İHRACAT = BÜYÜME = İSTİHDAM
İhracat büyümeyi, büyüme de istihdamı sürüklüyor. Türkiye ihracata dayalı rekabetçi ekonomi modeliyle, en büyük sorunlarından birini, işsizliği aşıyor.
İhracat büyümeyi, büyüme de istihdamı sürüklüyor. Türkiye ihracata dayalı rekabetçi ekonomi modeliyle, en büyük sorunlarından birini, işsizliği aşıyor.
İşsizlik ve istihdam, bu iki kelime günümüz dünyasında düzenin devamı için kilit önemde. Takip edenler bilir, New York’ta başlayıp okyanusun bu yanına sıçrayan Occupy Wall Street eylemlerinin de, Arap Baharı’nın da temel argümanlarından biri, işsizlik ve istihdam yaratmadaki yanlış politikalar idi. Küresel kriz bu anlamda önemli
bir ayrışmayı beraberinde getirdi. 2001 senesinde ciddi bir kriz yaşayan ve önemli yapısal reformlara sahne olan Türkiye, 2009 küresel krizinde de sağlam bir duruş sergiledi. Diğer yandan kriz süresi boyunca yine de işsizlik rakamlarında istenmeyen bir
tablo ortaya çıkmıştı. Yine de 2011 itibariyle Türkiye alınan önlemlerin de etkisiyle üretim ve ihracatta iyi bir seyir tutturdu, bu istihdam yaratan bir büyümeyi beraberinde getirdi.
TİM İhracatçı Eğilim Araştırmaları da bu durumu kanıtlar nitelikte. Araştırmanın III. çeyrek sonuçlarına göre, ihracatçı firmalar 2011’in son çeyreğinde yaklaşık 50 bin yeni
istihdam yaratacak. Bu da, yılsonu için belirlenen 200 bin yeni istihdam hedefinin tutması demek. Nitekim Ali Babacan’ın deyişiyle, krizin en tepe noktası ile bugünü karşılaştıracak olursak ülkede 3,5 milyon istihdam artışı sağlanmış. Sadece son bir yılda yaratılan istihdam ise 1,5 milyon. Rakamlara biraz yakından bakalım:
Kalkınma Bakanlığı Hane Halkı İşgücü Anketi 2011 Temmuz, Ağustos, Eylül
sonuçlarına göre, istihdam, 1,68 milyon kişi arttı, bu bir yıllık dönemde tarım istihdamı 526 bin kişi artarak 6,7 milyon kişi olurken, tarım dışı istihdam 1,16 milyon kişi artarak 18,18 milyon kişiye çıktı. Tarım dışı istihdam değişimlerine bakıldığında ise sanayi sektöründe 157 bin, inşaat sektöründe 366 bin ve hizmetler sektöründe 641 bin kişi artış görüldü. İşgücüne katılma oranı da yüzde 49,7’den yüzde 51’e ulaştı. Çalışma çağı nüfusu, yüzde 2,1 büyürken, işgücü yüzde 4,7 arttı. 2011 yılı Ağustos döneminde kadınların işgücüne katılımı ise yüzde 30 oldu.