GÜVENCESİZ İSTİHDAM 10 YILDA YÜZDE 22 ARTTI
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi´nin hazırladığı Kamuda Güvencesizleştirme Uygulamaları başlıklı raporda, AKP Hükümeti´nin memurun en büyük kazanımı olan iş güvencesini elinden almak istediği belirtildi.
Raporda şöyle ifadeler yer aldı: "Bir çalışan için kazanılmış en büyük haklardan biri, iş güvencesidir. İktidar geldiği günden beri, memurluk güvencesini ortadan kaldırarak, güvensiz ve güvencesiz bir çalışma hayatı oluşturmak için altyapı hazırlamakta, türlü söylemlerle kazanılmış haklarını yok edecek uygulamalarla, memurlarımızı adeta bir ateş çemberinin içine atmak istemektedir." Kamuda çalışan taşeron işçileri ile sözleşmeli personeli güvencesiz istihdam; memurlar, KİT’lerde çalışan 399 sayılı KHK’ya tabi personel ve kamu işçilerini güvenceli istihdam olarak kabul edildiğinde, 2001-2011 yılları arasında güvencesiz istihdamın yüzde 2204 oranında yani 22 kat arttığı; güvenceli istihdamın ise yüzde 0.4 oranında azaldığının görüldüğü ifade edildi.
Hükümet memuruna geçiş
Devlet Personel Başkanlığı’nm verilerine göre 2001 yılında 13 bin 914 olan kamudaki sözleşmeli personel sayısı 2011 yılı sonunda 213 bin 965’e yükseldi. Sözleşmeli personel sayısının son 10 yılda 15 kattan daha fazla artması dikkat çekti. Raporda, kamuda istisnai olarak çalıştırılması planlanan sözleşmeli kamu çalışanlarının sayısının bu düzeye çıkması, memurluk güvencesinin zayıflatılarak, devlet memuru kavramından, hükümet memuru kavramına geçişin ayak izleri olarak değerlendirildi. Raporda ayrıca, "Son yıllarda, memurların iş güvencesinin ortadan kaldırılarak idari sözleşmeli statüye geçirildiği, sendikal ve demokratik haklarının verilmediği, işçilerin de çağrı usulüne göre, esnek, kısmi zamanlı çalışma şartlarına göre istihdam edildiği bir yapı oluşturma isteği ağırlık kazanmaya başlamıştır" ifadelerine yer verildi.
Kamuda taşeron işçi sayısı 50 kat arttı
Kamuda, istihdam edilen taşeron firma çalışanı sayısı 2000’li yılların başında 20 bin iken; bugün kamudaki taşeron firma işçileri sayısının 500 bine dayandığı belirtildi. Bu sayının belediyelerdeki çalışan taşeron işçi sayısı ile 1 milyon 67 bin dolayı çıktığı ifade edildi. Raporda, "Taşeronlaşma; çalışanlar açısından, sosyal güvencenin olmadığı, yarınının ne olacağı belli olamayan bir güvensizlik yaratmakta, iş sağlığı ve güvenliği esaslarına uyulmayan, sendikalaşmanın olmadığı bir yapıyı beraberinde getirirken, kamunun istihdam mantığı esnek istihdam modelinde, düşük ücretli çalışanların hâkim olduğu bir sisteme doğru dönüştürülmektedir" denildi. Türkiye Kamu-Sen, tüm memurları karşı karşıya oldukları tehlike konusunda uyardı ve yapılan yanlış yönlendirmelere kanmamaları ve güvencelerine sahip çıkmaları için harekete geçmeye davet etti.