IFF DİRENİŞİ YASADIŞI DEĞİL
İşten çıkarmalara karşı IFF Aroma´da başlayan iş bırakma eylemini değerlendiren Dr. Özveri, ´Barışçıl toplu eylem hakkını kullanmaya neden olan durum ortadan kalkana kadar işçilerin yapmış olduğu bu tür eylemlere yasadışı demek mümkün değildir´ dedi
KOCAELİ Gebze’de faaliyet gösteren IFF Aroma Fabrikası’nda işten çıkarmalara karşı 7 Eylül’de başlayan iş bırakma eylemi tartışma yarattı. IFF Aroma Avukatı Selin Gürel geçen hafta yaptığı yazılı açıklamada, eylemlerin yasal olmadığını öne sürdü. IFF işveren yönetimi de bu doğrultuda hareket ederek "kanun dışı grev" yapmakla suçladığı 20 işçinin iş akdini feshetti.
Aydınlık’a konuşan Çalışma Ekonomisi Doktoru, Avukat Murat Özveri ise, barışçıl toplu eylem hakkını kullanmaya neden olan durum ortadan kalkana kadar işçilerin yapmış olduğu bu tür eylemlere yasadışı demenin mümkün olmadığını söyledi. Kararları, Türkiye için de bağlayıcılığı olan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sendika Özgürlükleri Komitesi’nin (SÖK), barışçıl olması ve ölçülü olması koşuluyla bu tür eylemlerin yasadışı grev sayılamayacağına karar verdiğini hatırlatan Dr. Özveri, "Buradaki ölçülülük tartışması nasıl olacak? Yargıtay 22. Hukuk Dairesi ile 7. Hukuk Dairesi’nin vermiş olduğu kararlar var. Her 2 Daire de kısa süreli, son çare olarak bu tür davranışların yasa dışı grev olmadığını, barışcıl toplu eylem hakkı diye bir hakkın olması mümkün değil. Bana göre bu yanlış" ifadelerini kullandı.
‘ÇELİŞKİ, ÖZGÜRLÜKLERDEN YANA GENİŞLETİLMELİ’
Sendika Özgürlükleri Komitesi’nin eylemlerin "ölçülü olması koşulu"na verilmesi gereken anlamı yorumlayan Özveri şunları söyledi: "İşçileri eylem yapmak zorunda bırakan, barışçıl toplu eylem hakkını kullanmaya neden olan durum ortadan kalkana kadar, işçilerin yapmış olduğu eylem ölçülülük ilkesine uygundur. İşveren, işçilere ‘Gelin bakın ben bu olumsuzluğu ortadan kaldırdım, işbaşı yapın’ demiş, işçiler halen işbaşı yapmamışsa, işte o zaman ölçülülük ilkesi ihlal olmuş denebilir. Dolayısıyla Murat Özveri’nin görüşü olarak bu işçi eylemlerine yasadışıdır demek mümkün değil. Ama var olan içtihat açısından baktığımızda yasal demek de mümkün değil. Dolayısıyla, Sendika Özgürlükleri Komitesi ile Yargıtay içtihatı arasındaki çelişkinin özgürlüklerden yana içtihat yoluyla genişletilmesine ihtiyaç var. Böyle bir arafta kalmış durumdayız."
NE OLMUŞTU?
Kocaeli’de Gebze Organize SanayiBolgesi’nde faaliyet gösteren ABD lı aroma üreticisi International Flavors & Fragrances (IFF) Fabrikasında çalışan 160 işçiden 140ı Tekgıda-iş Sendikası’na üye olmuştu. Sendika işyerinde toplusözleşme yapmak için gerekli olan çoğunluğu sağlayınca Çalışma Bakanlıgı’na başvurmuş, Bakanlık : sendikanın işyerinde çoğunluğu sağladığını taraflara bildirmiş ancak işveren yetki tespitine itiraz etmişti Bu süreçte bir işçi de işten çıkarılmıştı. Yaşananlara rağmen işveren toplusözleşme masasına davet edilmiş ancak sendikaya gen dönüş olmamıştı, işveren sendika üyesi olmayan veya üyelikten istifa eden işçilere hakaret tehdit, baskı yapıldığı iddiasıyla 2 isçiyi daha işten atmıştı. Bunun üzerine sendika üyesi işçiler 7 Eylül’de iş bırakmıştı, işten atılan işçiler de fabrika önünde direniş I çadırı kurmuştu. Ancak işveren I nergun işyerine giden ama çalışma I arkadaşları işten atıldığı için üretim yapmayan işçileri 11 Eylül’de idari izne çıkararakfabrikayı boşaltmıştı Bunu fırsat bilen işveren 14 Eylül’de de 20 işçinin iş akdini feshetmişti?