Eşim 2,5-3 aylık hamile ve 3,5 yıldır 3 vardiyalı bir işyerinde çalışıyor. Doktor düşük tehlikesi olduğu için 8 gün hastanede yatırdı. Eşim vardiya şefiyle görüşüp gece vardiyasından alınmasını ve ağır olmayan işlerde çalıştırılmasını talep etti. Vardiya şefi kabul etmemiş ve "belirli aylarda başka bir bölüme geçebilirsin ama gece vardiyasına geleceksin" demiş. Eşimin izleyeceği yol ne olmalıdır?
Daha önce de burada benzer sorulan yanıtlamıştık. İlgili mevzuat hamile işçilerin gece çalıştırılmasını kesin olarak yasaklamakta ve bu yasağa uymayan işverenler için idari para cezası (2019 yılında 2292 TL) öngörmektedir.
4857 sayılı İş Kanununun 73. maddesine dayanılarak çıkarılan Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkındaki Yönetmelik ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 30. maddesine dayanılarak çıkartılan Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik bu yasağı çok açık bir biçimde belirtmektedir.
Yukarıda belirttiğimiz ikinci yönetmeliğin 8. maddesinde, "Kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar. Yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması yasaktır. Bu sürenin sonunda sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca gece çalıştırılamaz" denmektedir.
Mevzuattaki yasağa rağmen eşinizin gece çalışmaya zorlanması, onu kendi isteğiyle işten ayrılmaya ve tazminatlarını yakmaya zorlama amaçlı olabilir. Önerimiz eşinizin durumu ALO 170 hattına şikayet etmesidir. Eğer bu süreçte işten çıkartılırsa en geç bir ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurmalıdır.