İŞÇİYİ DIŞLAMA STRATEJİSİ
Hükümetin hazırladığı ‘Ulusal İstihdam Stratejisi’ taslak metninde çalışanların temel talepleri yer almıyor
İşsizlik sorununun çözümünde bir yol haritası belirlemek üzere hazırlanan strateji taslak metninde sendikaların çalışma sürelerinin düşürülmesi, taşeronluğun kaldırılması gibi temel taleplerin hiçbiri bulunmuyor.
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) – Ulusal İstihdam Stratejisi’ni (UİS) belirlemek üzere geçen yılın ekim ayından beri çalıştaylar ve çalışma grupları oluşturan AKP hükümeti, hazırladığı taslak metninde işçi ve memur sendikalarının hiçbir temel görüş ve önerisine yer vermedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında dün 51. toplantısını yapan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) katılımcılara sunulan taslak metinde ne Türk-İş’in haftalık çalışma süresinin 40 saate indirilmesi ne Hak-İş’in Aile Yardım Sigorta Kolu ile Düzenli Asgari Gelir Yardımı Sistemi kurulması ne de Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK) asgari ücretten vergi alınmaması gibi önerileri karşılık buldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in, ana stratejilerden birisinin “çalışma hayatında kesinlikle esnekliğin sağlanması” olduğunu belirtmesi dikkat çekti. Dinçer, tek başına esneklik değil ekonomik büyümeyle birlikte esnekliğin sağlanması halinde istihdam oranlarında artışın sağlanacağını savundu. Toplantıda yer alan söz konusu kuruluşlar, kendilerine sunulan taslak metne karşılık kendi önerilerini EKK’ye ilettiler.
Devlet Bakanları Cevdet Yılmaz, Zafer Çağlayan, MALİye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile sendikalar ve meslek örgütlerinin temsilcilerinin de yer aldığı geniş katılımlı toplantıda UİS taslak metni görüşüldü.
Taslak metne göre, işsizlik ödeneği alanların toplam işsizlere oranı 2009’daki yüzde 13.6 seviyesinden, 2023’te yüzde 25’e yükseltilecek. İşsizlik ödeneği alan işsizlerin işe dönüş süresi 2009’daki 6.2 aydan 2015’te 5 aya, 2023’te 4.5 aya düşürülecek. Kadınların işgücüne katılım oranı, 2009’da yüzde 26’dan 2023’te yüzde 35’e çıkarılacak. Genç işsizlik oranı, genel işsizlik oranına yaklaştırılacak. Kamu sektöründe, 34 bin 618 memur, kamu ve özel sektörde 20 bin 420 işçi olmak üzere toplam 55 bin 38 olan açık özürlü kontenjanının tamamı iki yıl içinde doldurulacak. Aktif işgücü politikalarıyla ilgili çalışma bu ay açıklanacak.
<p style="text-a