Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Meclis’te yaptığı sunumda, "Günümüzde demografik olarak bakarsak, bebeklerdeki doğumsal bozukluklarda, çocuk ve genç erişkinlerdeki kazalarda, orta yaşta kronik hastalıklar, meslek hastalıkları ve kanserlerin içerisinde, ileri yaşta ise kalp damar hastalıkları ve kanserlerin içerisinde mesleki maruziyetleri fazlasıyla görüyoruz" dedi.
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğini İnceleme Alt Komisyonu’ dün toplandı. Toplantıda Prof. Dr. İlhan ile Hacettepe Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir sunum yaptı.
Tamamına yakını engellenebilir
Prof. Dr. İlhan, günümüzde demografik olarak bakıldığı zaman bebeklerdeki doğumsal bozukluklarda, çocuk ve genç erişkinlerdeki kazalarda, orta yaşta kronik hastalıklar, meslek hastalıkları ve kanserlerin içerisinde, ileri yaşta ise kalp damar hastalıkları ve kanserlerin içerisinde mesleki maruziyetleri fazlasıyla gördüklerini belirterek, işçi sağlığı ve iş güvenliğinde en önemli noktayı "olmadan önce engellemek" şeklinde açıkladı. İlhan gerekli önlemler alındığında meslek hastalıklarının yüzde 100’e yakın oranda engellenebileceğini vurguladı.
Prof. Dr. Bilir ise Türkiye’de, sigortalı çalışan sayısının 15 milyon olduğunu, 1 milyon 750 bin civarında işyeri bulunduğunu, işyerlerinin yüzde 98,5’inin küçük işletme olduğunu ve çalışanların yüzde 57’sinin bu küçük işletmelerde çalıştığını aktardı. Bu işyerlerinde denetim yapılmasının önemine işaret eden Bilir, "Yalnızca bin kişilik bir müfettiş kadrosuyla, 1 milyon750 bin dolayında işyerini denetleme durumundayız. Burada bir eksikliğimizin olduğu hemen söylenebilir" dedi.