İŞÇİLER ANKARA’DA : HÜKÜMET İSTİFA
Maden ve enerji işçileri, Ankara´da yaptıkları eylemde özelleştirmeye karşı mücadelelerinin süreceğini açıkladı. Hükümet istifa sloganının sık sık atıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, işçilerin Ankara´ya gelmelerine izin verilmemesine tepki gösterilerek, Biz yola devam edeceğiz mesajı verildi.
Muğla’daki termik santrallerin özelleştirilmesi çalışmalarını protesto etmek için Tes-İş ve Türkiye Maden-İş sendikaları organizasyonunda yürüyüş düzenlendi. "Hükümet istifa" sloganının sık sık atıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, işçilerin Ankara’ya gelmelerine izin verilmemesine tepki gösterilerek özelleştirme karşıü mücadelenin süreceğine vurgu yapıldı.
MADENLER HALKIN
Türk-,ş, DİSK, KESK ve Birleşik Kamu-Iş’e bağlı sendikalar, bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin da katıldığı yürüyüş, Sıhhiye Toros Sokak’tan başladı. "Madenler halkındır satılamaz", "Maden işçisi, demokrasi bekçisi", "Geçici işçi kadro bekliyor, özelleştirme taşeron işçi çalıştırıyor" pankartları taşıyan işçiler, çeşitli sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Kortej, Sıhhiye köprüsü üzerinde bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra Özelleştirme idaresi Başkanlığının Kurtuluş’taki binası önüne geldi. Yol-Iş üyesi bir grup, burada MALİye Bakanı Mehmet Şimşek için mizansen cenaze namazı kıldı.
Özelleştirme idaresi Başkanlığı önünde konuşan Türk-,ş Genel Başkanı Atalay, "Dün Yatağan’dan 30 otobüsü salmayanları, 2 bine yakın kardeşimizi buraya yollamayanları, özelleştirme ile beraber protesto etmek için hurdayız" dedi. Kemerköy, Yeniköy, Çatalağzı ve Yatağan termik santrallerinin özelleştirmelerine karşı verdikleri mücadeleyi destekleyen herkese teşekkür ettiğini belirten Atalay, şöyle devam etti:
"Yatağan’la ilgili bugüne kadar organize bir eylem yürüttük. Biz, bu işin sonunu, bu ülkeyi yönetenlere bitirttirmeyiz. Bu meseleyi halledeceğiz, halletmek mecburiyetindeyiz. Buradan Yatağan işçisine, Milas’a, Bodrum’a, Türkiye’nin her yerindeki kardeşlerimize, alandaki işçi arkadaşlarımızın selamlarını yolluyorum.
Türkiye Maden-iş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, özelleştirmeye karşı Türkiye’nin en uzun soluklu direnişini yapan Yatağan işçilerinin Ankara’ya gelmesine izin verilmediğini belirterek, "Otobüslerin önü kesilerek, seyahat özgürlüğü engellenerek, bu direniş, bu mücadelenin önünü keseceklerini sananlar, aldanıyorlar. Bu, sadece bizi daha kararlı yapar. Maden ve enerji emekçileri, sizlerin, bütün emekçilerin, bütün milletin desteğini de alarak daha kararlı, daha inançlı biçimde özelleştirmeye karşı mücadelelerini yürüteceklerdir" dedi.
Tes-Iş Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Zengin de "Şunu bilsinler ki yol açık, yolu kapatmakla bu iş önlenmez. Biz, yola devam edecesiz" ifadesini kullandı. Yatağan’dan Ankara’ya gitmek üzere yola çıkan ancak otobüslerinin güvenlik güçlerince engellenmesi üzerine yürüyüşe geçen işçiler, 7 saatle 55 kilometre yol yürüyerek Muğla’ya ulaştı. Tes-iş ve Maden-iş’e üye çok sayıda işçi ile ailelerini taşıyan 35 otobüsün, güvenlik güçleri tarafından Muğla-Aydın karayolu Kavaklıdere Kavşağı’nda durdurulması üzerine bir süre oturma eylemi yapan işçiler, daha sonra Muğla’ya doğru yürüyüşe geçti, işçiler, 7 saatle yaklaşık 55 kilometre yürüyerek Muğla’ya ulaştı. Sınırsızlık Meydanı’nda toplanan işçiler adına açıklama yapan Tes-iş Sendikası Yatağan Şubesi Başkanı Fatih Erçelik, Özelleştirme idaresi’nin ihaleler için son teklif verme süresini 2,5 ay uzattığına işaret etti. Erçelik, özelleştirmenin iptal edilmemesi durumunda eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini ve 10 Nisan’da Ankara’ya yürüyeceklerini kaydetti. Maden-iş Yatağan Şubesi Başkanı Süleyman Girgin ise işçilerin özelleştirmeye karşı mücadele ettiklerini belirterek, "En temel hak olan hak arama eylemimiz engellendi. Demokratik ve meşru yollardan Ankara’ya giderek demokratik tepkiyi göstermemiz engellendi. Otobüslerimize el konuldu ve çocuklarımız, kadınlarımız 5 saat mağdur edildi. Biz bunları hak etmiyoruz" dedi.