İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi son iki yılın iş cinayetleri raporunu açıkladı. Buna göre iki yılda yüzde 14 artış gösteren iş cinayetleri sonucu en az 3 bin 960 işçi yaşamını yitirdi.
İş cinayetlerinin işkolları açısından özellikle sanayide artış gösterdiği belirtilen raporda, işçi ölümlerinin metalde yüzde 100; enerjide yüzde 20; madencilik, tekstil, kimya, ağaç/kâğıt, çimento/toprak ve taşımacılıkta yüzde 10 arttığı kaydedildi. Diğer yandan hizmet sektörü kapsamındaki konaklamada iş cinayetlerinin yüzde 50 arttığı gözlendi. Nedenlerine göre yaşanan iş cinayetlerinde de artış tespit edildi. Rapora göre; yüksekten düşme, kalp krizi, şiddet nedenli işçi ölümleri yüzde 20; ezilme/göçük ve elektrik çarpması nedenli işçi ölümleri ise yüzde 15 arttı, iş cinayetlerinde göçmen/mülteci işçilerin ölümünde ise yüzde 40’lık artış yaşandı. iş cinayetlerinde artış en çok İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Kastamonu, Çorum, Eskişehir, Ankara, Manisa, Denizli, Aydın, Gaziantep, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Elazığ’da yaşandı.
Raporda, iş cinayetleri sonrası adaletsizlik ve cezasızlığın sürdüğü ifade edilerek, "Davalarda asıl sorumlular mahkemeye çıkartılamadığı gibi tali sorumlular kısa süreli hapis cezalarına çarptırıldı, bu cezalar para cezasına çevrildi ve 24 ay taksitlendirildi" denildi.
Öte yandan hükümetin iş güvenliği politikalarının da eleştirildiği raporda; Eski Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla 3. Havalimanı’nda 13 Mayıs 2017’de düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır Deklarasyon’ imza töreni hatırlatılarak, kampanyanın sürdüğü 4 ayda 167’si inşaat işçisi olmak üzere en az 753 işçinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.
Hükümetin, çocuk işçilikle mücadele yılı ilan ettiği 2018’de, bu yılın haziran ayına kadar 23 işyerine çocuk işçi çalıştırdığı için 39 bin 343 TL idari para cezası verildiği ortaya çıktı.