ÎŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ ÖZEL ŞİRKETLER DENETLEYECEK
İşçi sağlığı denetlemelerinin özel şirketlere devrini sağlayan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı kabul edildi.
İşçi sağlığı denetlemelerinin özel şirketlere devrini sağlayan "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı" kabul edildi.
TBMM Genel Kurulunda görüşülmekte olan iş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı kabul edildi. Tarsının kanunlaşması ile birlikte, iş yeri denetimlerini artık devlet yapmayacak. Denetimler devlet yerine özel şirketler tarafından yapılacak.
Kanuna göre, işyerleri ‘çok tehlikeli sınıf, ‘tehlikeli sırtıf ve ‘az tehlikeli sınıf şeklinde sınıflandırılacak. Maden, metal ve yapı işleri ile tehlikeli kimyasallarla çalışan işlerin yapıldığı veya büyük endüstriyel kazaların olabileceği işyerlerinde, risk değerlendirmesi yapılmamışsa iş durdurulacak.
Denetim özelde, uymayana ceza
Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverene, yükümlülük başına 2 bin TL ceza uygulanacak, tşyerinde, işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı görevlendirmeyen işverene, görevlendirmediği her kişi için 5 bin TL, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar, diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene 2 bin 500 TL, risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3 bin TL ceza verilecek.
Çalışan, gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbiri alınıncaya kadar çalışmayabilecek. Kanun; TSK, genel kolluk kuvvetleri ve MİT’in faaliyetlerinde, ev hizmetlerinde çalışan, istihdam etmeden üretim yapanlar hakkında uygulanmayacak.
İşveren mi, trafik polisi mi?
Kanunda ayrıca Genel Kurulda büyük tartışmalara neden olan milletvekillerinin "Sarhoşluğun sınırı nedir? Bilimsel olarak böyle bir ölçüt var mı? Yani bir arkadaşıyla bir, iki kadeh içki içen biri ertesi gün işe geldiğinde kanında alkol çıktığında sarhoş sayılabilecek mi, sayılamayacak mı? İş, mahkemeye düştüğünde yargı neye göre karar verecek? Yani her işveren, trafik polisi gibi alkolmetreyle ölçüm mü yapacak? İş sözleşmesini feshederken arkasına bu raporu mu ekleyecek?" diyerek karşı çıktığı tasarıda; işyerine, sarhoş veya uyuşturucu madde almış olarak gelmek ve işyerinde alkollü içki veya uyuşturucu madde kullanmak da yasak maddesi de yer aldı.
Meslek odaları devre dışı
Kendilerinin devre dışı bırakıldığını söyleyen Meslek odaları ve Uzmanlar tasarıyı, iş sağlığı ve güvenliğinin devlet eliyle piyasalaştırılması şeklinde yorumluyorlar. Uzmanlar bu tasarı ile birlikte işçi ölümlerinin daha da artacağına dikkat çekiyorlar.