CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İstanbul Sirkeci’deki tarihi PTT binasının restorasyonunda çalışırken düşerek hayatını kaybeden Dilek Duyar’ın göz göre göre iş cinayetine kurban gittiğini söyledi. İşçilerin çalışırken ölüm kalım savaşı verdiklerini belirten Ağbaba, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük çalışma programı toplantısında, bir ekonomik savaş ile karşı karşıya olunduğunu ve herkesin bu savaşta yerli ve milli hassasiyet ile davranması gerektiğini belirtti. Evet, bu ülkede bir savaş yaşanıyor. Ama bu savaş her gün iş yerlerinde yaşam savaşı veren işçiler ile onları göz göre göre ölüme terk edenler arasında geçmektedir" dedi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin son verilerine göre temmuz ayında en az 195 işçinin iş yerlerinde çalışırken yaşamını yitirdiğini belirten Vali Ağbaba, aynı verilere göre ocak ayında 144, şubat ayında 128, mart ayında 129, nisan ayında 188, mayıs ayında 169, haziran ayında 150 işçinin iş yerlerinde ölüme terk edildiğim kaydetti. Ağbaba, "18 Temmuz’da sona eren 2 yıllık OHAL rejiminin işçilere bilançosu çok ağır oldu. İki yıl süren OHAL rejiminde 4 binden fazla işçi ölüme terk edildi" diye konuştu. Türkiye’nin AKP iktidarıyla adeta bir işçi mezarlığına dönüştüğü iddiasında bulunan Ağbaba, şöyle devam etti: "İşçi sağlığı ve güvenliğini esas alan 6331 sayılı yasa da ne yazık ki kağıt üzerinde kalmaktan öteye gidememiştir. Yine iş yerleri her türlü denetimden uzak bir şekilde faaliyet göstermeye devam etmiş ve en nihayetinde ülkemiz işçi cinayetlerinde Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olmuştur. AKP’nin ve Cumhurbaşkanı’nın o çok övündüğü büyüyen Türkiye masalı, ne yazık ki binlerce işçinin kanına ve canına mal olmuştur. AKP iktidarından bugüne kadar 25 bine yakın işçi, iş yerlerinde çalışırken yaşamını yitirmiştir. İş yerleri, işçilere ve tüm çalışanlara adeta birer mezar olmuştur. Ölümler, işin fıtratından değil, Hükümetin ihmalindendir. Gerekli önemleri almayan devlet yetkilileri ve AKP iktidarı bugüne kadar yaşanan cinayetlerin birinci dereceden sorumlusudur."
Bu arada CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, geçen ay açıkladığı raporda 2012 yılında 74 bin 871 olan iş kazası sayısı 2016 yılında 286 bin 68’e çıkarak, 193 bin 197 artış gösterdiğini belirtmişti. Bu arada iş kazası sonucu yaşanan ölümler de arttı. 2012 yılında iş kazalarında 744 işçi yaşamını yitirdi. 2016 yılında ise 1405 işçi iş kazalarında can verdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre, geçen yıl en az 2006 işçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğine işaret eden Emir, şunları kaydetti: "Uzun, yoğun, güvencesiz çalışma şartlarından kaynaklanan bu acı gerçeğin önüne bir türlü gecikmediği de ortada. Tam bir tiyatro sergileniyor. Yaşamsal önemde görev üstlenen iş güvenliği uzmanlarının görevlerini yapmadıkları açık ve net olarak istatistiklerle ortaya çıkmakta. Anlaşılan iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri, işçilerin sağlığını gözetmektense işveren gibi işletmenin kârını gözetiyor."