HAYDİ GÜNDELİKÇİ KADINLAR SİGORTALI OLMAYA
Türkiye´de ev işlerinde çok çok büyük oranda kadınlar çalışıyor. Söz konusu kadınların sayısının 1 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor.
Türkiye’de ev işlerinde çok çok büyük oranda kadınlar çalışıyor. Söz konusu kadınların sayısının 1 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. Evde hasta ve çocuk bakan, temizlik ve bahçe işleri yapan insanların büyük bir çoğunluğu da yine kayıt dışı olarak istihdam ediliyor. Ayrıca, sadece haftanın belli günlerinde temizliğe gelen gündelikçilerin de büyük çoğunluğu yine sigortasız. Artık yasa, evde sürekli çalışanların sigortasını zorunlu kılıyor. 1 Nisan 2015’ten itibaren gündelikçilerin de sigorta hakkı olacak.
Günlük 80 kuruş
Evde ayda 10 günden fazla bir yardımcı çalıştıranlar işveren konumuna gelecek. Çalışanlar için SGK’ya bildirimde bulunulacak. Ayda 10 günden az gelen gündelikçiler için işveren, geldiği gün kadar, günlük prim olarak (iş kazası meslek hastalığı sigortası) günlük kazanç alt sınırının yüzde 2’si kadar ödeyecek. Bu miktar da 2015’in ilk 6 ayı için, 80 kuruşa karşılık geliyor.
İstenirse çalışan kadınlar kalan sürenin primini ödeyerek 30 güne tamamlayabiliyor. Sürekli ya da 10 günden fazla çalışan kişiler için de asgari ücretin altında bir ücret belirlemek mümkün değil. Evde çalıştırılan kişiler için damga ve gelir vergisi alınmadığından daha düşük bir prim yatırmak mümkün. İşverenin evde çalıştırdığı kişilere yüzde 32.5 oranında prim ödemesi gerekiyor. Bu da en az 390 lira civarında bir para. Evdeki yardımcıları kayıt dışı çalıştırmanın cezası brüt asgari ücretin (1.201.5 TL) iki katını bulabiliyor. Yapacağınız işlemler hiç zor değil.
3 lira prim
Üstelik internetten de hem bildirim hem de ödeme olanağı söz konusu. İlk başta iki tarafın da imzalayacağı bir bildirim formu kuruma verildikten sonra işlemler kolayca yapılabiliyor. Bir eve haftada bir gündelik için giden işçiye günde 80 kuruştan ayda 3 lira 20 kuruş prim ödeniyor, bu sayede gündelikçi bir iş kazası geçirirse kendisine iş görmezlik aylığı bağlanacak.