İŞÇİYE SORMADAN İŞÇİ PAKETİ
Hükümet iş cinayetlerinin önüne geçeceğini savunduğu çalışma yaşamına yeni düzenlemeler getiren paketi yarın açıklayacak.
Hükümet "iş cinayetlerinin" önüne geçeceğini savunduğu çalışma yaşamına yeni düzenlemeler getiren paketi yarın açıklayacak.
Hemen hemen her gün bir facia haberinin geldiği madenlerle ilgili düzenlemelerin de yer alacağı paketle ilgili olarak yine sendikalara danışılmadı. Madenlerde örgütlü sendikalardan görüş alınmadı. Pakette denetimin tek çatı altında toplanmasından, patrona ihaleden men ve sözleşme iptaline kadar çeşitli düzenlemeler yer alıyor. Ancak "iş cinayetlerinin" temel nedeni olan taşeron sistemine dokunmadığı gibi, "kiralık işçi" dönemini açacak düzenlemenin de pakette yer alması bekleniyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yarın açıklanacağım belirttiği pakette, şu düzenlemelerin yer alması bekleniyor:
Denetim MlGEM’e:
Halen denetimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Paketle denetim tek çatı altında toplanarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MİGEM) bırakılacak. İnşaatlarda yapı denetim şirketlerine daha fazla sorumluluk verilecek. Ölümlü iş kazalarına neden olan şirketlere verilecek para cezaları yüzde 50’den yüzde 400’e kadar çıkarılacak. Bir yıl içerisinde ölümlü iş kazaları yaşanmayan işyerlerinden ise yüzde 2’lik işsizlik sigortası payı alınmayacak. Kapatma ve faaliyeti durdurma cezalarına uymayıp mühür kıran işletme sahiplerine verilecek para cezaları da hapis cezalarına çevrilecek. Bu konuda görevini yapmayan kamu görevlileri hakkında da soruşturma başlatılacak. Temmuz 2015’e kadar belli meslek dallarında tüm işçilerin sertifikalı olması zorunluluğu getirilecek. Ayrıca iş güvenliği önlemlerine uymayan işçilere de ceza verilecek. İşçi tazminatsız işten çıkarılabilecek.
Kiralık işçi:
Pakette ayrıca hükümet programlarında da yer alan özel istihdam bürolarına "işçi kiralama" yetkisi verilmesine ilişkin düzenlemenin de yer alması bekleniyor. Sendikalar "kölelik" ve "işçi simsarlığı" olarak nitelendirdikleri bu düzenlemeye karşı çıkıyor.
AKP taşerondan vazgeçmiyor:
Pakette taşeron sisteminden vazgeçileceğine ilişkin bir düzenlemenin yer alması beklenmiyor. Hatta kamuda kapsamın daha da genişletileceğine dikkat çekiliyor. Taşeron işçilere "koşullu kadro" hakkı verilecek. Davaları kazanan taşeron işçiler ancak "ihtiyaç varsa" çalıştırılacak. Bu işçilere de kadroya geçebilmeleri için "geçmişteki alacaklarından vazgeçmeleri" şartı koşulacak. Yani taşeron işçi, çalışabilmek için "kazanılmış haklarından vazgeçecek". Kurumda ihtiyaç yoksa tazminatı ödenen taşeron işçi direkt işten çıkarılacak.