HDK’DAN KIDEM TAZMİNATI EYLEMİ
HALKLARIN Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul İl Koordinasyonu, kıdem tazminatının fona devredilmesi, Sendikalar yasası ve GSS´ye ilişkin açıklama yaptı. Sosyal Güvenlik Kurumu önünde bir araya gelen HDK üyeleri, AKP Hükümetinin, işçi ve emekçilere yönelik saldırılarının gün geçtikçe arttığına dikkat çekti.
HALKLARIN Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul İl Koordinasyonu, kıdem tazminatının fona devredilmesi, Sendikalar yasası ve GSS’ye ilişkin açıklama yaptı. Sosyal Güvenlik Kurumu önünde bir araya gelen HDK üyeleri, AKP Hükümetinin, işçi ve emekçilere yönelik saldırılarının gün geçtikçe arttığına dikkat çekti.
Kıdem tazminatının fona devredilerek, patronlara peşkeş çekilmek istendiğini belirten HDK İstanbul 2. Bölge Yürütme Kurulu üyesi Ahmet Korkmaz, "Aylık kıdem tazminatının bugünkü karşılığı yüzde 8.3’tür. Oysa Fona devir sonrası şirketlerden sadece yüzde 3’lük prim kesintisi yapılması düşünülüyor. Buna göre işçinin alacağı tazminat yüzde 64 oranında azalacak" dedi.
Yeni düzenlemeyle kıdem tazminatının yalnızca emeklilik ve ölüm halinde verileceğine de dikkat çeken Korkmaz, işten atmalara karşı, işçiye güven kalkanı oluşturan kıdem tazminatının fona devriyle, patronun bir işçiyi istediği anda işten atabileceğini belirtti. Korkmaz, "Hükümetin, tüm işçilerin kıdem tazminatından yararlanacağı açıklaması büyük bir aldatmacadan ibarettir" diye konuştu. Hükümetin esas görevinin işçiyi korumak olduğunu vurgulayan Korkmaz, "Hükümet, tazminatımızı vermeyen patronlara cezai yaptırımlar uygulamak ve tazminatımızı güvence altına almak zorundadır" dedi.
‘YASALARIN ÖZÜ DURUYOR’
Meclise Sevk edilen 2821 ve 2822 sayılı sendikalar kanununda yapılacak değişikliğe ilişkin kanun tasarısına da değinen Korkmaz, bu yasaların 29 yıldır bir utanç kaynağı olduğu ve iş yaşamını katlanılamaz hale getirdiği değerlendirmesini yaptı. Korkmaz, kamu emekçilerine grevli toplusözleşme hakkını vermeyen 4688 sayılı yasada yapılan değişikliklere ilişkin yasa tasarısıyla, Hükümetin, kamu emekçilerinin sendikal mücadelesini sonuçsuz bırakmak istediğini söyledi. Bu yasalarda tadilat yapılarak sorunun çözülemeyeceğini kaydeden Korkmaz, "Ortak örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, yasal mevzuatın emekçilerin örgütlenme ve toplu pazarlık haklarını güvenceye alacak şekilde yeniden düzenlenmesini savunmaktayız" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)