İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre, nisan ayında inşaat, tarım, taşımacılık ve ticaret/büro işkollarında işçi ölümleri yoğunlaştı. İş cinayetleri en çok İstanbul’da can aldı.
Emek Servisi
İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Nisan Ayı İş Cinayetleri Raporu’nu açıkladı. Yazılı, görsel ve dijital basından edinilen bilgiye dayanarak hazırlanan rapora göre, nisan ayında iş kazaları sonucu en az 130 işçi yaşamını yitirdi. 2015 yılının ilk 4 ayında iş cinayetlerinde en az 482 işçi can verdi. Nisan ayında yaşamını yitiren 130 emekçinin 108’i işçi-memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 19’u çiftçiler/küçük toprak sahipleri ve 3’ü esnaflardan olmak üzere, 22’si de kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluştu.
EN ÇOK ÖLÜM İNŞAATTA
Nisan ayında inşaat, tarım, taşımacılık ve ticaret/büro işkollarında işçi ölümleri yoğunlaştı. İnşaat-yol işkolunda 40 işçi; tarım-orman işkolunda 27 emekçi; taşımacılık işkolunda 19 işçi; ticaret, büro, eğitim, güzel sanatlar işkolunda 13 emekçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi.
İşçiler nisan ayında en çok trafik/servis kazaları, düşme, ezilme/göçük ve diğer nedenlerden dolayı can verdi. Trafik, servis kazası nedeniyle 34 işçi; diğer nedenlerden dolayı 33 işçi; düşme nedeniyle 27 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 23 işçi hayatını kaybetti. Raporda, kalp krizi, intihar, silahlı saldırı, kene ısırması, arı sokması, beyin kanaması, akciğer rahatsızlığı gibi sonucu ölümler diğer nedenler arasında sayıldı.
İSTANBUL İLK SIRADA
Rapora göre, iş cinayetleri en çok İstanbul, Konya, Antalya, Bursa, İzmir ve Adana’da can aldı.
12 ölüm İstanbul’da; 9 ölüm Konya’da; 7’şer ölüm Antalya ve Bursa’da; 6 ölüm İzmir’de; 5 ölüm Adana’da yaşandı.
Nisan ayında iş cinayetlerinde 9 kadın işçi, 2 çocuk işçi ve 6 göçmen işçi hayatını kaybederken, tarım, maden, ağaç, ticaret, eğitim, büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, konaklama ve belediye işkollarında emekli ya da emeklilik çağında çalışan 39 işçi de yaşamını yitirdi.