HAVA-İŞ KONGRESİ AKP KUŞATMASI
TÜRK – İş´teki muhalefeti temsil eden Sendikal Güç Birliği Platformu´na (SGBP) bağlı Hava-İş Sendikası´nın 27. Genel Kurulu, yarın yapılıyor. Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, hem Türk-İş yönetimine, hem de AKP´ye karşı sert muhalefet yürüten bir kişi. Ayçin, sınıf sendikacılığını savunan, sözünü esirgemeyen bir sendikacı…
TÜRK – İş’teki muhalefeti temsil eden Sendikal Güç Birliği Platformu’na (SGBP) bağlı Hava-İş Sendikası’nın 27. Genel Kurulu, yarın yapılıyor. Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, hem Türk-İş yönetimine, hem de AKP’ye karşı sert muhalefet yürüten bir kişi. Ayçin, sınıf sendikacılığını savunan, sözünü esirgemeyen bir sendikacı…
Hava-İş Sendikası’nın başı AKP ile dertte. THY işvereni, önce 2007’de bir grev oylaması yaparak sendika yönetimini tasfiye etmek istedi ama çalışanlar "greve evet" dedi. Greve çıkılmadan iyi bir sözleşme yapıldı. Daha sonra Mayıs 2012’de hava işkoluna grev yasağı getirildi. Sendika direnişe geçti, grev yasağına karşı iş bırakan 305 kişi işten çıkarıldı. Uluslararası dayanışmanın da etkisiyle Kasım 2012’de hava işkolundaki grev yasağı kalktı. Hava-İş Sendikası, THY işvereni ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmesinde uyuşmazlığa düşünce 15 Mayıs 2013te greve çıktı. Uyuşmazlığın önemli bir konusu, işten çıkartılan 305 işçinin geri alınmasıyla ilgiliydi. Yasal olan bir greve yönelik baskılar sonucu greve katılım istenen düzeyde gerçekleşmedi. AKP, Çaykur grevinde olduğu gibi THY grevinde de grev kırıcılığı yöntemlerine başvurdu. Sonuçta Atilay Ayçin ve Hava-İş yönetiminin tasfiyesi için 7-8 Aralık 2013’teki genel kurula gelindi.
Genel Kurulda üç listenin yarışması bekleniyor: Mevcut Genel Başkan Atilay Ayçin’in listesi, AKP’li Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yeğeni olduğu ifade edilen Ömer Önder Haberdar’ın başını çektiği Reform Hareketi’nin listesi ve üçüncüsü de pilot Bahadır Altan’ın sözcülüğünü yaptığı Gökkuşağı Hareketi’nin listesi. Atilay Ayçin, "Delege seçimlerinde THY işvereninin büyük bir baskısı oldu. İşveren, Reform Hareketi’nin delegeleri için özel bir otel tuttu. Kongrenin ilk günü delegeler etkilenmesin diye salona getirmeyecekler. Gökkuşağı Hareketi de, delegelerine hakim olamadığı için tutunacak dal arıyor" diye konuştu.
Evrensel Gazetesi’nden Gökhan Durmuş’un 4 Aralık 2013 tarihli haberine göre, Reform Hareketi’nin temsilcisi Ömer Önder Haberdar, "Hiçbir siyasi partiye üye değilim. Amacımız sendikayı siyasetten uzaklaştırmak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yeğeni de değilim ama akrabalığım var, 4 yıldır THY’de çalışıyorum" şeklinde bir açıklama yapmış. Gökkuşağı Hareketi de, Hava-İş’in 4 yıl önce yapılan son genel kurulunda bir oyla seçimi kaybetmiş bir grup. Grup sözcüsü Bahadır Altan, Evrensel’e yaptığı açıklamada, "Biz bağımsız olarak hiçbir ittifak yapmadan çıktığımızda delege tabanının özgürce kullanacağı oylara güveniyoruz. Kazanacağımızı düşünüyoruz. Hava-İş yönetiminin iddia ettiği gibi kazanmak için işverenin listesi ile işbirliği yapmaya ihtiyacımız yok. Teknik delege seçimlerinde bizim liste çıkartmamız engellendiği için işveren kazanmasın diye mevcut yönetimi destekledik" diyor.
300 delegenin katılacağı genel kurulda Reform Hareketi’nin 107 ile 132 arasında bir delege sayısının bulunduğu belirtiliyor. Seçimin "ortada" olduğunu ifade ediliyor. Gökkuşağı Hareketi, mevcut Hava-İş yönetimini THY grevinin örgütlenme sürecindeki tutumu, sendika içi demokrasiye uyulmaması gibi konularda eleştiriyor. Aslında Ayçin ve Altan’ın başını çektiği grupların ittifak yapması, AKP’nin kuşatmasını boşa çıkaracaktır. Tek Gıda-İş’teki AKP operasyonu gibi Havaİş’teki bu hükümet kuşatması da boşa çıkarılmalıdır. Bakalım ne olacak?