yılı için 55 günlük ücreti tutarında,

d) 20 yıldan fazla kıdemi olanlara her bir kıdem yılı için 60 günlük ücreti tutarında,

kıdem tazminatı ödenir. Ancak kanuni kıdem tazminatı tavanı aşılmayacaktır.

(VI-025,Ö,2024-2026)

Kıdem Tazminatı

Bir yıl veya daha fazla çalışmış olmaları şartıyla, çalışılmış her tam yıl için Sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren

Bir yıldan fazla üç yıldan az hizmeti olanlara 35 günlük,

Üç ila altı yıl dahil hizmeti olanlara 39 günlük,

Yedi ila 14 yıl dahil hizmeti olanlara 42 günlük,

15 yıl ve daha fazla hizmeti olanlara 45 günlük

ücrete tekabül eden kıdem tazminatı, aşağıda yazılı şartlar altında iş sözleşmeleri fesih olunan işçilere ödenir.

VI-159,K,2023-2024)

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı konusunda yasa hükümleri uygulanır. Ancak, 18.09.1987 tarihine kadar işyerine giren işçilerin her kıdem yılı için ödenecek kıdem tazminatı 45 günlük ücreti üzerinden hesaplanır.

İşyerine 18.09.1987 ve daha sonraki tarihlerde girenler için kıdem tazminatına esas gün sayısı 30’dur.

(VI-149,K,2023-2024)

Kıdem Tazminatı ve Hesaplanması

Kıdem tazminatının hesaplanmasında işçinin en son aldığı günlük ücreti esastır. Bu ücret bu Toplu İş Sözleşmesi ile kazanılan ve kanunlar çerçevesinde her türlü ayni ve nakdi yardımları kapsar. Bu çerçevede her kıdem yılı için kıdem tazminatı gün sayısı 60 gündür. Ölüm halinde kıdem tazminatı işçinin varislerine ödenir. İş Kazası nedeni ile ölen ya da çalışamaz durumda sakat kalan işçinin kıdem tazminatı gün sayısı her yıl için 80 gündür. Ancak bu tazminatın SGK’ya tabi olarak geçen hizmet sürelerine ait kısmı için ödenecek miktar yaşlılık ve malullük aylığının başlangıç tarihinde SGK Kanununun yürürlükteki hükümlerine göre emeklilik ikramiyesi için öngörülen miktardan daha fazla olamaz. Kıdem tazminatının hesaplanması hakkındaki mevzuat hükümleri uygulanır.

(VI-144,Ö,2017-2020)

İşçinin İş kazası sonucu ölmesi halinde hak sahiplerine 45 günlük ücretleri tutarında kıdem tazminatı ödenir.

(VI-008,K,2023-2024)

Kıdem Tazminatı

Bu toplu iş sözleşmesinin kapsamında bulunan işyerlerinde kıdem tazminatına esas gün sayısı 40 gündür. Ancak 01.01.1986 tarihinden sonra işe girenler için yasal süreler uygulanır.

(VI-145.Ö.2024-2025)

Kıdem Tazminatı

1475 sayılı İş Kanunu gereğince, iş kazası, meslek hastalığı veya hastalık sebebiyle maluliyete hak kazanmış işçiler ile toptan ödeme, ihtiyarlık sigortasından faydalanmak, muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmek, kadın işçilerin evlenmeleri sebepleri ile 1 yıl içinde işten ayrılmaları halinde, işçinin haklı fesihlerinde veya ; işveren tarafından yapılan haklı neden dışında hizmet sözleşmesi fesihlerinde işçilere ödenecek kıdem tazminatı her takvim yılı için 01.01.2002’den önce işe girenler için 45 gün; 01.01.2002-31.12.2017 tarihleri arasında toplu iş sözleşmesinden faydalanmaya başlayan işçiler için 35 gün, 01.01.2018’den sonra işyerinde çalışan veya işe yeni girecek olan sendika üyesi işçiler için 30 gün ücreti tutarında hesaplanarak ödenir.

(VI-024,Ö,2024-2025)

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı hakkında yasa hükümleri uygulanır. Bu hükümler çerçevesinde her hizmet yılı için süre 35 gündür. İş kazasında ölüm halinde bu süre 50 gündür.

(VI-050,Ö,2023-2024)

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı konusunda yasa hükümleri uygulanır. Ancak, kıdemi 1 yıldan 5 yıla kadar olanlara 35 günlük, 5 yıldan 10 yıla kadar olanlara 40 günlük, 10 yıldan fazla kıdemi olanlara ise 45 günlük ücretleri tutarında kıdem tazminatı ödenir.

Ancak, 01.01.2023 tarihinden sonra işe giren işçilere yasanın öngördüğü gibi 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

(VI-160,Ö,2022-2025)

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı hakkında yasa hükümleri uygulanır.

Ancak, kıdem tazminatının hesabına esas alınacak gün sayısı açısından işyerindeki mevcut uygulamaya aynen devam olunur.

Kıdem tazminatının hesaplanması son ücret üzerinden yapılır. Parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde, son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin, o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret, bu tazminatın hesabına esas tutulur. Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işinden ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin, aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır. İhbar ve kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında, çıplak ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur. İşçinin mevzuattan doğan diğer hakları saklıdır.

(VI-168,K,2023-2024)

İş Yasasında belirtilen hallerde ve belirtilen esaslarca ödenen kıdem tazminatı gün sayısı

1 – 5 yıl kıdemi olanlara 45,

5-10 yıl kıdemi olanlara 55,

10-15 yıl kıdemi olanlara 65,

15 – 15 yıldan fazla kıdemi olanlara 72 gündür.

21.04.1988 tarihinden itibaren işe yeni girenlere Yasa hükümleri uygulanır.

(VI-161,Ö,2022-2024)

Kıdem Tazminatı

a) Aşağıdaki şartlarda hak kazanılan ve her bir kıdem yılı için 30 günlük ücret tutarında hesaplanacak olan kıdem tazminatı işveren tarafından ödenir.

1) İş sözleşmesinin 4857 sayılı Yasa’nın 25. Maddesinin II. bendinde gösterilen nedenler dışında işveren tarafından feshi

2) İş sözleşmesinin 4857 sayılı yasanın 24. Maddesinin II. bendi hükümleri gereğince işçi tarafından feshi

3) İşçinin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yaşlılık, emeklilik, malullük aylığı ya da toptan ödeme almak amacıyla veya ilgili yasada öngörülen diğer koşullar

4) İşçinin muvazzaf askerlik ödevi nedeniyle kendi isteği ile işten ayrılması

5) Kadın işçinin evlendikten sonraki bir yıl içinde işten ayrılması

6) İşçinin vefatı halinde (kanuni mirasçılarına)

b) Bu madde hükümlerine göre kadım tazminatının hesaplanmasında bir yıldan artan süreler için kıstelyevm yöntemine göre kıdem tazminatı tahakkuku yapılır.

c) İşyerinde kanuni süreden daha fazla gün sayısı tespit edilmiş ise taraf sendikaya üye işçiler için bu uygulamaya devam olunur.

(VI-162,Ö,2022-2025)

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı hakkında yasa hükümleri uygulanır.

Ancak, kıdem tazminatının hesabına esas alınacak gün sayısı açısından işyerlerindeki mevcut tatbikata aynen devam olunur.

Kıdem tazminatının hesaplanması son ücret üzerinden yapılır. Parçabaşı, akord, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde, son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin, o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret, bu tazminatın hesabına esas tutulur.

Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işinden ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin, aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır. İhbar ve kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında, çıplak ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur. İşçinin mevzuattan doğan diğer hakları saklıdır.

(VI-163,Ö,2023-2025)

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı konusunda kanun hükümleri uygulanır. Sona eren toplu iş sözleşmesinde kanuni süreden daha fazla gün sayısı tespit edilmiş ise taraf sendikaya üye işçiler için bu uygulamaya devam olunur.

(VI-151,Ö,2021-2024)

Kıdem Tazminatları:

Bu madde hükümlerine göre işten ayrılmalarda ve işbu bent hükmüne bağlanan sair işten ayrılmalarda;

1-) 1 yıldan 3 yıla kadar kıdemi olanlara her bir kıdem yılı için 35 günlük,

2-) 3 (dahil) yıldan 5 (hariç) yıla kadar kıdemi olanlara her bir kıdem yılı için 40 günlük,

3-) 5 (dahil) yıldan 10 (hariç) yıla kadar kıdemi olanlara her bir kıdem yılı için 45 günlük,

4-) 10 (dahil) yıldan 15 (hariç) yıla kadar kıdemi olanlara her bir kıdem yılı için 50 günlük,

5-) 15 yıldan fazla kıdemi olanlara her bir kıdem yılı için 55 günlük,

ücretleri tutarında kıdem tazminatı ödenir.

(VI-170,K,2024-2026)

İşçilerin hizmet akitlerinin İş Yasasındaki kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren hallerden birisi ile feshi halinde, işçiye her tam hizmet yılı için 60 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

(VI-179,Ö,2024-2025)

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı ile ilgili olarak 4857 sayılı İş Kanunu’nun hükümleri uygulanır. Ancak, işçinin iş kazası nedeni ile ölümü halinde, kanuni mirasçılarına ödenecek kıdem tazminatı yılda 45 günlük ücreti üzerinden hesap edilir.

(VI-182,K,2021-2023)

Kıdem Tazminatı

(1) Sözleşmenin, mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun yürürlükteki 14’üncü maddesine göre kıdem tazminatı vermeyi gerektirecek şekilde İşveren veya işçi tarafından feshi halinde işçiye veya ölümü halinde kanuni mirasçılarına, aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde kıdem tazminatı ödenir.

a) Hizmeti 7 yıldan az olanlara kanunda öngörülen süre üzerinden,

b) Hizmeti 7 yıl ve daha fazla, 11 yıldan az olanlara, her hizmet yılı için 42 günlük ücret üzerinden,

c) Hizmeti 11 yıl ve daha fazla, 21 yıldan az olanlara, her hizmet yılı için 43 günlük ücret üzerinden,

ç) Hizmeti 21 yıl ve daha fazla, 25 yıldan az olanlara, her hizmet yılı için 44 günlük ücret üzerinden,

d) Hizmeti 25 yıl ve daha fazla, 28 yıldan az olanlara, her hizmet yılı için 47 günlük ücret üzerinden,

e) Hizmeti 28 yıl ve daha fazla olanlara, her hizmet yılı için 48 günlük ücret üzerinden.

(2) Askerlik ve diğer nedenlerle bireysel iş sözleşmesi feshedilip, kıdem tazminatı alarak ayrılan işçilerden tekrar işe alınıp kıdem tazminatı ödenecek şekilde tekrar ayrılmaları halinde, daha önce almış oldukları kıdem tazminatı süresi yukarıdaki hizmet sürelerinden düşürülerek günlük ücret süresi bulunur. (3)Emeklilik nedeniyle ayrılma talebinde bulunması halinde bireysel iş sözleşmesi emeklilik nedeniyle feshedilenlerin borçlandıkları askerlik hizmetini belgelemek şartıyla kıdem tazminatı ödenir.

(4) Bu sözleşmenin “Emeklilik” başlıklı 76. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen yaş haddi nedeniyle bireysel iş sözleşmesi feshedilen işçinin borçlandığı askerlik hizmetine kıdem tazminatı ödenmez.

(5) Bu madde uyarınca verilecek kıdem tazminatının hizmet ilişkisinin kesildiği ilk 30 gün içinde hak sahiplerine ödenmesi esastır.

(VI-189,Ö,2024-2025)

Bu toplu iş sözleşmesi kapsamına giren işçilere 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesine göre 30 günlük ücret üzerinden kıdem tazminatı ödenir.

İşçinin ölümü halinde kıdem tazminatı kanuni hak sahiplerine ödenir.

Kıdem tazminatının hesabında esas alınacak ücretin bulunmasında işçiye sağlanmış olan para veya para ile ölçülmesi mümkün sözleşmeden ve kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur.

İşyerinde çalışan işçinin kıdemi, görevi ve niteliği ne olursa olsun ilk işe girdiği tarihten itibaren fiili hizmet süresi göz önüne alınarak hesaplanır. Eğer işçi işverenin başka işyerinde çalışmışsa ve ayrılırken bu süre için kıdem tazminatı almamışsa, yapılan hesaba o işyerinde geçen hizmetler de dahil edilir. İşçinin kendi isteği ile işten ayrılması halinde bu hüküm uygulanmaz.

Kıdem tazminatı işçinin almakta olduğu son ücret ve bu toplu iş sözleşmesinde gün sayısının tutarı üzerinden hesaplanarak ödenir.

Kıdem tazminatı peşin olarak ödenir. Peşin ödenmemesi sebebiyle geçen süre için mevduata uygulanan en yüksek faiz işletilir.

(VI-185,Ö,2024-2025)

Kıdem Tazminatı

(a)Bu toplu iş sözleşmesinin uygulandığı işyerlerinde çalışan taraf sendika üyesi işçilere, yasada belirtilen esaslara göre kıdem tazminatı ödenir. Kıdem tazminatının hesabında gün sayısı her yıl için 40 gündür.

(b)İşverenin organizasyon kaynaklı kadro kısıtlamasına gitmesi ya da bölüm kapatması halinde sendika üyesi işçilere kıdem ve ihbar tazminatı yanında ek ödeme yapılacaktır. Kıdem yılı 0-10 yıl olanlara 4 maaş; 10 yıl üstünde olanlar 5 maaş tutarında ek ödeme yapılacaktır. Emeklilik sebebiyle şirketten ayrılacak sendika üyesi işçilere ise kıdem tazminatı yanında ayrıca madde 24’te belirlenen sürelere karşılık gelen orada ihbar tazminatı ve 1 yarım altın tutarında ödeme yapılacaktır. Ancak emeklilik sebebiyle işten ayrılacak sendika üyesi işçilere yukarıda bahsedilen ek ödeme yapılmaz.

DİĞER HABERLER
SAVOLA GIDA’DA (YUDUM YAĞ) TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
SAVOLA GIDA’DA (YUDUM YAĞ) TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Savola Gıda (Yudum Yağ) arasında aralık ayının son haftasında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

12 YILDA 2664 GENÇ İŞÇİ ÖLDÜ
12 YILDA 2664 GENÇ İŞÇİ ÖLDÜ

İSİG Meclisi’nin yayımladığı raporda, 2025 yılının ‘Aile Yılı’ ilan edilmesine tepki gösterilerek, son 12 yılda en az 2664 genç işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği vurgulandı. Raporda, güvencesiz çalışma koşullarının gençleri ölüme sürüklediğine dikkat çekildi.

MAZERET İZİNLERİ HAKKINDA HER ŞEY
MAZERET İZİNLERİ HAKKINDA HER ŞEY

Kanunkoyucu bazı mazeret durumlarını İş Kanunu’nun ek 2. maddesinde düzenlenmiştir. Kanunda sayılan mazeret izinlerinde işverenin onayı gerekli olmayıp, durumu ispata yarayan belgelerin sunulması yeterli görülmüştür.

“TÜFE’DE FİYATLAR AYIN KAÇINDA TOPLANIR?”
“TÜFE’DE FİYATLAR AYIN KAÇINDA TOPLANIR?”

Başlıktaki soruyla o kadar çok karşılaşıyorum ki, daha doğrusu fiyatların her ay yalnızca bir gün toplandığı kanısı öylesine yaygın ki bu konuyu gündeme almak adeta kaçınılmaz oldu.