KADINLARIN BU PAKETE İTİRAZI VAR!
AKP tarafından kadınlara dayatılan kadın istihdamı paketiyle ilgili bir forum düzenleyen Kadın Emeği Platformu, forumun sonuç bildirgesini sundu ve platformun programını paylaştı.
AKP tarafından kadınlara dayatılan kadın istihdamı paketiyle ilgili bir forum düzenleyen Kadın Emeği Platformu, forumun sonuç bildirgesini sundu ve platformun programını paylaştı. DİSK, KESK ve Türk Tabipleri Birliği’nin çağrısıyla oluşan Kadın Emeği Platformu’nda, Sendikal Güç Birliği Platformu, kadın örgütleri, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve çeşitli kadın platformları dahil olmak üzere 41 kuruluş temsil ediliyor. Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde dün düzenlenen basın toplantısında konuşan KESK Kadın SEKRETERİ Canan Çalağan, kadın ve emek örgütleriyle hiçbir biçimde müzakere edilmeden, gizlice hazırlanan ve medyada "kadınlara müjde" diye duyurulan yeni istihdam yasa taslağının, doğum izni ve yardımı müjdesi değil, emek piyasasının kadın ve toplum aleyhine yeniden düzenlenmesi olduğunu söyledi.
Çalağan, sözkonusu istihdam paketinin, TİSK, TÜSİAD, TOBB gibi patron kuruluşlarının yıllardır talebi olan zaman ve içerik olarak esnek, kısmi ve keyfi çalışma kurallarına tabi olacak daha ucuz ve daha güvencesiz işçi ihtiyacını karşılayacak bir düzenleme olduğunu belirtti.
PAKETLE ESNEKLİK VE ÖRGÜTSÜZLÜK ARTACAK
Çalağan şunları söyledi: "Paketin çelik çekirdeği, esnek, kuralsız ve örgütsüz çalışmayı yasalaştıracak. Aile Bakanı Fatma Şahin’in "Kadınlara bir çok seçenek sunacağız" iddiasının tam tersine, kadınlara bu paketle ilgili olarak sunulan tek seçenek, daha çok çocuk doğurarak, ülkenin gelecekteki ucuz işgücü potansiyeline hizmet etmektir."
‘BABALIK İZNİ VERİLMELİ
Çocuk bakım sürecine katılabilmeleri için, çalışan babalara ücretli ve annelere devredilemez bir çocuk bakım izni verilmesi gerektiğini belirten Çalağan, kapaülan tüm kamu kreşlerinin de yeniden açılması gerektiğini vurguladı.
Kadın ve erkek işçilerin kendilerine ve ailelerine zaman ayırabilmeleri için yasal çalışma sürelerinin günde en fazla 7, haftada ise en fazla 35 saate indirilmesi gerektiğini vurgulayan Çalağan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Devletin anayasal görevi olan, yurttaşlarına geçimlerini sağlayacak işi bulma özel şirketlere devredilerek özel istihdam büroları aracılığıyla örgütsüz ve sendikasız, denetimsiz bir çalışma yaşamı kurulmaya çalışılıyor. Bu pakede esnekliğin kural haline getirilmesine itiraz ediyoruz. Hazırlanmakta olan yeni anayasada, erkek egemenliğini koruyan, güçlendiren tüm düzenlemeler çıkarılmalı, çalışma hayatının tüm alanlarında kadınlarla erkeklerin eşit yer alması esastır ilkesi getirilmelidir. Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 183 Sayılı Annelik Koruması Sözleşmesi imzalanmalıdır."