Mutfaktaki alev sönmüyor. Taze sebze meyvenin yanı sıra, kuru gıda fiyatları da zamlandı.
Merkez Bankası, taze sebze meyvede yıllık enflasyonu yüzde 70.69 açıklarken, tarımdaki çöküşten dolayı yerli kuru gıda ürününde arz sıkıntısı da fiyatları artırdı. Toptan fiyatlarda yerli üründe 20-60 kuruş, ithal üründe ise 1 liraya kadar fiyat artışı oldu. İthal üründeki fiyat artışı döviz kurundaki oynaklıktan kaynaklandı. Asgari ücretli ve emekliler için, pazara çıkmak, markete gitmek zulme dönüştü.
Alman bilgiye göre, pirinçte fiyat artışı 20-30 kuruş, fasulyede ise 40- 50 kuruş arasında görülürken, nohut ve mercimekte ise toptan fiyat geriledi.
Buna göre, nohudun fiyatında 30, mercimekte ise 10 kuruş gerileme oldu.
TÜİK önceki yıl gıdada fiyatı en çok artan ürünün yüzde 58 ile nohut olduğunu açıklamış, bunun üzerine çiftçi, ekim alanlarında nohuta yönelmişti.
Nohutta fiyat gerilemesinin arz kaynaklı olduğunu vurgulayan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, pirincin ise çeltik fiyatıyla paralel arttığını söyledi.
Geçen yıl nohut perakende fiyatının 9-10 liraya kadar çıkmasının üreticiyi cezbederek ekimini artırdığını kaydeden Reis, şöyle konuştu: “Ekim alanı artışı rekolteyi de artırdı. Bu da fiyatların düşmesine neden oldu. Geçen yıl yüksek fiyat nedeniyle ramazan kumanyasına giremeyen nohut, bu yıl yerini alacak. Fasulyede fiyat artışı devam ederse, ne yazık ki kumanyada yer alamayacak.” Fiyat artışının fasulye ve barbunyayı spesiyal ürün kategorisine soktuğunu vurgulayan Reis, toptanda fiyat artışının raf fiyatlarına da yansıyacağını söyledi.
Sigaradaki fiyat artışı enflasyonu 1 puan yükseltecek
Sigara firmaları, Ocak ayındaki vergi artışını fiyatlarına bu hafta sonu yansıttı. Birçok sigara fiyatı 2 TL artış göstererek en yüksek fiyatlı sigara 15.5 TL’ye çıktı. Bunun enflasyona etkisinin 1 puan civarında olması bekleniyor.
Sigarada Ocak’taki vergi düzenlemeleri sonrası beklenen zam bu hafta sonu gerçekleşti. Ekonomistler, sigara fiyatları yaklaşık yüzde 20 artarken artışın tüketici enflasyonuna 0.8-1 puan civarında yükseltici etki yapmasının beklendiğini belirtiyorlar. Tütün ürünlerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yılbaşında yayınlanan kararname ile 4 puan artırılıp, asgari maktu vergi miktarı ise sıfırlanmıştı. Kararname ile yılbaşında sigara ve tütün ürünlerinde daha önce yüzde 63 olan vergi oranı yüzde 67’ye yükseltildi. Öte yandan 28 kuruş olan asgari maktu vergi tutarı sıfırlanırken, 42 kuruş olan maktu vergi tutarında değişiklik yapılmamıştı. Ekonomistler Ocak ayında yüksek fiyatlı sigaralarda vergi artışı, düşük fiyatlı sigaralarda ise düşüşü getirecek uygulamanın Ocak’ta enflasyona 1 puanın üzerinde yükseliş olarak yansımasını bekliyordu. Ancak sigara firmaları zammı Ocak ayında değil bu hafta sonu fiyatlara yansıttı. Birçok sigara fiyatı 2 TL artış gösterdi. Tütün ürünleri ve sigara, enflasyon sepetinde ağırlığı yüzde 4.23 olan alkollü içecekler ve tütün setinde yer bulunuyor. Bu kalemdeki ağırlığın büyük bölümü sigaraya ait. TÜİK verilerine göre ortalama sigara fiyatı ise 11,2 TL. Buna göre sigara fiyatlarındaki değişimin enflasyona etkisi 0.8-1 puan şeklinde hesaplanıyor