HAYATA TUTUNMAK İÇİN YOLA ÇIKTILAR
Küresel gelir adaletsizliği derinleşirken OECD ülkelerinde sayıları 115 milyona ulaşan göçmenler, yerleşiklerden 1.5 kat daha fazla işsiz.
HAYATA TUTUNMAK İÇİN YOLA ÇIKTILAR, İŞSİZLİKLE SINANIYORLAR
Hayata yeniden tutunmak için kendi ülkelerinden yola çıkan göçmenler zor şartlarda varabildikleri ülkelerde iş hayatına dahil olamıyor. Merkezi Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verileri, küresel ekonomik eşitsizliklerin en önemli kurbanlarının göçmenler olduğunu gösteriyor. İş bulma umuduyla OECD ülkelerine göç eden göçmenlerde işsizlik oranı yerleşiklerden 1.5 kat daha yüksek. OECD genelinde, 2013’te yerleşiklerde işsizlik yüzde 9 iken göçmen işsizliği yüzde 13. Kadın göçmenlerde işsizlik oranı OECD geneli için yüzde 14’e çıkarken, Polonya’da kadın göçmenler erkeklere göre yüzde 15, Slovenya’da ise yüzde 10 daha fazla işsiz. Yunanistan yüzde 39, İspanya yüzde 34, Portekiz yüzde 22, Slovenya ve Polonya yüzde 21 ile kadın göçmenlerin en fazla işsiz olduğu ülkeler. AB’de göçmen işsizliği yüzde 15.8.
Krizdeki ülkelerde ise fatura daha ağır. Göçmen işsizliğinin en yüksek olduğu ülke yüzde 38 ile Yunanistan. Bu ülkeyi yüzde 36 ile İspanya ve yüzde 22 ile Portekiz izliyor. Göçmen işsizliği İtalya ve Belçika’da yüzde 17, Fransa’da yüzde 16, Slovenya ve Finlandiya’da yüzde 15, Hollanda’da yüzde 13, Slovakya, Polonya ve Danimarka’da yüzde 12 şeklinde sıralanıyor. Oranın en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 6 ile Avustralya, yüzde 7 ile Lüksemburg ve Meksika. Türkiye’de göçmen işsizliği yüzde 11. Bu oranla 15. sırada bulunuyor. Ancak rakamlar 2014 verilerini içermediğinden artan Suriyeli göçmen sayısı bu orana dahil değil. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’de 2013’te göçmen sayısı 39 bin 890 olarak kaydedildi. OECD ve AB ülkelerinde göçmen nüfusu 2000’den bu yana yüzde 30 arttı. OECD ülkelerinde 115 milyon göçmen yaşıyor, bu, OECD nüfusunun yüzde 10’una denk geliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde 52 milyon AB üyesi olmayan ülkelerde 33.5 milyon göçmen var. OECD’de göçmenlerin iş gücüne katılımı yüzde 73’e çıksa da AB’de oran yüzde 62’ye düşüyor. Türkiye’de ise yüzde 52. Yüksek kalifiye elemanlar ve kamusal alanda iş arayan göçmenler hâlâ sorunlarla karşılaşıyor. OECD’nin Göçmen Entegrasyonu Göstergeleri 2015 raporuna göre 15 yaşını doldurmadan AB ülkelerine göç edenler arasında işsizlik oranı 1.4 kat daha yüksek. Yunanistan ve İspanya gibi krizdeki ülkelerde işsizlik oranı yüzde 50’yi buluyor. Yetişkinler arasında da göçmen işsizliğinin en yüksek olduğu ülkeler yüzde 20’ye varan oranlarla Güney Avrupa ülkeleri.